Ce urmează după decizia Curții Supreme privind imunitatea lui Trump

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Tanya Chutkan, consilierul special Jack Smith și avocații lui Donald Trump au decizii importante de luat după ce Curtea Supremă a SUA a hotărât că foștii președinți au dreptul la un anumit grad de imunitate față de urmărirea penală, reducând drastic probabilitatea ca procesul penal federal împotriva lui Donald Trump să aibă loc înainte de alegerile din 2024. Trump este acuzat de complot pentru oprirea transferului puterii.

Donald Trump a fost găsit vinovat în procesul penal privind o plată tăinuită FOTO EPA-EFE

Trump mai este acuzat și că a răspândit afirmații false de fraudă electorală, a complotat pentru a recruta liste false de alegători, a făcut presiuni asupra oficialilor departamentului de justiție al SUA să deschidă investigații false privind frauda electorală și l-a presat pe vicepreședintele său, Mike Pence, să obstrucționeze validarea de către Congres a lui Joe Biden.

Hotărârea în dosarul lui Trump a fost printre ultimele pronunțate de instanța supremă în acest mandat.

Așteptând până la final, majoritatea conservatoare a jucat în beneficiul și strategia juridică a lui Trump de a încerca să amâne orice proces cât mai mult posibil.

Efectul hotărârii de a bloca un proces prompt, după ce instanța a acționat rapid pentru a-l menține pe Trump pe buletinul de vot în martie, a stârnit deja critici acerbe din partea liberalilor și a altora care cred că cazul lui Trump ar trebui rezolvat înainte ca alegătorii să-și dea votul la viitoarele alegeri.

Decizia mult așteptată a Curții Supreme cu privire la cererile de imunitate prezidențială a lui Donald Trump a pus obstacole uriașe în calea eforturilor avocatului special Jack Smith de a-l urmări pe fostul președinte pentru că a încercat să răstoarne alegerile prezidențiale din 2020.

Însă decizia lasă și multe hotărâri grele de luat pentru Trump, procuror și judecător, pe măsură ce se pregătesc alte alegeri prezidențiale și pe măsură ce inculpatul pornește o campanie pentru a reveni la Biroul Oval.

Iată ce ar putea face în continuare cei trei actori-cheie în cazul de subversiune electorală, conform POLITICO.

Timp scurt pentru judecătoarea Tanya Chutkan

Dacă un proces înainte de ziua alegerilor părea dificil înainte de decizia privind imunitatea, acum este aproape imposibil.

Înalta Curte a încredințat judecătorului Tanya Chutkan multe dintre cele mai importante decizii privind acuzațiile și probele pe care Smith le poate folosi împotriva lui Trump, lăsând totodată deschisă posibilitatea unor viitoare apeluri.

"Mingea este într-adevăr în terenul ei", a declarat fostul procuror federal Jessica Roth, profesor la Cardozo Law School.

Sesiunile de judecată în care se detaliază aceste dovezi ar putea fi maximul la care pot spera criticii lui Trump înainte de alegeri, a declarat un avocat care urmărește îndeaproape cazul.

„Judecătorul Chutkan va trebui acum să țină audieri pentru a separa actele oficiale imune de actele neoficiale”, a declarat fostul procuror federal Randall Eliason. „Cred că asta înseamnă că aproape sigur nu va exista un proces înainte de alegeri. Cu toate acestea, ar putea avea loc audieri ample pentru stabilirea imunității. În absența unui proces, acestea vor servi cel puțin la reamintirea în rândul publicului a evenimentelor din 6 ianuarie și a eforturilor lui Trump de a anula alegerile.”

Judecătoarea Amy Coney Barrett a menționat în mod repetat că viitoarele hotărâri ale lui Chutkan privind imunitatea ar trebui să facă obiectul unui apel, ceea ce ar însemna și mai multă întârziere.

Opțiunile procurorului Jack Smith

Smith are câteva opțiuni în acest moment, inclusiv reducerea acuzației sale. În loc să îl lase pe Chutkan să detalieze rechizitoriul existent de 45 de pagini cu contribuția avocaților lui Trump, procurorul ar putea trimite o nouă versiune marelui juriu în săptămânile următoare, eliminând o parte din materialul pe care Curtea Supremă l-a considerat problematic, sau cel puțin acuzațiile pe care instanța supremă le-a declarat ca fiind interzise, cum ar fi relațiile lui Trump cu oficiali ai Departamentului de Justiție în legătură cu alegerile.

Dar unele dintre domeniile asupra cărora Înalta Curte s-a abținut - cum ar fi presupusa schemă de a convoca electori falși care să voteze pentru Trump - par esențiale pentru cazul lui Smith.

„Smith trebuie să decidă dacă își va simplifica cazul pentru a include doar acele acte care sunt cel mai probabil să fie considerate neoficiale, în speranța de a ajunge la proces înainte de sfârșitul anului”, a declarat Roth.

„Cred că va fi important să vedem dacă Smith poate restrânge acuzația prin eliminarea acelor fapte pe care Curtea le-a clasificat drept „oficiale””, a declarat Aziz Huq, profesor de drept la Universitatea din Chicago. „Desigur, Trump va încerca să pună un litigiu pe tot ceea ce rămâne, iar întrebarea va fi dacă dovezile restrânse pot susține acuzațiile.”

O confruntare cu avocații lui Trump pare garantată, declanșând o audiere probatorie în fața lui Chutkan, în cadrul căreia vor fi chemați martori și vor fi prezentate probe – probabil înregistrări video cu Trump și participanții la revolta din 6 ianuarie.

Trump trece la atac

Imediat după decizia Curții Supreme privind imunitatea prezidențială, avocații fostului președinte Donald Trump au cerut instanței să anuleze condamnarea acestuia în cazul plăților ilegale făcute pentru cumpărarea tăcerii actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels și să amâne pronunțarea sentinței ce ar urma să fie anunțată în această lună, scrie BBC.

Decizia de luni a Curții Supreme a SUA, care oferă președintelui american o imunitate parțială pentru acțiunile oficiale din timpul mandatului, a fost citată de avocații lui Donald Trump, care vor acum anularea condamnării în cazul plăților făcute către Stormy Daniels.

Sentința în acest caz urmează să fie anunțată pe 11 iulie.

Argumentul avocaților este că Trump a semnat actele care au autorizat plățile către Daniels în timpul mandatului său la Casa Albă, în 2017, ceea ce, susțin avocații săi, ar trebui luat în considerare.

Luni, avocații lui Trump au trimis o scrisoare în acest sens judecătorului Juan Merchan, din New York, relatează presa americană. Scrisoarea nu a fost încă făcută publică, iar judecătorul Merchan nu a comentat această chestiune.

Anul trecut, avocații au susținut în mod similar, dar fără succes, că acuzațiile din acest caz implicau acte oficiale, legate de atribuțiile prezidențiale ale lui Trump.

Experții juridici au declarat că se așteaptă ca Trump să se folosească de hotărârea de luni a Curții Supreme pentru a continua să încerce să tragă de timp în cazul de subminare a alegerilor, mai ales că instanța a declarat că nu este suficient ca judecătorii să se asigure pur și simplu că actele supuse acuzării nu încalcă prerogativele prezidențiale. În plus, fiecare probă care ar putea duce la o intruziune similară trebuie analizată.

Toate aceste probleme trebuie să fie judecate pe baza legii și a faptelor, deci există multe căi de amânare”, a declarat Roth.

De fapt, amânarea a fost principala armă a lui Trump în toate cele patru cazuri penale ale sale. Doar unul dintre aceste cazuri a ajuns la proces: dosarul banilor în schimbul tăcerii, în care Trump a fost condamnat în mai pentru 34 de infracțiuni legate de o schemă de acoperire a unei plăți către o vedetă porno. Pentru celelalte trei cazuri nu sunt programate date de proces.

Avocații lui Trump au sărbătorit luni decizia Curții Supreme, spunând că aceste trei cazuri vor fi aproape sigur ținute la distanță până la alegeri.

Trump este acuzat că a supravegheat un efort extins de subminare a alegerilor din 2020, inclusiv două acuzații de conspirație pentru a obstrucționa validarea rezultatelor alegerilor, conspirație pentru fraudarea guvernului și conspirație pentru a-i priva pe alegători de dreptul de vot.

Trump mai este acuzat și că a răspândit afirmații false de fraudă electorală, a complotat pentru a recruta liste false de alegători, a făcut presiuni asupra oficialilor departamentului de justiție al SUA să deschidă investigații false privind frauda electorală și l-a presat pe vicepreședintele său, Mike Pence, să obstrucționeze validarea de către Congres a lui Joe Biden.

Hotărârea în dosarul lui Trump a fost printre ultimele pronunțate de instanța supremă în acest mandat.

Așteptând până la final, majoritatea conservatoare a jucat în beneficiul și strategia juridică a lui Trump de a încerca să amâne orice proces cât mai mult posibil.

Efectul hotărârii de a bloca un proces prompt, după ce instanța a acționat rapid pentru a-l menține pe Trump pe buletinul de vot în martie, a stârnit deja critici acerbe din partea liberalilor și a altora care cred că cazul lui Trump ar trebui rezolvat înainte ca alegătorii să-și dea votul la viitoarele alegeri.

Strategia juridică a lui Trump pentru toate cazurile sale penale federale – el se confruntă și cu acuzații în Florida pentru reținerea ilegală de documente clasificate – a fost să le amâne până după alegeri, în speranța că va fi reales și va putea numi ca procuror general un loial care ar renunța la toate acuzațiile împotriva sa.

Așa cum este calendarul, un proces în cazul lui Trump privind subversia electorală nu poate începe mai devreme de 20 septembrie, pentru că avocații lui Trump mai au 88 de zile la dispoziție pentru a pregăti o apărare după ce cazul a fost înghețat automat când a fost lansat apelul pentru imunitate.

În octombrie anul trecut, Trump a solicitat respingerea rechizitoriului pe motiv că se bucură de imunitate absolută de urmărire penală. După ce Chutkan a respins moțiunea, Trump a decis să conteste decizia pe 8 decembrie la curtea de apel a SUA.

Apelul a inclus o suspendare automată care a înghețat procedurile de judecată, deoarece dacă Trump își câștigă cererea de imunitate, ar exclude orice urmărire penală.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite