Barack Obama vrea să testeze intenţiile  Iranului înainte de a relua negocierile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
obama foto reuters

Preşedintele Barack Obama a declarat marţi că noul conducător al Iranului, Hassan Rouhani, dă semne de conciliere şi pare să caute un dialog cu Statele Unite, însă omologul american vrea să testeze intenţiile iranianului.

Obama a oferit marţi, în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune spaniol Telemundo, cele mai recente declaraţii care sugerează că este dispus să depăşească problemele cu statul sirian şi să se relanseze pe calea negocierilor diplomatice cu Iranul.

„Există semne care sugerează că Rouhani, noul preşedinte, este o persoană care încearcă să deschidă un dialog cu Vestul şi cu Statele Unite, aşa cum nu s-a mai făcut în trecut. Aşa încât ar trebui să testăm acest lucru”, a adăugat Obama.

Săptămâna trecută, Obama a dezvăluit că a corespondat cu Rouhani cu privire la problemele impasul americano-iranian. Ambii lideri vor fi prezenţi săptămâna viitoare la New York, cu ocazia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), însă oficialii americani au spus că nu este programată o întâlnire oficială a celor doi preşedinţi, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

„Este o oportunitate pentru diplomaţie”, a spus Obama pentru Telemundo. „Şi sper că iranienii vor profita de ocazie.”

Una dintre promisiunile campaniei electorale ale lui Obama, pentru alegerile din 2008, a fost că va deschide o linie de dialog cu Iranul. Nu numai că promisiunea nu a fost realizată, ci sancţiunile şi presiunile din partea Statelor Unite şi ONU au crescut constant, pentru a forţa Iranul să renunţa la programul nuclear.

De la alegerea în luna iunie a lui Rouhani, cleric moderat, oficiali din ambele ţări au dat tot mai multe semne potrivit cărora sunt pregătiţi pentru o nouă etapă de cooperare, care să încheie disputele prelungite timp de zece ani.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite