Biden primit în Canada ca un ''mare prieten'', anunţă un acord privind imigraţia

0
Publicat:

reşedintele american Joe Biden a fost primit vineri ca un "mare prieten" în Canada pentru prima sa vizită oficială în această ţară, care a dus la un acord privind imigraţia ilegală, un subiect delicat în prezent între cei doi vecini şi aliaţi, notează AFP.

FOTO Agerpres
FOTO Agerpres

"Este o mare plăcere să avem aici un mare prieten aici", a spus premierul canadian Justin Trudeau în deschiderea unei reuniuni bilaterale în clădirea Parlamentului de la Ottawa.

Joe Biden a fost apoi aplaudat de mai multe ori în cursul discursului său în faţa parlamentarilor canadieni, în special când a lăudat angajamentul celor două ţări de a sprijini Ucraina.

Statele Unite şi Canada, a spus el, sunt "două popoare" care au "o singură inimă". Şi, "în caz de dezacord", se străduiesc să-şi rezolve problemele "cu prietenie şi bunăvoinţă".

Democratul de 80 de ani, între două glume despre hochei şi eşecul celor câţiva ani de învăţare a limbii franceze, a anunţat un acord asupra unuia dintre aceste puncte sensibile: imigraţia ilegală.

Washingtonul şi Ottawa vor "lucra împreună pentru a descuraja trecerea ilegală" a frontierei lor comune, un subiect actual foarte dezbătut în sferă politica a ţării gazdă.

Liderul administraţiei americane a "salutat", de asemenea, angajamentul Canadei de mări cu 15.000 numărul migranţilor primiţi regulat de pe întreg continentul american.

Pe fundalul acestui anunţ, problema "Drumului Roxham": o rută de acces improvizat prin care aproximativ 40.000 de migranţi au sosit anul trecut din Statele Unite în Quebec, ocolind punctele oficiale de intrare.

Închiderea sa îngrijorează deja organizaţiile de ajutor pentru migranţi. "Impactul asupra refugiaţilor aflaţi în pericol extrem este devastator. Rezultatul va fi de a împinge oamenii fie să încerce puncte de trecere şi mai periculoase în zone îndepărtate, fie să-i împingă spre traficanţi de persoane", a declarat pentru AFP Julia Sande de la Amnesty International.

Numărul mare de sosiri anul trecut a provocat aprinse dezbateri politice în Canada.

Subiectul este de actualitate şi în Statele Unite, în proporţii destul de diferite.

În ianuarie, autorităţile americane au efectuat peste 128.000 de arestări pentru tentative de pătrundere ilegală pe teritoriul american dinspre Mexic, iar opoziţia de dreapta nu ratează nicio ocazie să-l acuze pe Joe Biden de laxism în acest domeniu, reaminteşte AFP. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite