Duzina dezinformării din SUA. Informaţiile false privind vaccinurile anti-COVID-19 pornesc de la 12 persoane influente online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

12 persoane influente în online răspândesc majoritatea dezinformării şi teoriilor conspiraţiilor anti-vaccinuri, se arată într-un raport al Centrului pentru Combaterea Urii în mediul digital (CCDH) citat de Casa Albă în contextul în care preşedintele american Joe Biden şi chirurgul general al SUA spun că aceste campanii sunt printre factorii principali care contribuie la răspândirea virusului.

ONG-ul americano-britanic a descoperit în luna martie că 12 personalităţi online numite „Duzina dezinformării” totalizează 59 de milioane de urmăritori pe toate cele trei mari platforme, Facebook, Instagram şi Twitter, potrivit The Guardian.

Aceştia sunt: Joseph Mercola, Robert F. Kennedy Jr., Ty şi Charlene Bollinger, Sherri Tenpenny, Rizza Islam, Rashid Buttar, Erin Elizabeth, Sayer Ji, Kelly Brogan, Christiane Northrup, Ben Tapper, respectiv Kevin Jenkins.

Cercetătorii Centrului pentru Combaterea Urii în mediul digital au analizat postările anti-vaccin aparţinând a 10 grupuri private de Facebook,respectiv 20 de grupuri publice, precum şi un eşantion de aproximativ 123.000 de tweeturi anti-vaccin, în perioada 1 februarie - mijlocul lunii martie a acestui an, relatează Self.

Din cele 812.000 de postări pe Facebook analizate de CCDH, 65% proveneau de la cei 12 care includ doctori, promotori ai medicinii alternative şi vloggeri. O parte din aceştia sunt cupluri care postează separat sau împreună în mediul digital.

Dintre aceştia se remarcă Robert F Kennedy Jr, nepotul lui John F Kennedy, care a legat vaccinurile de autism şi a susţinut că există conexiuni între reţelele celulare 5G şi pandemia de COVID-19.

Totodată, grupul a creat doar pe Facebook 75% din conţinutul anti-vaccin din mediul online.

95% din dezinformarea privind boala COVID-19 asociată acestor conturi a fost lăsată să se răspândească, potrivit raportului.

Platformele amintite au eliminat un număr de postări de pe aceste conturi şi unii dintre aceşti anti-vaccinişti au fost interzişi doar pe una din ele, Instagram, Facebook sau Twitter, în timp ce sunt continuare activi pe celelalte.

Facebook, Google şi Twitter au adoptat politici de prevenire a propagării dezinformării online fără a le pune însă în aplicare în mod satisfăcător, astfel că acestea au fost ineficiente în a „elimina mai ales dezinformarea dăunătoare şi periculoasă privind vaccinurile anti-coronavirus”, se arată în raport.

Cum doar un mic număr de conturi este sursa unui volum mare de dezinformare periculoasă, acestea ar trebui suspendate şi, în general, platformele sociale ar trebui să aplice politici în mod consistent pentru a opri propagarea largă în toate aceste reţele, recomandă autorii raportului.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite