Discursul emoţionant al şefului Curţii Supreme a Statelor Unite la ceremonia de absolvire a fiului său VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justice John Roberts a oferit tinerilor absolvenţi ai unei şcoli un puternic discurs emoţional pe care, deşi poate nu s-a vrut a fi politic, presa de peste ocean l-a interpretat ca pe o reiterare a virtuţilor ce îi lipsesc cu desăvârşire preşedintelui Donald Trump.

„Discursul lui John Roberts poate fi citit ca un lung subtweet la adresa lui Donald Trump”, l-a descris LA Times. (Un subtweet este un tweet ce menţionează un membru al acestei reţele sociale fără a-i utiliza efectiv numele, fiind de regulă folosit în mod negativ, de a aduce insulte.)

Washington Post l-a considerat a fi superior, cel puţin din punct de vedere literar, celor opt opinii juridice pe care le-a semnat în termenul de anul acesta al Curţii Supreme.

Într-unul dintre cele mai puternice pasaje ale discursului, John Roberts se desparte de tradiţia de a le ura succes tinerilor absolvenţi, subliniindu-le, în schimb, importanţa de a întâmpina greutăţi în viaţă. 

„Din când în când, în anii ce vor veni, sper să fiţi trataţi nedrept, astfel încât să puteţi să cunoaşteţi valoarea dreptăţii. Sper să suferiţi dezamăgirea unei trădări pentru a învăţa importanţa loialităţii. Îmi pare rău să spun asta, dar sper să vă găsiţi în singurătate din când în când, astfel încât să nu consideraţi prietenii un bun garantat. Vă doresc ghinion, din nou, din când în când, astfel încât să realizaţi rolul pe care norocul şi şansa le joacă în viaţă, şi să înţelegeţi că succesul vostru nu este complet meritat, şi că eşecul altora nu este, la fel, complet meritat. Şi atunci când veţi pierde, aşa cum se va întâmpla din când în când, sper ca din când în când adversarul vostru să se bucure de eşecul vostru. Este un mod de a înţelege importanţa sportivităţii. Sper să fiţi ignoraţi, astfel încât să ştiţi importanţa de a-i asculta pe ceilalţi, şi sper să vă loviţi de atâta durere încât să învăţaţi valoarea compasiunii”.

Acest discurs pare a rezona puternic în acest moment în societatea americană, mai ales că acest mesaj a ajuns la publicul larg chiar de ziua naţională a americii. 

Unii jurnalişti nu şi-au putut ascunde un regret. „Aceste cuvinte ar fi putut veni din partea preşedintelui nostru, dar din păcate, nu acest preşedinte”, au scris cei de la LA Times.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite