Ce a învățat Pentagonul din războiul declanșat de Rusia în Ucraina: „Acest dispozitiv îi va omorî pe soldații noștri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul din Ucraina, care intră în al treilea an, a arătat limpede Pentagonului că calculele de pe câmpul de luptă s-au schimbat fundamental de la ultima desfășurare masivă de forțe, relatează Washington Post.

Războiul din Ucraina nu dă semne că s-ar apropia de sfârșit FOTO PROFIMEDIA
Războiul din Ucraina nu dă semne că s-ar apropia de sfârșit FOTO PROFIMEDIA

Armele de mare precizie, flotele de drone și supravegherea digitală pot ajunge cu mult dincolo de linia frontului, reprezentând un risc grav pentru soldați.

Un studiu clasificat întins pe un an privind lecțiile învățate de ambele beligerante în urma invaziei ruse în Ucraina, care a făcut sute de mii de morți de ambele părți, va informa viitoarea Strategie Națională de Apărare a SUA.

„Caracterul războiului” se schimbă, iar lecțiile extrase din Ucraina vor fi „o resursă durabilă”, a declarat un oficial american.

Aproape 90 de soldați ruși au fost uciși dintr-o singură lovitură în 2022, a explicat  Curtis Taylor, general în armata SUA, când forțele ucrainene au lansat rachete furnizate de SUA asupra unor clădiri care pulsau cu semnale electronice.

Acest dispozitiv, a spus el, arătând telefonul mobil, îi va omorî pe soldații noștri.

Armata americană întreprinde o revizuire amplă a abordării sale privind purtarea războiului, abandonând în mare măsură strategia privind contrainsurgența, marca luptelor din Irak și Afganistan, în favoarea  pregătirii pentru un conflict la scară mare împotriva unor adversari sofisticați precum Rusia sau China.

Răsturnarea unor asumpții de bază privind purtarea războiului

Conflictul din Ucraina a pus la îndoială principalele asumpții despre purtarea războiul. Luptele de uzură, în care fiecare parte încearcă să o epuizeze pe cealaltă, este un model considerat anacronic, a remarcat Stacie Pettyjohn, director al programului de apărare la Centrul pentru o nouă securitate americană.

Totodată, a pus în dificultate o veche convingere a Pentagonului, conform căreia armele de mare precizie, extrem de costisitoare, sunt esențiale pentru a ieși învingător într-un conflict, a explicat Pettyjohn. Munițiile ghidate prin GPS furnizate Ucrainei s-au dovedit vulnerabile la bruiajul electronic. În aceste condiții, armata ucraineană s-a adaptat cuplând artileria veche, neghidată, cu senzori și drone, în scopul de a detecta țintele și a dirija fin tirurile. 

Armata SUA își regândește instruirea

La Fort Irwin se află Centrul Național de Antrenament (NTC), unul dintre cele două poligoane de antrenament ale armatei SUA unde efectivele își rafinează tacticile și se pregătesc pentru desfășurări.

Supranumit „Cutia”, NTC este o porțiune deșertică de mărimea Rhode Island.

Acum, rânduri de tranșee străbat pozițiile de luptă, replicând câmpul de luptă din Ucraina.

„Artileria rusă a îngreunat manevrele și a făcut ca posturile de comandă să fie imposibil de apărat”, se arată într-una din notele de instruire.

Telefoanele mobile, noile țigări ce pot da de gol elicopterele și soldații

în cursul unui atac simulat, pilotul unui elicopter Apache a reușit să ocolească sistemele de apărare aeriană, dar traiectoria lui a fost divulgată de telefonul său mobil.

„Cred că dependența noastră de telefoanele mobile este la fel de primejdioasă" precum erau țigările aprinse de soldați în al Doilea Război Mondial, a spus generalul american Curtis Taylor, coordonatorul simulărilor de război din deșertul Mojave.  „Acesta este noua țigară în tranșee".

Radiourile, controlerele dronelor și vehiculele produc cantități substanțiale de activitate electromagnetică și energie termică ce pot fi detectate. Pentru a deruta supravegherea inamicului, soldații sunt învățați cum să se ascundă la vedere.

Postul de comandă al diviziei, în esență o masă pliantă cu patru Humvee-uri parcate în jurul ei, a fost acoperit cu o plasă de camuflaj pentru atenuarea semnăturilor electronice și termice. Postul era bine ascuns - cu excepția terminalului de internet prin satelit Starlink alb și strălucitor, amplasat în exterior.

 „Puneți o pătură pe el", i-a sfătuit el.

Amenințări din aer

Atât armata rusă, cât și cea ucraineană împânzesc câmpul de luptă cu drone de atac ieftine și capabile să evite detectarea. Utilizarea lor prolifică i-a silit pe liderii militari americani să treacă în revistă lacune în capacitățile lor.

În timp ce conflictele recente ale SUA au implicat drone mari și costisitoare folosite pentru misiuni orchestrate la niveluri de comandă foarte înalte, în Ucraina, comandanții au pus capacități puternice de supraveghere și atac în mâinile soldaților - un grad de autonomie la nivelul unităților mici pe care armata americană abia de curând a început să îl imite.

Proliferarea tehnologiei a creat, totodată, o nouă urgență la Pentagon pentru dezvoltarea și introducerea unor sisteme mai eficiente de apărare împotriva dronelor. În Iordania, luna trecută, trei soldați americani au fost uciși după ce o dronă, despre care oficialii au spus că probabil nu a fost detectată, s-a prăbușit peste baza lor.

Armata SUA, inspirându-se din războiul din Ucraina, a început să experimenteze cu lansarea de muniții de mici dimensiuni din drone, o tactică folosită de Statul Islamic care a devenit între timp omniprezentă pe câmpul de luptă din Ucraina. Totodată, a decis să renunțe la două platforme de drone de supraveghere, Shadow și Raven, apreciindu-le drept incapabile să supraviețuiască într-un conflict modern.

„Învățăm de pe câmpul de luptă - în special în Ucraina - că recunoașterea aeriană s-a schimbat fundamental", a declarat șeful Statului Major al armatei SUA, generalul Randy George.

Ucrainenii au găsit câteva soluții inovatoare pentru detectarea dronelor, a explicat generalul James B. Hecker, șeful operațiunilor Forțelor Aeriene în Europa și Africa, în cadrul unui simpozion recent.

El a spus povestea a doi ucraineni care au strâns mii de smartphone-uri, le-au atașat microfoane și le-au conectat la o rețea capabilă să detecteze zumzetul unic al sistemelor fără pilot. Informațiile sunt apoi transmise soldaților din cadrul apărării aeriene, care pot lua acționa pe baza lor. Soluția a fost prezentată Agenției de apărare antirachetă a Pentagonului și apoi transmisă comandamentelor NATO și SUA pentru a o reproduce, a dezvăluit Hecker.

Hecker a făcut referire și la recentele atacuri cu drone și rachete care au vizat nave comerciale și militare în Marea Roșie.  „Ceea ce au făcut Houthi, ceea ce face Rusia, este o nimica toată în comparație cu ceea ce vom vedea în teatrul vostru”, a spus el adresându-se responsabilului pentru apărarea împotriva unor amenințări potențiale ale Chinei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite