De ce a pierdut Kamala Harris alegerile în fața lui Donald Trump. Radiografia unui eșec

0
Publicat:

Kamala Harris a refuzat să înfrunte realitatea: alegătorii voiau o ruptură clară față de trecutul administrativ al lui Joe Biden, iar ea nu a reușit să le ofere asta. În ultimele săptămâni de campanie, la insistențele sale, echipa lui Harris a început să difuzeze, pe ecranele uriașe ale mitingurilor, cele mai provocatoare și toxice declarații ale lui Donald Trump.

Kamala Harris a pierdut alegerile prezidențiale din SUA/ FOTO: Getty Images
Kamala Harris a pierdut alegerile prezidențiale din SUA/ FOTO: Getty Images

În loc să construiască o viziune clară și convingătoare pentru viitor, Harris s-a axat pe o strategie defensivă, bazată pe respingerea unui Trump periculos, dar fără să definească cu adevărat ce ar fi adus ea în locul administrației Biden. Rezultatul? Un eșec răsunător, un adevărat masacru pentru democrați, scrie Politico.

Harris a moștenit o campanie aflată într-o stare aproape de colaps, cu un Biden nepopular și incapabil să mobilizeze electoratul. Chiar și după ce democrații l-au îndepărtat pe Biden din ecuație, Harris a încercat să capteze favoarea alegătorilor, dar fără succes. A reușit să mobilizeze un număr impresionant de donații și să atragă susținerea tinerelor votanți din online, însă nu a reușit să își construiască o imagine de lider al schimbării, așa cum ar fi fost necesar.

Harris nu a reușit să se desprindă cu adevărat de Biden. Alegătorii căutau o schimbare, iar ea le oferea o continuitate, fără a-și asuma riscurile de a se distanța de președintele în funcție. Deși la început părea că va construi o campanie concentrată pe o viziune de „nou început”, acest plan nu s-a materializat. Refuzul de a se desprinde de Biden pe teme importante, precum economia sau politicile externe, a lăsat impresia unei candidaturi care nu avea nimic nou de oferit.

La început, campania lui Harris părea să prindă avânt. Totuși, acest impuls s-a risipit rapid, iar în ultimele săptămâni, echipele sale au început să pună vina pe „circumstanțele externe”. Unii dintre cei mai apropiați consilieri ai săi au dat vina pe președintele Biden pentru pierderea alegerilor, susținând că aceasta a fost „unicul motiv” pentru care democrații nu au reușit să câștige. Alți strategii au mers chiar mai departe, afirmând că Biden ar fi trebuit să părăsească scena mult mai devreme, pentru a permite o competiție internă ce ar fi putut-o avantaja pe Harris.

Incapabilă să se reinventeze

În ciuda resurselor financiare considerabile și a unor strategii agresive, campania lui Harris nu a reușit să profite de avantajele pe care democrații le aveau, inclusiv de mobilizarea electoratului din suburbii. În schimb, s-a concentrat prea mult pe Trump, iar în absența unui mesaj coerent al schimbării, alegătorii au perceput-o pe Harris mai degrabă ca o continuare a mandatului său decât ca un simbol al transformării.

Lipsa unei viziuni clare și a unei campanii agresive care să o pună pe Harris într-o lumină favorabilă i-a permis lui Trump să rămână în prim-plan, chiar și în fața unui discurs haotic și lipsit de coerență. Faptul că Harris a ales să-și construiască campania pe o abordare defensivă și nu proactivă, punând accentul pe combaterea lui Trump mai mult decât pe clarificarea propriilor idei, s-a dovedit a fi o mare greșeală, noteazp politico.eu.

În plus, refuzul de a se distanța de Biden pe teme economice, unde președintele era deja vulnerabil, și evitarea unor discuții mai profunde despre politicile sale din trecut au contribuit la erodarea încrederii alegătorilor. În loc să ofere răspunsuri clare și explicite, Harris a preferat să spună că „principiile ei nu s-au schimbat”, dar această abordare nu a făcut decât să întărească impresia unei candidaturi incapabile să se reinventeze.

Unii aliaţi apropiaţi şi chiar câţiva consilieri s-au întrebat în privat de ce a continuat ea să îl ţină atât de aproape, mai ales că nu a încercat să utilizeze pe scară largă în campanie dosarul preşedinţiei lor. Cu toate acestea, nici în interiorul campaniei sale nu exista sentimentul că Harris ar trebui să poarte o parte din vină, consilierii arătând modul în care ea a mutat cifrele de luptă electorală în favoarea sa şi a redus marjele lui Trump. În realitate, Biden s-a dovedit o piatră de moară. „Am desfăşurat cea mai bună campanie pe care am putut-o face, având în vedere că Joe Biden era preşedinte”, a declarat un consilier al lui Harris căruia i s-a acordat protecţia anonimatului. „Joe Biden este singurul motiv pentru care Kamala Harris şi democraţii au pierdut în seara aceasta”, a spus consilierul.

Un alt consilier al lui Harris a declarat că este clar că Biden ar fi trebuit să se retragă elegant mult mai devreme, permiţându-le democraţilor să organizeze alegeri primare pe care ei cred că Harris le-ar fi câştigat.

Lovitura primită a fost atât de răsunătoare, încât unii dintre liderii de generaţie următoare ai partidului au semnalat necesitatea unei autopsii profunde a eşecurilor democraţilor de a opri valul roşu republican.

Probleme interne

Pe măsură ce ziua alegerilor se apropia, echipa Kamalei Harris a început să se confrunte cu tot mai multe probleme interne, iar incertitudinea privind direcția campaniei a devenit tot mai evidentă. În loc să răspundă criticilor și să își consolideze sprijinul în statele-cheie, aceasta a evitat să ofere explicații clare pentru schimbările de poziție politică și pentru lipsa unui mesaj concret.

Cu trei săptămâni înainte de ziua alegerilor, în Pennsylvania, cel mai important stat-cheie, evreii democraţi şi aliaţii lor s-au întâlnit cu uşile închise cu oficialii campaniei lui Harris la Pittsburgh, potrivit a patru persoane care au participat sau au fost informate cu privire la discuţie. Aceştia au estimat că operaţiunea de substituire a lui Biden cu Harris nu a fost la înălţimea aşteptărilor, o plângere reluată şi în alte state-cheie.

Echipa din Pennsylvania nu avea relaţii cu principalii oficiali aleşi ai statului, or acest lucru era important deoarece însemna că cei deja validaţi nu erau utilizaţi în mod eficient pentru a convinge alegătorii să sprijine un candidat pe care nu îl cunoşteau foarte bine.

Luptele interne şi îndoielile începuseră deja. Un democrat căruia i s-a acordat anonimatul a numit întâlnirea „o descătuşare”. În acel moment, însă, oamenii deja votau prin corespondenţă.

Peste tot în stat, inclusiv la Philadelphia, democraţii latino şi de culoare au avut întâlniri private similare cu echipa lui Harris în săptămânile premergătoare zilei alegerilor, unde au făcut multe dintre aceleaşi plângeri.

Iar miercuri, democraţii au început, de asemenea, să arate cu degetul către echipa de date a lui Harris. Un strateg democrat din Pennsylvania, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi liber, a declarat că staff-ul de campanie a lui Harris a prezis o prezenţă mai mare la vot în comitate-cheie precum Chester şi Montgomery din suburbiile Philadelphiei.

În final, Harris a pierdut ocazia de a construi o campanie bazată pe viziune și speranță, înlocuind-o cu o abordare defensivă ce s-a concentrat prea mult pe un Trump pe cale de a pierde și prea puțin pe ceea ce ar fi putut aduce ea pe cale de schimbare. Alegătorii aveau nevoie de mai mult decât o reacție la Trump, aveau nevoie de o candidatură care să inspire încredere și să promită o schimbare reală. Iar Harris nu a reușit să le ofere acest lucru, conchide Politico.eu.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite