Crimă rezolvată la mai bine de 50 de ani de la răpirea unei fetițe de 9 ani

0
Publicat:

Anchetatorii l-au identificat pe ucigașul unei fetițe de 9 ani, la mai bine de 50 de ani după ce aceasta a fost răpită la mai puțin de o stradă de casa ei din Georgia, au anunțat luni autoritățile, citate de Yahoo.com. 

Debbie Lynn Randall FOTO: Cobb County District Attorney's Office
Debbie Lynn Randall FOTO: Cobb County District Attorney's Office

Debbie Lynn Randall, elevă în clasa a treia, a dispărut pe 13 ianuarie 1972, a declarat Flynn Broady, procurorul care se ocupă de acest caz. Ea se întorcea acasă de la o curățătorie. Corpul lui Randall a fost găsit 16 zile mai târziu, după o căutare extinsă. Ea fusese agresată sexual și strangulată.

„Pe măsură ce timpul trecea, detectivii au urmărit sute de piste, fără niciun rezultat”, a spus Broady.

Acest lucru s-a schimbat odată cu progresele în domeniul ADN și al tehnologiei criminalistice. În timpul anchetei inițiale, autoritățile au recuperat un fir de păr de la suspect și o bucată de pânză, a spus Broady. Un test FBI efectuat în octombrie 2001 asupra părului le-a permis anchetatorilor să elimine mulți potențiali suspecți.

În mai 2015, bucata de material recuperată de poliție a fost trimisă la criminalistică pentru o analiză actualizată, care a dus la un profil parțial atribuit unui bărbat necunoscut. S-au obținut fonduri suplimentare pentru teste ADN în 2019, iar pânza a fost analizată din nou în 2022. În acest an, DNA Labs International a fost selectat pentru a efectua teste suplimentare.

Ei au reușit să găsească rude ale suspectului, au declarat oficialii. Aceste rude au oferit anchetatorilor mostre suplimentare de ADN pentru comparație. Anchetatorii au ajuns la un bărbat care nu fusese pe radarul lor în niciun moment al anchetei: William Rose, în vârstă de 24 de ani. Acesta se sinucisese în 1974.

„Am exhumat cadavrul suspectului pentru testarea ADN pentru a elimina orice îndoială”, a declarat procurorul Broady.

Părinții lui Debbie Lynn Randall au murit fără să știe vreodată cine le-a ucis fiica, a spus Broady. Mama ei a murit de leucemie în 2018, iar tatăl ei a murit abia anul trecut.

„Răspunsurile oferite astăzi nu o vor aduce înapoi și nu putem extrage dreptate de la făptaș, dar știu că acesta trebuie să răspundă în fața unei puteri superioare”, a spus Broady.

Fratele fetiței, Melvin, a fost prezent luni la conferința de presă în care a fost anunțat răspunsul anchetei. 

„Mi-aș fi dorit ca mama mea să fie aici, dar știu că acum este în cer și că în sfârșit s-a terminat și vrem doar să spunem că vă mulțumim tuturor pentru ceea ce ați făcut pentru ca această zi să se împlinească”, a spus el.

Ron Alter, un investigator de cazuri nerezolvate din cadrul biroului procurorului districtual, nu crede că criminalul o cunoștea pe fată. Acesta avea membri ai familiei în zonă, așa că cel mai probabil era prin preajmă. 

„Dacă trecea cu mașina pe acolo, sunt sigur că a văzut-o. Nu cred că a fost o crimă cu premeditare. A văzut-o singură și a răpit-o”, a declarat Alter.

Rose fusese arestat anterior pentru incidente legate de alcool. Alter a spus că este posibil ca criminalul să se fi sinucis pentru că se temea să nu ajungă la închisoare.

Atât Alter, cât și Broady au atribuit succesul în acest caz progreselor în domeniul testelor ADN. Broady a subliniat că aceste instrumente vor fi folosite pentru a investiga și alte cazuri.

„S-ar putea să ne ia ceva timp, dar cu noile tehnologii care apar în fiecare zi, vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne rezolva cazurile nerezolvate, pentru a ne asigura că aducem oamenii în fața justiției”, a spus Broady.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite