Intră în vigoare noile reguli de traversare a frontierei Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
postul vamal leuseni

În contextul riscului sporit de import al noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum şi de răspândire a acestora pe teritoriul ţării, Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a instituit noi prevederi de traversare a frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova, care sunt aplicate din 19 iulie, transmite IPN.

Persoanele care au petrecut ultimele 14 zile anterioare, consecutive, într-una sau mai multe ţări clasificate ca zonă verde vor prezenta rezultatul negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării – pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport în comun sau cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova – pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport proprii.

Confirmarea trebuie să fie prezentată în una dintre limbile: română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Persoanele care vin din ţările clasificate ca zonă verde şi nu deţin rezultatul negativ al testului PCR COVID-19 vor respecta regimul de autoizolare cu o durată de 14 zile. Aceeaşi procedură se aplică pentru persoanele care vin din ţările clasificate ca zonă verde, dar au tranzitat ţări clasificate ca zonă roşie în termen ce nu depăşeşte 24 ore.

Vor fi exceptaţi de prezentarea testului persoanele care deţin un act confirmativ de vaccinare anti-COVID-19, prezentat în una dintre limbile: română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Nu li se va cere test nici copiilor cu vârsta de până la 6 ani, elevilor sau studenţilor care vin la studii, precum şi însoţitorilor acestora, minorilor cu vârsta până la 18 ani însoţiţi de persoane care au act confirmativ de administrare a vaccinului anti-COVID-19, conducătorilor auto şi personalului de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de 9 locuri pe scaune. Ultima excepţie va fi valabilă până la data de 1 august 2021.

Sunt exceptate de obligaţia de a prezenta testul şi persoanele care călătoresc din motive imperative de sănătate sau umanitare, lucrătorii transfrontalieri, posesorii paşapoartelor  diplomatice, paşapoartelor de serviciu. Nu li se va cere test nici persoanelor care deţin un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19, prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Actul confirmativ este valabil pe durata a 90 zile de la data efectuării investigaţiei.

Pentru persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova şi vin din ţările clasificate ca zonă roşie, inclusiv persoanele care au tranzitat ţări clasificate ca zonă verde, vor respecta regimul de autoizolare cu o durată de 14 zile. Excepţie fac persoanele care deţin un act confirmativ de vaccinare anti-COVID-19. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Persoanele care se află în regim de autoizolare (carantină), indiferent de zona din care au sosit, pot întrerupe acest regim după a şaptea zi dacă efectuează un test PCR COVID-19, iar rezultatul acestuia este negativ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite