„Bucătarul lui Putin“, pe lista „most wanted“ a FBI. SUA oferă un sfert de milion de dolari pentru informaţii care vor ajuta să-l aresteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto TASS
Foto TASS

Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI) oferă un sfert de milion de dolari pentru informaţii care pot duce la arestarea lui Evgeni Viktorovich Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”, un oligarh rus acuzat că a conspirat pentru a frauda alegerile din Statele Unite, se arată într-o postare pe Twitter a FBI.

„FBI îl caută pe Evgeni Viktorovich Prigojin pentru presupusa sa implicare într-o conspiraţie de fraudare a Statelor Unite prin afectarea, obstrucţionarea şi înfrângerea funcţiilor legale ale Comisiei Electorale Federale, Departamentului de Justiţie al Statelor Unite şi ale Statelor Unite. Acest lucru s-a întâmplat în Washington D.C., de la începutul anului 2014, până la 16 februarie 2018.

Prigojin a fost principalul finanţator a Agenţiei de Cercetare pe Internet (IRA) cu sediul la Sankt Petersburg. El a supravegheat şi a aprobat ingerinţa politică şi electorală prin operaţiuni în Statele Unite, care au inclus achiziţionarea de spaţiu pe servere americane, crearea a sute de conturi online fictive şi utilizarea identităţilor furate ale persoanelor din Statele Unite.

Aceste acţiuni ar fi fost întreprinse pentru a ajunge la un număr semnificativ de americani, cu scopul de a interfera cu sistemul politic al Statelor Unite, inclusiv cu alegerile prezidenţiale din 2016.”, sunt acuzaţiile FBI.

Prigojin a fost numit „bucătarul lui Putin" într-un articol Associated Press, din cauza restaurantelor şi firmelor de catering pe care le deţine şi care găzduiau mese la care Putin a participat cu demnitari străini.

Potrivit unei investigaţii efectuate de Bellingcat, The Insider şi Der Spiegel, operaţiunile lui Prigojin „sunt strâns integrate cu Ministerul Apărării din Rusia şi cu biroul de informaţii al ministerului, GRU".

În vârstă de 60 de ani, Prigojin a petrecut 9 ani în închisorile sovietice, după o condamnare la 12 ani de puşcărie pentru tâlhărie, fraudă şi infracţiuni în care erau implicaţi adolescenţi. A fost eliberat în 1990, când a deschis o reţea de vânzare de hot-dog.

În 1997, Prigojin a deschis un restaurant plutitor pe o barcă, la Sankt Petersburg, New Island, care a devenit unul dintre cele mai la modă din oraş. În 2001, Prigojin a servit personal acolo mâncare lui Vladimir Putin şi preşedintelui francez Jacques Chirac. De asemenea, l-a găzduit pe preşedintele american George W. Bush în 2002. În 2003, Putin şi-a sărbătorit ziua de naştere la New Island.

După 2003, Prigojin şi-a părăsit partenerii de afaceri, şi-a înfiinţat propriile restaurante independente şi a devenit un confident al lui Putin. Compania sa, Concord Catering , a primit sute de milioane de dolari în contracte guvernamentale pentru hrănirea copiilor de şcoală şi a lucrătorilor guvernamentali. În 2012, el a primit un contract pentru furnizarea de mâncare armatei ruse în valoare de 1,2 miliarde de dolari pe parcursul unui an. Se presupune că unele dintre profiturile din acest contract au fost folosite pentru a înfiinţa şi finanţa Agenţia de Cercetare pe Internet.

Prigojin e legat şi de grupul de mercenari Wagner, care a fost format de un ofiţer GRU, colonelul Dmitri Utkin, fost şef al securităţii personale a acestuia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite