Barack Obama a numit-o pe Susan Rice în funcţia de consilier pentru Securitatea Naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele SUA, Barack Obama, a numit-o pe Susan Rice în funcţia de consilier prezidenţial pentru Securitatea Naţională, în ciuda criticilor dure aduse de republicani care o învinuiesc în cazul atacului terorist din Benghazi.

Barack Obama a lăudat eforturile lui Rice şi a spus despre ea că este „un luptător neobosit” pentru interesele Statelor Unite ale Americii, potrivit canalului de televiziune „Fox News”. De asemenea, Obama a desemnat-o pe Samantha Power, fostă consilieră a sa, în funcţia de ambasador american în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Susan Rice, în vârstă de 48 de ani, îl va înlocui pe Tom Donilon, actualul ambasador american la Naţiunile Unite. Oficialul a demisionat miercuri dimineaţă.

Decizia lui Obama reprezintă o sfidare la adresa opoziţiei republicane, care a criticat-o dur pe Susan Rice pentru că ar fi manipulat informaţiile despre circumstanţele atentatului din 11 septembrie 2012 care a vizat consulatul american din oraşul libian Benghazi.

„Cum au ei de gând să obţină credibilitatea oamenilor atunci când promovează pe cineva care a dezinformat americanii în mod deliberat în ce priveşte evenimentele din Benghazi?”, a întrebat retoric senatorul republican Rand Paul în cadrul unei emisiuni televizate, la scurt timp după anunţul preşedintelui.

Spre deosebire de postul de secretar de Stat, pentru numirea în funcţia de consilier prezidenţial pentru Securitatea Naţională nu este necesară aprobarea Senatului.

O figură influentă în materie de politică externă, Tom Donilon, 58 de ani, s-a implicat activ în stabilirea politicilor pentru combaterea terorismului şi în reorientarea Statelor Unite spre întreaga Asie, după conflictele din Afganistan şi Irak. Printre ultimele sale proiecte se numără negocierea întrevederii informale pe care Barack Obama o va avea vineri, în California, cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.

 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite