Atlantida, o profeţie a lui Noe şi sabia lui Soros. Ce este reţeaua Sabmyk, noua teorie a conspiraţiei spre care fug credincioşii QAnon debusolaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un susţinător al lui Trump cu simbolul QAnon în vremuri mai bune, înainte de evenimentele care au născut reţeaua Sabmyk / august 2018 / FOTO Getty Images
Un susţinător al lui Trump cu simbolul QAnon în vremuri mai bune, înainte de evenimentele care au născut reţeaua Sabmyk / august 2018 / FOTO Getty Images

Unde se duc credincioşii QAnon când se duc? Comunitatea creată de postările misteriosului Q a intrat într-o perioadă nefastă după ce profeţia victoriei lui Trump nu s-a adeverit, dar după colţ se găsesc mereu noi poveşti conspiraţioniste şi noi personaje misterioase pregătite să le promoveze.

Poate a fost întotdeauna greu să crezi până la capăt în QAnon, teorie a conspiraţiei transformată treptat, dar sigur într-un cult religios. În definitiv, ideea că Donald Trump este destinat să răpună o cabală internaţională de pedofili satanişti, una dintre ideile din nucleul dur al QAnon, pare la prima vedere destul de greu de înghiţit. Dar niciodată n-a fost mai greu să crezi în catehismul QAnon ca la începutul lui 2021.

Profeţiile funcţionează dacă din marea de afirmaţii mai mult sau mai puţin vagi pe care se bazează, unele chiar se mai împlinesc - ori măcar pot fi făcute să pară că se împlinesc - în realitate. Dar cu Biden la Casa Albă, Trump retras la Mar-a-Lago, cetăţenii americani care au luat cu asalt Capitoliul plimbaţi prin tribunale şi reţele de socializare interzicând grupurile de diseminare a conspiraţiei, nu e de mirare că unii dintre credincioşii bisericii QAnon au început să aibă îndoieli.

Aici intră în scena Reţeaua Sabmyk. Metamorfoza unui cult profetic atunci când se loveşte cu realitatea n-ar trebui să fie o surpriză. După asaltul asupra Capitoliului, presa americană a produs pe bandă rulantă interviuri cu psihologi, istorici ori politologi care avertizau că oamenii prinşi în mrejele QAnon nu se vor întoarce cu prea multă uşurinţă spre vreo formă recognoscibilă de raţiune. Dar pentru cine credea că poveştile lui Q sunt fantezii de neîntrecut în faţa cărora atitudinea potrivită variază mereu între amuzament şi milă, poveştile despre Sabmyk s-ar putea să ofere o supriză. Se poate şi mai rău.

Catehismul Sabmyk 

La fel ca în cazul QAnon, nucelul dur al poveştii se bazează pe seducţia eternă a maniheismului: un erou mesianic va salva lumea de o cabală incert identificată de celebrităţi, oameni de ştiinţă, bancheri, capitalişti şi alte grupuri care manipulează publicul. 

Dar detaliile întregii bătălii cosmice diferă de QAnon, povestea fiind un amestec de mitologie antică, spiritualitate New Age şi nişte elemente cu totul noi. De exemplu, salvatorul cel bun din poveste, aşa-numitul Sabmyk, va intra în luptă cu o sabie deţinută cândva de „regii Orion ai Atlantidei” şi va duce la o „trezire” a publicului  împotriva cabalei malefice.

Mai mult, încă nu ştim cine este salvatorul. O mişcare inteligentă pentru orice profeţie. În definitiv, QAnon s-a născut şi a început să moară pe spatele unui salvator clar definit: un preşedinte american a cărui vocaţie mesianică era contrazisă adesea de îndemnuri de a lupta cu COVID-19 consumând dezinfectant şi de întrebări - e drept, obţinute pe surse de presa americană - de a contracara uraganele cu bombe atomice.

Ce ştim despre Sabmyk este că s-a „trezit” pe 21 decembrie 2020, că venirea lui a fost anunţată de Noe - da, figura biblică - şi că poate fi identificat după anumite semne specifice de pe corp - mai exact, 17 semne în formă de „V”, rezultatul unei ceremonii la care ar fi fost supus/supusă la vârsta de 24 de ani.

O analiză extinsă a grupului anti-fascist Hope Not Hate arată că Sabmyk a venit, totuşi, mai târziu pe scenă. Până în decembrie 2020, când întreaga reţea s-a mutat pe Telegram, povestea iniţială era cea a unui artist iranian care trăieşite în Germania şi care poartă numele de Prinţesa Ameli Achaemenes. Pe site-ul personal, Achaemenes susţinea că este descendent al familiei regale persane şi că în 1991, George Soros - cine altcineva? - i-a oferit sabia antică a lui Shahnawaz, dar că a distrus-o pentru a preveni răul pe care l-ar putea face.

Cum a apărut reţeaua Sabmyk

Dincolo de delirul cvasi-religios chiar mai pronunţat decât în cazul QAnon, reţeaua Sabmyk reprezintă un caz interesant şi din alt motiv: cine se află în spatele ei face un efort conştient şi susţinut de a atrage credincioşii QAnon prigoniţi de pe Facebook şi Twitter şi retraşi în alte colţuri ale internetului şi pe Telegram.

„În decembrie 2020, începem să vedem cum se mută (n. red. - reţeaua Sabmyk) pe Telegram, atunci apare şi termenul de Sabmyk, care se prespune că-i un fel de figură mesianică legată de alte elemente precum profeţia lui Noe şi mitica sabie a lui Shahnawaz”, a spus Gregory Davis, autorul analizezi citate mai sus, pentru Newsweek.

Mesaje care promovează nepurtarea măştii, conspiraţii anti-vaccin şi de acum eternele afirmaţii că alegerile prezidenţiale din SUA i-au fost furate lui Trump sunt distribuite între canale pentru a atrage cât mai mulţi credincioşi QAnon, debusolaţi sau nu de ultima perioadă. Au apărut şi încercări de a-l lega pe Sabmyk de Trump, inclusiv o compilaţie de clipuri în care Trump pronunţă cuvântul „şaptesprezece” şi o imagine trucată în care fostul preşedinte are în buzunar un pamflet Sabmyk.

„Pare un efort calculat de a înrădăcina naraţiunea în comunitatea QAnon. Unele canale sunt numite după QAnon, altele fac referire la OZN-uri şi la alte teorii ale conspiraţiei care nu sunt în mod necesar legate de QAnon”, a mai spus Davis.

Cine ar fi în spatele reţelei

O investigaţie a organizaţiei Hope Not Hate, citată de The Guardian, dar care va fi publicată integral luni, susţine că în spatele reţele este Sebastian Bieniek, un artist german, care ar avea în CV un lung istoric de promovare online al teoriilor conspiraţioniste. Printre dovezile organizaţiei se numără o secţiune între timp ştearsă de pe site-ul lui Bieniek în care este povestită o expoziţie de artă din 1999 în care acesta, atunci în vârstă de 24 de ani, şi-a făcut răni în formă de „V” în mână timp de 16 zile consecutive.

De pe 21 decembrie 2020 şi până acum, eforturile  lui Bieniek au fus la aparţia a peste 136 de canale în limba engleză, germană, japoneză, coreeană şi italiană, zeci de mii de noi urmăritori îndreptându-se zilnic către acestea.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite