Ce mai inventează Moscova pentru a influenţa alegerile din Statele Unite? Anunţul făcut de Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Moscova încearcă o nouă metodă de a influenţa alegerile din Occident. Facebook tocmai a anunţat că a destructurat o reţea ce viza în mod subtil alegătorii de stânga din Statele Unite şi Marea Britanie pretinzând a fi un canal de ştiri independent. Unii jurnalişti liber-profesionişti specializaţi în politică internă au făcut parte din proiect fără să îşi fi dat seama că lucrează de fapt pentru un stat străin.

Dacă în campania prezidenţială americană din 2016 Moscova a invadat Facebook şi Twitter cu propagandă menită să semene discordie între alegători şi să afecteze candidatura democratei Hillary Clinton, în campania din acest an desfăşoară o activitate mai subtilă de dezinformare, ducând-o inclusiv prin jurnalişti liber-profesionişti ale căror domenii de interes se pliază pe mesajele sale. La fel ca acum patru ani, eforturile curente sunt întreprinse de Agenţia rusă de cercetări pe internet, adică arhicunoscuta fabrică de troli de la Sankt Petersburg folosită de Kremlin pentru a manipula procesele politice şi sociale din alte ţări.

În baza unui pont dat de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), Facebook a anunţat marţi că a identificat şi a închis o reţea ce are legături cu agenţia de troli de la Sankt Petersburg.

Potrivit platformei de socializare virtuală, reţeaua, care se concentra parţial asupra politicii americane şi a tensiunilor rasiale înaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie din Statele Unite, era centrată în jurul unei organizaţiei pseudo-media intitulată Peace Data. Potrivit Facebook, website-ul administra 13 conturi de Facebook şi două pagini, care fuseseră create în mai şi care au fost suspendate luni, pentru utilizarea unor identităţi false şi a altor forme de „comportament neautentic coordonat”.

Facebook afirmă că ancheta pe care compania a derulat-o „a depistat legături cu indivizi asociaţi în trecut cu activităţi ale Agenţiei ruse de cercetare pe internet”, o companie care, potrivit unor anchete efectuate peste Atlantic, a fost în centrul eforturilor Moscovei de a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016. 

Twitter a anunţat că a suspendat, la rândul său, cinci conturi din cadrul acestei reţele, pe care o atribuie „în mod sigur unor actori statali ruşi".

Peace Data a distribuit relatări aparţinând unor jurnalişti liber-profesionişti americani care s-ar putea să nu fi ştiut cine sunt angajatorii lor sau cum ar putea fi folosit conţinutul produs.

Conţinutul publicat de Peace Data se referă în mare parte la chestiuni despre protecţia mediului şi corupţia în rândul politicienilor, notează DPA, potrivit Agerpres.

Un jurnalist  liber-profesionist din Statele Unite a mărturisit pentru NBC că a scris pentru Peace Data fără să fi ştiut cine se află în spatele website-ului. Colaborarea a început după ce şi-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei de COVID-19. „Mi-au transmis pe Twitter: Hei, vrei să scrii pentru noi, îţi vom da 200 de dolari pe articol”, a mărturisit el.

Peace Data a plasat anunţuri de recrutare pe guru.com precum că ar căuta liber-profesionişti interesaţi de „anti-război, corupţie, abuz de putere, încălcări ale drepturilor omului şi chestii de acest fel”.

În ciuda evidenţelor şi probelor, Rusia a negat mereu acuzaţiile de amestec în alegerile din străinătate.

Responsabil de politica de securitate a Facebook, Nathaniel Gleicher a declarat că echipa sa a suspendat conturile înainte ca acestea să ajungă la o audienţă importantă. Potrivit lui, doar 14.000 de persoane urmăreau unul sau mai multe dintre conturile suspendate.

Se confirmă ceea ce cred că am crezut cu toţii, şi anume că actori statali ruşi încearcă să vizeze alegerile din 2020 şi dezbaterea publică din Statele Unite şi să fie creativi în legătură cu asta”, a declarat Gleicher.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite