Cum l-au scos democrații pe Joe Biden din cursa pentru Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică dimineață, se făceau încă planuri ca Joe Biden, cel mai în vârstă candidat la președinție din istoria SUA, să se alăture campaniei electorale, relatează The Telegraph.

Joe Biden la un eveniment de campanie în Las Vegas, Nevada, pe 16 iulie FOTO EPA-EFE
Joe Biden la un eveniment de campanie în Las Vegas, Nevada, pe 16 iulie FOTO EPA-EFE

Cei din staff-ul campaniei sale îi sunau pe delegați, îndemnându-i să-și declare sprijinul față de președintele american pe rețelele de socializare. Totuși, la ora locală 1.45 pm, el s-a răzgândit, anunțându-și personalul de vârf că se retrage din cursă.

Potrivit New York Times (NYT), Biden i-a chemat sâmbătă după-amiază pe doi dintre cei mai importanți consilieri ai săi(Steve Ricchetti și Mike Donilon) la casa sa din Rehoboth Beach (Delaware), unde se autoizolase după ce a contractat Covid-19.

Cei trei bărbați au lucrat la scrisoarea lui Biden de renunțare la candidatura pentru realegere „până noaptea târziu”, a raportat NYT. Majoritatea angajaților lui Biden au fost informați despre decizia sa cu doar un minut înainte ca acesta să posteze scrisoarea, deși familia sa și cel mai apropiat cerc știau încă de sâmbătă.

Până în acel stadiu, aproape trei duzini de democrați din Congres îi ceruseră public să se retragă din cursa prezidențială. Dar, fără îndoială, o intervenție ce avusese cu patru zile în urmă – una de care echipa sa de campanie s-ar fi temut mai mult decât de oricare alta – a dat lovitura supremă.

Joi, Barack Obama a făcut cunoscut faptul că, după părerea lui, Joe Biden ar trebui să ia în considerare la modul serios retragerea pentru a proteja partidul și moștenirea sa.

Sondajele sunt tot mai proaste, le-ar fi spus cel de-al 44-lea președinte al SUA aliaților. Calea spre victorie a lui Biden era mult diminuată.

Campania de realegere a lui Biden și, în esență, cariera sa politică de cinci decenii, a luat sfârșit.

Timp de trei săptămâni de la dezbaterea catastrofală a președintelui SUA cu adversarul său din 2020, Donald Trump, Obama și-a menținut sprijinul.

După consternarea provocată de prestația lui Biden, declarația sa promptă de susținere a ajutat la stabilizarea navei. „Dezbateri proaste se mai întâmplă”, a scris el pe Twitter. „Aveți încredere, știu.” Bill Clinton, un alt președinte democrat cu două mandate, a transmis și el un mesaj de susținere.

Pe de altă parte, organizația partidului era șocată.

Au circulat relatări conform cărora democrații pregăteau terenul pentru o „ieșire demnă”, în timp ce mai mulți comentatori au speculat că cei dragi ar căuta cu blândețe să-l convingă să renunțe.

Orice astfel de speranțe au fost spulberate când surse din anturajul lui Biden au informat mass-media că Jill Biden, Hunter Biden și alții l-au îndemnat pe președinte să rămână în cursă. Prima Doamnă a promis că va „continua lupta”.

În aceeași zi, ziarul „New York Times” i-a cerut oficial președintelui să renunțe la „pariul lui nechibzuit” și să renunțe la cursă – o intervenție semnificativă, având în vedere prestigiul publicației în rândul democraților.

Democratul care a dat tonul

Cu toate acestea, la începutul lunii iulie, partidul democrat, cel puțin public, și-a arătat susținerea fermă. Apoi a venit declarația lui Nancy Pelosi.

Pe 3 iulie, fosta președinte a Camerei Reprezentanților, o figură extrem de influentă în Partidul Democrat, a inflamat lucrurile îndoindu-se de aptitudinea președintelui american pentru funcție.

„Cred că este legitim să întrebi: «este un episod sau este o condiție?»”

Deși nu i-a cerut ea însăși lui Biden să se retragă, ea a dat, probabil, undă verde altora să facă acest lucru. Un congresman din Texas, Lloyd Doggett a devenit primul democrat din Capitol Hill care a cerut președintelui său să iasă din cursă.

După câteva ore, Carl Bernstein, legendarul jurnalist Watergate, a relatat că Biden s-a comportat la fel ca în timpul dezbaterii dezastruoase de 15 până la 20 de ori în ultimele 18 luni.

În următoarele 48 de ore, poziția lui Biden a fost subminată în mod constant, mai întâi de un articol din New York Times conform căruia se gândește să renunțe; al doilea de către CNN, care a relatat că oficialii lucrează la un plan de a transfera sprijinul către vicepreședintele Kamala Harris.

Au existat oameni de rang înalt din cadrul taberei democrate care au informat presa împotriva președintelui pentru a-l destabiliza, sau pur și simplu reporteri talentați au putut afla toate aceste lucruri?

Gafele lui Biden au continuat

Pe 6 iulie, Biden a făcut o gafă monumentală, declarând unui intervievator că este mândru că este prima „femeie de culoare” de la Casa Albă .

Foștii consilieri ai lui Obama și Clinton i-au cerut lui Biden să renunțe să participe la diverse emisiuni TV și podcasturi, însă niciun ales democrat cu greutate nu le-a urmat încă exemplul. Dar nici nu-și arătau sprijinul.

În același timp, tăcerea celor doi foști președinți democrați devenea din ce în ce mai asurzitoare. Au început să apară discuții despre personalități influente ale partidului care făceau să circule sondaje negative printre congresmeni și printre donatori .

Jurnaliştii cu autoritate au relatat însă că această activitate a fost, în principal, necoordonată: nu a existat vreun mare complot.

Pe 10 iulie, Pelosi a avut o intervenție la emisiunea Morning Joe de la MSNBC. „Este la latitudinea președintelui să decidă dacă candidează. Cu toții îl încurajăm să ia această decizie pentru că timpul se scurge”.

Vreme de două săptămâni, opoziția din cadrul partidului nu se manifestase public. Iar acum, iată că un aliat apropiat al președintelui discută public despre continuarea candidaturii sale ca fiind o întrebare deschisă.

Având în vedere vârsta, 84 de ani, și faptul că, în calitate de fostă președintă a Camerei Reprezentanților către sfârșitul carierei, nu poate fi acuzată că ar fi vrut să câștige favoarea unei anumite facțiuni, comentariile lui Pelosi au avut o greutate semnificativă.

Tabăra lui Biden va fi fost conștientă de susținătorii loiali ai lui Pelosi în Congres, în special în rândul așa-numitei „mafii din California”.

Eforturi concertate ale democraților

În câteva zile, au apărut rapoarte sugerând că politicieni precum Adam Schiff, Mike Levin și Jared Huffman își coordonau eforturile, organizau scrisori și împărtășeau datele sondajelor.

Pe 11 iulie, CNN a raportat că Pelosi a vorbit în privat cu Obama și că aceștia și-au exprimat îngrijorarea .

Este grăitor faptul că un confident al fostului președinte ar fi spus în acea săptămână: „El [Obama] îl va susține pe candidatul democrat. Indiferent cine ar fi nominalizatul nostru.”

Oare al 44-lea președinte american a lucrat în culise pentru a-l scoate din cursă pe fostul său vicepreședinte?

Aliații săi spun că nu. Dar indiferent de răspuns, tăcerea lui a părut să provoace o neîncredere serioasă în rândul unor segmente ale campaniei lui Biden.

Când George Clooney – un prieten vechi și susținător al lui Obama și al lui Biden – a scris un editorial în New York Times prin care i-a cerut președintelui să se retragă, loialiștii furiosi au acuzat tabăra lui Obama că s-ar afla în spatele ei.

Până la sfârșitul săptămânii, un senator democrat, Peter Welch de Vermont, și alți 17 membri democrați ai Camerei au cerut public președintelui să iasă din cursă.

Probabil că a contribuit și faptul că, în timp ce găzduia summitul NATO de la Washington, care s-a concentrat pe sprijinirea Ucrainei, Biden l-a prezentat pe Volodimir Zelenski drept „președintele Putin” .

A urmat tentativa de asasinare a lui Trump în Butler, Pennsylvania, sâmbătă, 13 iulie.

Timp de câteva zile, ideea înlăturării din cursă a președintelui părea să contravină stării de spirit conciliante care cuprinsese clasa politică mai largă.

Democrații îi cer lui Biden să predea ștacheta

După care, miercuri, pauza s-a încheiat. Schiff i-a cerut public lui Biden să „predea torța”, afirmând că națiunea se află „la răscruce”.

Dacă asta ar fi fost tot, poate că nu ar fi fost atât de rău. Dar aveau să fie lansate două informații-bombă. ABC a raportat că Chuck Schumer, liderul majorității Senatului, unul dintre cei mai importanți democrați din țară, a mersese în vizită la Biden la casa sa de pe plaja din Delaware sâmbăta anterioară pentru a-i spune că ar trebui să iasă din cursă.

Ulterior, Politico a raportat că a fost însoțit de Hakeem Jeffries, liderul minorității din Camera Reprezentanților. Nici unul nu a negat explicit informația.

Miercuri, s-a aflat că Pelosi a avut o convorbire directă cu Biden „în ultima săptămână”, în timpul căreia ar fi discutat despre sondajele negative, spunându-i că nu poate să-l învingă pe Trump și că candidatura sa ar dăuna șanselor candidaților democrați la Cameră și Senat în noiembrie.

Biroul ei a indicat că apelul a avut loc înainte de weekend. Oare sunase ea în avans pentru a-l înmuia pe Biden înainte ca fiarele cele mari să sosească din Congres?

Miercuri, Biden a anulat un eveniment de campanie în oraș și a zburat acasă în Delaware, campania sa anunțând că a contractat Covid .

CNN a raportat o schimbare în starea de spirit a președintelui, spunând că el „pare să ia aminte”.

„Conversațiile private cu Hill continuă”, a declarat pentru canalul de televiziune un consilier senior democrat. „Este receptiv. Nu la fel de sfidător precum este public. A trecut de la  «Kamala nu poate câștiga» la «Crezi că Kamala ar putea câștiga?»”.

În acea perioadă a ieșit la iveală că Biden a spus într-un interviu pentru Bet News că ar lua în considerare demisia dacă un medic i-ar spune că are o afecțiune care ar face-o necesară.

Apoi, joi, Obama a părut să îi ia decizia din mâini. Politicianul care a ajuns câștigat alegerile prezidențiale din 2008 cu mesajul „da, putem”, îi spunea acum fostului său număr doi, dar și lumii „nu, nu poți”.

Biden ar fi putut ignora atacul combinat al lui Pelosi, Schumer și Jeffries, dar nu și pe Obama. Prin el, Partidul Democrat pare că și-a transmis în sfârșit mesajul, scrie The Telegraph.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite