Cum a intrat în istoria spionajului balonul chinezesc care a plutit deasupra Americii

0
Publicat:

Pentagonul a descoperit și a monitorizat un balon spion chinez, pe teritoriul SUA. Acesta a fost doborât din ordinul președintelui Joe Biden.

Balonul chinez care a încordat și mai mult relațiile dintre SUA și China FOTO: Profimedia
Balonul chinez care a încordat și mai mult relațiile dintre SUA și China FOTO: Profimedia

Când balonul de supraveghere suspectat de China a intrat pentru prima dată în spațiul aerian american la nord de Insulele Aleutine din Alaska, la 28 ianuarie, oficialii americani au crezut că există o șansă bună ca acesta să continue să călătorească pe o traiectorie nordică deasupra zonelor slab populate, scrie reuters.com.

Dar două zile mai târziu, balonul a făcut ceva neașteptat: a încetinit, aproape zăbovind, deasupra Canadei. Apoi și-a schimbat cursul și s-a îndreptat spre sud pe o nouă traiectorie care avea să-l ducă în cele din urmă deasupra statului american Idaho, au declarat oficialii.

"Atunci am știut că era ceva diferit", a declarat un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului.

Baloane spion chinezești au mai trecut pe teritoriul american în trecut, dar modul în care a manevrat acesta, îndreptându-se spre situri americane sensibile, a stârnit alarme la Comandamentul nord-american de apărare aerospațială (NORAD), au declarat oficialii.

Statele Unite operează o bază militară și silozuri de rachete nucleare în Montana, un stat care se învecinează cu Idaho.

Apariția balonului chinezesc a provocat un scandal politic în Statele Unite și l-a determinat pe cel mai înalt diplomat american, Antony Blinken, să anuleze o călătorie la Beijing pe 5 și 6 februarie, în cadrul căreia ambele țări sperau să își stabilizeze relațiile dificile.

Președintele Joe Biden a cerut marți opțiuni militare pentru a face față crizei în creștere - dar încă nedezvăluită.

Oficialii militari au elaborat un plan pentru a doborî balonul miercuri, în timp ce acesta zbura deasupra statului Montana.

Planificarea a avansat până în punctul în care aeroportul Billings a emis miercuri o interdicție la sol pentru a elibera spațiul aerian din apropiere, în timp ce armata a mobilizat avioane de luptă F-22 în cazul în care Biden ar fi ordonat ca balonul să fie doborât.

"Chiar și cu aceste măsuri de protecție luate, comandanții noștri militari au considerat că nu am redus riscul suficient de mult, așa că nu am tras", a declarat joi un înalt oficial american din domeniul apărării pentru reporteri.

Un alt oficial militar american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că resturile ar fi căzut cel puțin pe o rază de 11 km (șapte mile), reprezentând un risc mortal pentru americani și putând deteriora infrastructura.

Cea mai bună și mai sigură opțiune era în schimb să se coboare balonul pe apă, au concluzionat oficialii, o mișcare care ar putea ajuta, de asemenea, serviciile de informații americane să recupereze echipamentul chinezesc pentru a-l studia.

Manevrele balonului

Guvernul american a refuzat să spună care sunt locurile pe care balonul chinezesc le-a cercetat. Se pare că acesta a călătorit în apropierea unor baze americane sensibile, inclusiv Baza aeriană Malmstrom din Montana, care supraveghează 150 de silozuri de rachete balistice intercontinentale, și Baza aeriană Offutt din Nebraska, unde se află Comandamentul Strategic al SUA, care se ocupă de forțele nucleare.

De asemenea, a părut să plutească în derivă deasupra bazei Whiteman Air Force Base din Missouri, care operează bombardierul B-2 al Forțelor Aeriene.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite