Cum s-a modificat raportul de forțe dintre Trump și Biden după tentativa de asasinat asupra fostului președinte american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump la un miting de campanie organizat la o fermă din statul Pennsylvania, sâmbătă, președintele american Joe Biden și-a asumat un rol de vindecător, în timp ce contracandidatul său republican a fost regele spectacolului, scrie The Guardian într-o analiză referitoare la cum s-a modificat raportul de forțe dintre ei în perspectiva alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Joe Biden a ținut un discurs către națiune din Biroul Oval pe 14 iulie FOTO EPA-EFE
Joe Biden a ținut un discurs către națiune din Biroul Oval pe 14 iulie FOTO EPA-EFE

În timp ce Donald Trump a dovedit calități de scenograf, Joe Biden a arătat că se află încă la comanda marii scene. Pe de altă parte, amândoi și-au întărit într-o oarecare măsură așii din mânecă.

La o zi după ce fostul președinte american, împușcat în ureche, și-a afișat talentul pentru spectacol, silind Secret Service să aștepte până să-l escorteze de pe scenă astfel încât să poată ridica sfidător un pumn însângerat în fața mulțimii, a venit rândul adversarului său în dificultate să intre în lumina reflectoarelor.

Duminică, Biden a ținut un discurs către națiune de la Biroul Oval pentru a treia oară în mandatul său, după cel în contextul ajungerii la un acord privind plafonul datoriei SUA și cel privind războaiele din Fâșia Gaza și Ucraina.

Această intervenție a fost de natură să demonstreze puterea funcției prezidențiale, permițând în același timp transmiterea unui mesaj rebelilor democrați care și-ar dori ca Biden, în vârstă de 81 de ani, să se retragă din cursa prezidențială pe fondul îngrijorărilor că nu ar avea acuitatea mentală necesară pentru a-l învinge pe Trump.

Simbolistica și aura Resolute Desk (biroul președinților americani) au fost de natură să proiecteze o imagine a lui Biden în calitatea lui de președinte mai degrabă decât de candidat pentru realegere, un om de stat capabil să privească dincolo de tensiunile politice pentru a face apel la unitate națională după un moment traumatizant.

A fost o îndeplinire a îndatoririlor care a venit firesc pentru un politician care, într-o carieră de 36 de ani de senator, a făcut din compromisul bipartizan o piatră de temelie a identității sale politice.

Mesajul lui Biden către națiune

Este necesar să „scădem temperatura în politica noastră”, a transmis Biden, cu o voce mai plină și mai puțin guturală decât în cadrul dezbaterii cu Trump și al conferinței sale de presă recente. „Și să ne amintim: deși am putea să fim în dezacord, nu suntem dușmani”, a subliniat el.

Președintele a lansat un îndemn la reflecție pentru a recunoaște un tipar comun în insurecția din 6 ianuarie, atacul asupra soțului lui Nancy Pelosi, intimidarea funcționarilor electorali, complotul de răpire împotriva guvernatorului statului Michigan, Gretchen Whitmer, și tentativa de asasinat împotriva lui Trump.

„Nu putem permite ca această violență să fie normalizată. Retorica politică din această țară a devenit foarte aprinsă. Este timpul să o scădem. Cu toții avem responsabilitatea de a face acest lucru”, a transmis el.

Biden, preluându-și rolul de reparator, a făcut astfel o pledoarie: „În America, ne rezolvăm diferenţele la urne, nu cu gloanţe. Puterea de a schimba America trebuie să rămână întotdeauna în mâinile oamenilor, nu în mâinile unui asasin”.

În același timp, Biden a sugerat o revenire la politica ca de obicei făcând observația că luni începe Convenția Partidului Republican și evidențiind propriile eforturi de campanie.

Numai că unele dintre vechile probleme nu au dispărut. Deși Biden și-a arătat spiritul generos anunțând că și-a sunat adversarul și s-a rugat pentru el, l-a denumit totuși „fostul Trump” în loc de „fostul președinte Trump”.

Realitatea este că tentativa eșuată de asasinat asupra lui Donald Trump a întărit poziția ambilor candidați la președinția SUA. Biden încerca din răsputeri să schimbe narațiunea negativă post-dezbatere, or asta s-a întâmplat într-un mod pe care nu și l-ar fi dorit.

Un susținător poartă o mască cu Trump și ridică pumnul după tentativa de asasinat FOTO EPA-EFE
Un susținător poartă o mască cu Trump și ridică pumnul după tentativa de asasinat FOTO EPA-EFE

Democrații au recunoscut în privat faptul că nu este momentul să lanseze o provocare la adresa candidaturii sale, când ar trebui să se îngrijoreze mai degrabă pentru siguranța personalului lor. Totuși, percepția electoratului despre vârsta înaintată și declinul cognitiv al lui Biden cel mai probabil că va dăinui.

Trump, din nou în lumina reflectoarelor

Pentru Trump, câștigul este mai important. Incidentul de sâmbătă a fost natură să concretizeze proverbul precum că ceea ce nu te omoară te face mai puternic. Prezența de spirit de care a dat dovadă acest politician al spectacolului, încleștând pumnul și lansând mesajul „Luptați!” către susținătorii, a dat naștere unei imagini emblematice și i-a asigurat simultan statutul de mesia și martir.

Săptămâna aceasta, reflectoarele vor fi ațintite asupra lui. Joi, ambianța augustă a Biroului Oval va fi înlocuită de atmosfera teatrală a unui discurs în prime-time la Convenția republicană.

Trump ar putea face ceva realmente istoric, reluând discursul lui Biden, insistând asupra faptului că violența nu își are locul în politică, ca o acceptare a faptului că propria sa scăpare la limită este un moment cathartic și că acum America trebuie stabilizată. Astfel, restul campaniei electorale ar putea continua în decență și grație.

Comentatorii ar sări să proclame că Trump a devenit „prezidențial”, dar e greu de crezut că această stare de fapt ar putea dura prea mult. În concluzie, Biden se prea poate să aibă avantajul platformei puternice a Biroului Oval, însă tot trebuie să-l poată învinge pe fostul președinte, scrie The Guardian.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite