Dezvăluiri din fermele ilegale de marijuana, unde se lucrează sub amenințarea armei: „Nimeni nu iese sau intră“
0ABC News vorbește în exclusivitate cu o femeie care povestește că a evadat dintr-o exploatație ilegală despre care anchetatorii spun că făcea parte dintr-un efort al cartelurilor de a produce marijuana în statele care au legalizat drogul.
La o zi după ce Alejandra, care nu este numele ei real, a sosit pentru o slujbă de recoltare a marijuanei la o fermă din apropiere de Medford, Oregon, ea spune că lucrurile au luat o întorsătură periculoasă atunci când gărzile înarmate i-au împiedicat pe lucrători să plece.
„La fermă erau trei oameni înarmați care ne supravegheau în permanență. Ne urmau peste tot, verificau ce facem. Nu aveam semnal la telefon. Ni s-a spus că vom fi plătiți la finalul săptămânii, dar când îi întrebam de plată se înfuriau. O persoană a încercat să plece. Și eu am vrut să ies, aveam nevoie de tratamentul pentru colesterol. Ținând în mână o armă, unul dintre paznici a spus: Nimeni nu iese afară. Nimeni nu iese până când nu terminați de tăiat iarba. Nimeni nu iese și nimeni nu intră”, a declarat pentru ABC News, Alejandra, mama a trei copii.
„Te simți oribil. Te simți umilită, călcată în picioare. Îți vine să mori”, a adăugat ea.
Atât Alejandra, cât și Maria, o altă muncitoare la o fermă de iarbă condusă de cartel în Oregon, au cerut ca numele lor reale să nu fie folosite, deoarece se tem de represalii din partea cartelurilor.
Maria a spus că a auzit despre slujbă prin intermediul unei persoane care s-a recomandat drept antreprenor. I s-a spus că au plătit bine și că nu i-au verificat statutul de imigrant.
„Ne-au spus că este ca și cum ați merge la cules de struguri - veți veni și veți pleca. Dar când am ajuns acolo, nu a fost așa”, a spus Maria.
La fel ca Alejandra, odată ce Maria a început să lucreze la fermă, gărzile înarmate au împiedicat-o să plece până la încheierea recoltei. Ea a spus că nu existau băi sau paturi pentru cei peste 200 de lucrători de acolo. Ea a dormit pe podea sau pe o saltea pneumatică.
În timpul caniculei din vară, ea și ceilalți erau forțați să lucreze de la 7 dimineața până la 22:00, a spus Maria. Gardienii stabileau când se trezeau, mâncau și dormeau.
Când poliția a făcut un raid la fermă, Maria a spus că a fugit în munți și s-a ascuns timp de 12 ore, deoarece se temea că va fi aruncată în închisoare sau deportată. Când s-a întors în tabără, totul - și toată lumea - dispăruse.
Iarba a fost legalizată pentru uz recreațional în Oregon în 2015. Scopul a fost acela de a genera venituri fiscale pentru stat, reducând în același timp piața neagră. Dar, ani mai târziu, cartelurile străine de droguri au profitat de supravegherea limitată, conducând ferme ilegale pe spatele muncitorilor migranți care sunt exploatați, au declarat oficialii pentru ABC News.

În aceste ferme fără licență din sudul Oregonului, estimate la câteva mii, muncitori precum Alejandra sunt adesea forțați să trăiască și să muncească în condiții deplorabile în timp ce se ocupă de culturi.
„Eram prizonieri, pentru că nu puteam ieși afară. Lucram ore foarte lungi, uneori până la 2 sau 3 dimineața. Ne împingeau în mod constant să lucrăm mai repede, să tăiem iarba”, a declarat Alejandra.
„Munca ar fi trebuit să dureze 15 zile, dar a ajuns să dureze o lună întreagă”, a spus Alejandra. „Mă temeam pentru viața mea, pentru că [gardienii] se purtau nebunește. Mă tot gândeam la copiii mei, la mama mea. Îmi doream să îi pot vedea din nou. Doar la asta mă gândeam”.
Pe parcursul anului trecut, ABC News a urmărit dedesubturile legalizării marijuanei în sudul Oregonului, unde forțele de ordine federale, statale și locale colaborează pentru a combate problema tot mai mare a „narco-sclaviei”.
Agentul special însărcinat Robert Hammer conduce inițiativa de eradicare a fermelor ilegale de marijuana din Oregon pentru Biroul de Investigații pentru Securitate Internă din Pacificul de Nord-Vest. În august anul trecut, vestea unui bărbat pe moarte lăsat într-o benzinărie a declanșat alarma pentru Hammer și echipa sa.
„Am reușit să aflăm că [persoana respectivă] era un lucrător la una dintre ferme”, a declarat Hammer.
„Nu încercăm să privim lucrurile ca și cum ar fi: Oh, aceasta este doar o altă operațiune cu marijuana. Încercăm cu adevărat să ne concentrăm pe faptul că este vorba de exploatarea oamenilor. Este vorba de distrugerea mediului prin pesticide ilegale”, a spus Hammer.
„Piața neagră a marijuanei este scăpată de sub control în Statele Unite și amenință integritatea industriei reglementate a canabisului, care se confruntă deja cu dificultăți”, a declarat Terry Neeley, fondator și director general al West Coast AML Services, care creează programe de gestionare a riscurilor pentru instituțiile financiare pentru ca acestea să poată finanța în siguranță afacerile legate de marijuana. „Această crimă de sclavie umană nu este unică în SUA. Narco-sclavia se va răspândi în întreaga lume ca un cancer, pe măsură ce alte țări legalizează marijuana. Trebuie să existe legi dure privind drogurile la nivel de stat și să fie aplicate în mod agresiv pentru a reduce epidemia de narco-sclavie”, a declarat el.
ABC News a participat împreună cu HSI la un raid comun cu autoritățile locale în octombrie. Pe o proprietate aflată la aproximativ 30 de kilometri de Medford, agenții au găsit 17 muncitori și un copil de 2 ani.
În total, trei proprietăți învecinate au fost, de asemenea, percheziționate. La un loc, forțele de ordine spun că au numărat puțin peste o sută de sere ilegale, peste 8.500 de plante de marijuana de pe piața neagră și 7.000 de kilograme de canabis ilegal procesat.
După fiecare raid, autoritățile demolează cu buldozerele locul de cultivare pentru a împiedica reapariția fermelor ilegale. O organizație neguvernamentală numită Unete intervine pentru a se asigura că muncitorii, care sunt în mare parte fără documente, au acces la hrană și adăpost.
Mulți muncitori ajung în SUA din Mexic și America Centrală disperați după un loc de muncă, a declarat pentru ABC News co-directorul Unete, Kathy Keese. Keese a spus că vulnerabilitatea lucrătorilor îi face ținte ușoare pentru traficul de persoane și exploatarea de către carteluri.
„Nu poți vorbi despre asta, pentru că nu știi cu cine poți vorbi, iar ei ar putea căuta să se răzbune pe familia ta. Așa că este mai bine să păstrezi tăcerea”, a declarat Maria.
Anul trecut, legislatorii din Oregon au fost de acord că problema cu fermele ilegale de iarbă este scăpată de sub control, recunoscând că cartelurile s-au infiltrat în industrie și că migranții sunt traficați pentru a lucra pe câmpuri.
Alejandra și Maria au spus că nu au fost niciodată plătite pentru munca lor. Antreprenorii au dispărut, lăsându-le pe femei doar cu amintiri neplăcute și cu teama că se va întâmpla din nou.