Biden „nu caută un conflict“ cu China după scandalul balonului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joe Biden "nu caută un conflict" cu China, a declarat el, potrivit unor fragmente difuzate miercuri dintr-un interviu pentru canalul PBS, în contextul în care Statele Unite tocmai au distrus un balon chinez care a survolat teritoriul lor, notează AFP.

Joe Biden Foto EPA
Joe Biden Foto EPA

"Nu", i-a răspuns preşedintele american jurnalistei care l-a întrebat dacă relaţiile cu Beijingul au suferit "o lovitură puternică".

"Vom rivaliza pe deplin cu China, dar nu căutăm un conflict", a spus el.

În general, Washingtonul a fost destul de atent să nu ridice tonul după ce a doborât sâmbătă un balon chinezesc, destinat, potrivit americanilor, să spioneze zone militare sensibile.

Cu toate acestea, în faţa Congresului marţi, Joe Biden a dat asigurări: "Dacă China ne ameninţă suveranitatea, vom acţiona pentru a ne proteja ţara".

Relaţiile dintre cele două superputeri s-a tensionat în urma acestui incident.

China a condamnat ferm distrugerea balonului, susţinând că era o "aeronava civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice", care a intrat "neintenţionat" în spaţiul aerian al Statelor Unite.

În acest context, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi-a anulat în ultimul moment o vizită planificată în China.

Pe de altă parte, Pentagonul a dezvăluit marţi că Beijingul a refuzat sâmbătă propunerea americană pentru o convorbire telefonică între şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi omologul său, Wei Fenghe.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite