Candidatul preferat al Rusiei pentru președinția SUA. Cum au fost prezentați Harris și Trump în propaganda rusă
0Liderii ruși au susținut că Trump la Casa Albă nu ar fi neapărat mai bun pentru Rusia decât Harris. Campania Rusiei de a influența electoratul american arată o preferință clară pentru Trump, promovat drept liderul care aduce pacea, se arată într-o analiză a portalului EU vs Disinfo.
Kremlinul și-a continuat campania de interferență electorală în SUA până în ultimele momente, folosind același manual pe care l-am descoperit în mod repetat, se arată într-o analiză a portalului Comisiei Europene – EU vs Diainfo – care combate propaganda rusă.
„Marți, 5 noiembrie, a marcat sfârșitul ciclului alegerilor prezidențiale din SUA, candidatul republican Donald J. Trump câștigând alegerile. Instituțiile ruse controlate de stat și alți actori de dezinformare pro-Kremlin au încercat să interfereze cu alegerile prin încercări de influențare pe mai multe direcții – o tactică pro-Kremlin pe care am ajuns să o cunoaștem mult prea bine”, arată sursa citată.
Potrivit unor surse oficiale din SUA, aceste încercări au implicat, de exemplu, videoclipuri fabricate care descriu în mod fals fraude ale alegătorilor, amenințări cu bombă care au perturbat temporar votul la douăsprezece secții de votare din Georgia, în zone predominant afro-americane și o campanie „Doppelganger”, prin care s-au clonat site-uri web sofisticate care imită identitatea unor instituțiilor media americane legitime.
FBI și Departamentul de Justiție au găsit dovezi ale campaniei ruse
Pe 1 noiembrie, Biroul Federal de Investigații (FBI) și Agenția de Securitate Cibernetică și de Securitate a Infrastructurii (CISA) au lansat următorul comunicat:
„Actori de influență ruși au realizat, recent, un videoclip care înfățișa în mod fals persoane care pretind că sunt din Haiti și votează ilegal în mai multe zone din statul Georgia. Această hotărâre se bazează pe informațiile disponibile CISA și pe activitățile anterioare ale altor actori de influență ruși, inclusiv videoclipuri și alte activități de dezinformare. Secretarul de stat al Georgiei a respins deja afirmațiile videoclipului ca fiind false”.
Actorii de influență ruși au realizat și un videoclip în care acuză în mod fals o persoană asociată cu Partidul Democrat că a luat mită de la un american.
„Această activitate rusă face parte din efortul mai larg al Moscovei de a ridica întrebări nefondate cu privire la integritatea alegerilor din SUA și de a stârni diviziunea între americani. În perioada premergătoare zilei alegerilor și în săptămânile și lunile următoare, CISA se așteaptă ca Rusia să creeze și să lanseze conținut media suplimentar care urmărește să submineze încrederea în integritatea alegerilor și să-i dezbine pe americani”, se mai arată în comunicat.
CNN relata în 5 noiembrie: „mai multe amenințări cu bombă necredibile care au perturbat pentru scurt timp votul la douăsprezece secții de votare din Georgia provin din Rusia, conform secretarului de stat al Georgiei, Brad Raffensperger.”
În 4 septembrie, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat confiscarea în curs de desfășurare a 32 de domenii de internet utilizate în campaniile de influență străină direcționate de guvernul rus, denumite „Doppelganger”, încălcând legile SUA privind spălarea banilor și legile penale privind mărcile comerciale.
Companiile ruse Social Design Agency (SDA), Structura National Technology (Structura) și ANO Dialog, care operează sub conducerea și controlul Administrației Prezidențiale a Rusiei, au folosit aceste domenii, printre altele, pentru a răspândi pe ascuns propaganda guvernului rus, cu scopul de a reduce sprijinul internațional pentru Ucraina, de a susține politicile și interesele pro-ruse și de a influența alegătorii în alegerile din SUA și din străinătate, inclusiv din SUA - a arătat Departamentul de Stat.
Ucraina, subiectul preferat
Tacticile au inclus, printre altele, conținut generat de AI, conturi coordonate de rețele sociale neautentice și redirecționări URL în mai multe etape pentru a evita restricțiile platformei.
Actorii de influență ruși au exploatat, de asemenea, probleme interne ale SUA, cum ar fi uraganul Helene, pentru a semăna diviziune, susținând că ajutorul acordat Ucrainei a înlocuit eforturile de ajutorare a victimelor uraganului. Aceste încercări s-au bazat în mare măsură pe tactici de „inundare” a spațiului online pentru a împinge anumite narațiuni, inclusiv teoriile conspirației cu privire la „statul profund”, încercând în același timp să erodeze încrederea publicului în instituțiile și candidații democratici din SUA.
Poziția celor doi candidați cu privire la sprijinirea Ucrainei a fost ținta preferată a unor atacuri de dezinformare derulate de instituțiile pro-Kremlin care acoperă cursa prezidențială.
Vicepreședintele și candidatul democrat Kamala Harris, în discursul ei la Convenția Națională Democrată din august, a semnalat că va continua politica Administrației Biden de sprijinire a Ucrainei.
Între timp, fostul președinte și candidat republican Donald Trump a susținut că va stopa ajutorul petru Ucraina. Anterior, el a susținut că, dacă va fi ales, ar putea pune capăt războiului rapid, deși nu a spus cum.
Mulți propagandiști de la Kremlin spun că se tem de un al doilea mandat al lui Trump. „Cu toate acestea, volumul și țintele dezinformarii pro-Kremlin spun o poveste cu mult diferită. Dacă urmărim narațiunile, vedem că postările și comentatorii pro-Kremlin par să fie de partea republicanilor”, arată specialiștii de la EU vs Disinfo.
Harris, întruchiparea răului
Până acum, cea mai proeminentă narațiune de dezinformare s-a concentrat pe Harris, arată EU vs Disinfo. „Propagandiștii pro-Kremlin o tratează cu subtilitatea lor obișnuită. În momentele lor mai oficiale, o resping ca fiind incompetentă și extremistă. Când au fost lăsate să se degajeze mai liber, au numit-o o marionetă globală mincinoasă, coruptă, marxistă, traficantă de organe și susținătoarea lui Soros ai cărei strămoși dețineau sclavi”, arată sursa citată.
Aceste narațiuni denigratoare sunt aproape omniprezente. Unele articole au demonizat-o pe Harris ca fiind „candidatul Soros, candidatul „statului profund” și candidatul militarist și neoconservator”, printre altele. Alte instituții s-au specializat în teorii ale conspirației, un comentator susținând că sprijinul statului profund și milioane de voturi ale imigranților ilegali i-ar putea garanta victoria.
Unele acuzații au trecut dincolo de conspirație și au ajuns la absurd. Un comentator s-a referit la Harris ca un „dușman al oamenilor de culoare”. O altă instituție media a numit-o un „Pol Pot zâmbitor” și marxist radical. Un altul a descris-o drept „semnul distinctiv al răului”.
Unii propagatori ai mesajelor pro-Kremlin au susținut că Harris și candidatul la vicepreședinție, Tim Walz, au fost într-un fel implicați în trafic și exploatarea sexuală a copiilor ucraineni.
Atacurile au fost centrate mai ales pe Harris. „Mult mai puțină dezinformare anti-Trump a fost promovată de instituțiile media pro-Kremlin”, susține EU vs Disinfo.
Propagandistul Vladimir Soloviov prezenta pe canalul său Telegram clipuri cu Trump lăudându-l pe Putin drept un „bun negociator” în timp ce a susținut că Biden a făcut o „greșeală stupidă” permițând posibila intrare a Ucrainei în NATO.
Poziția față de Trump
Mai mulți comentatori au susținut că Trump nu ar fi neapărat mai bun pentru Rusia decât o președinție a lui Harris. Un deputat al Dumei de Stat a Rusiei a spus că Trump „nu a fost loial Rusiei” în primul său mandat. Un altul a afirmat că convingerea că victoria lui Trump ar fi bună pentru Rusia a fost „o iluzie periculoasă”.
Chiar și așa, tendința pro-Trump în comentariile mediei ruse este de necontestat. În special, ziarele au fost obsedate de promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina, forțând Kievul să facă concesii de teritoriu, chiar dacă oficialii ruși au fost oficial sceptici.
Un exemplu grăitor, difuzat de un ziar pro-Kremlin care operează ilegal în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei, este reportajul în care este prezentată o elevă de la o școală din Luhansk spunând că, deși Trump nu era cu adevărat prietenul Rusiei, el era singurul candidat care ar putea opri Occidentul să declanșeze un al treilea război mondial.
Susținerea deghizată pentru Trump a contrastat cu sălbăticia îndreptată către Harris sau vulcanul conspirațiilor care a erupt în urma tentativei de asasinare a lui Trump.
Poveștile rezultate i-au prezentat pe comentatorii pro-Kremlin făcând ceea ce fac ei cel mai bine: atacă dușmani imaginari.
La un moment dat, ei au susținut că globaliștii, fostul președinte Barack Obama, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, Statul profund și corporațiile transnaționale, inclusiv grupul financiar Rothschild și fondul de investiții BlackRock au făcut toate parte din complotul de ucidere a lui Trump.
Dezinformare prezentă în Moldova și Georgia
Ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA din 2024 urmează un model observat anterior la alegerile pentru Parlamentul European și la voturile din Moldova și Georgia. Tactici similare au fost folosite în timpul acestor alegeri: defăimarea candidaților, inundarea spațiului informațional cu falsități, exploatarea diviziunilor societale existente, orchestrarea unui comportament neautentic coordonat pe rețelele de socializare și încercarea de a eroda încrederea în instituțiile democratice.