Biden avertizează că un atac nuclear rus ar fi o „greşeală uriaşă”

0
Publicat:

Preşedintele Joe Biden a avertizat marţi că utilizarea de către Rusia a unei arme nucleare ar fi o „greşeală enorm de gravă”, în contextul în care Moscova susţine că Ucraina pregăteşte o „bombă murdară”, o afirmaţie dezminţită de Kiev şi de ţările occidentale, transmite AFP.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

„Rusia ar face o greşeală extrem de gravă dacă ar folosi o armă nucleară tactică”, a spus preşedintele SUA, potrivit Agerpres. 

O bombă radiologică sau „bombă murdară” constă din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei.

Pentagonul a avertizat Rusia că utilizarea unei astfel de bombe ar avea repercusiuni.

„Dacă Rusia ar folosi arme nucleare sau o bombă murdară, ar exista consecinţe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Moscova a făcut această acuzaţie pentru prima dată duminică, în convorbirile telefonice dintre ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi omologii american, francez, britanic şi turc, făcând referire la „posibile provocări din partea Ucrainei prin recurgerea la o bombă murdară”.

Franţa, Marea Britanie şi SUA au criticat luni declaraţiile „false” ale Moscovei.

„Nimeni nu ar putea fi păcălit de o încercare de a folosi această acuzaţie ca pretext pentru o escaladare”, au subliniat aceştia într-o declaraţie comună.

„Nu garantez pentru moment că este vorba de o operaţiune pretext. Nu ştim”, a spus marţi preşedintele Joe Biden.  

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri