Antony Blinken, despre ultimul atac cu drona al SUA în Kabul: Încă „nu ştiu” dacă a ucis un terorist sau un angajat al unui ONG
0Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a afirmat marţi că încă nu ştie dacă ultimul atac cu drona al armatei americane la Kabul, menit să împiedice o „ameninţare iminentă”, s-a soldat cu uciderea unui jihadist al grupării Statul Islamic Khorasan (SI-K) sau a unui lucrător umanitar.
New York Times (NYT) a publicat vineri o anchetă ce contestă versiunea administraţiei Biden cu privire la atacul cu drona purtat pe 29 august la Kabul cu puţin timp înainte de încheierea retragerii din Afganistan. Dacă Pentagonul declară că atacul a vizat uciderea unui jihadist ce pregătea un atentat la aeroportul din Kabul, NYT susţine că drona a omorât un angajat al unui ONG ce transporta în maşina sa bidoane cu apă.
Senatorul republican Rand Paul a abordat acest subiect în timpul unei audieri parlamentare a lui Antony Blinken pe tema retragerii din Afganistan.
„Omul pe care administraţia Biden l-a ucis cu drona era un lucrător umanitar sau un militant al SI-K?”, a întrebat Paul.
„Nu ştiu, pentru că încă examinăm”, a răspuns Blinken, citat de AFP.
Potrivit NYT, care se bazează pe imagini ale unor camere de supraveghere şi pe interviuri cu surse de la faţa locului, atacul cu drona din 29 august l-a ucis pe Ezmarai Ahmadi, un angajat al ONG-ului Nutrition&Education International (NEI).
Potrivit Pentagonului, deplasările lui Ahmadi erau suspecte în acea zi. De cealaltă parte, NYT susţine că bărbatul efectua curse ca într-o zi obişnuită de muncă, iar maşina sa era încărcată în mod sigur cu bidoane cu apă, nu cu explozibili.
Familia lui Ezmarai Ahmadi a declarat pentru AFP că atacul s-a soldat cu moartea a zece persoane, printre care şi şapte copii.
Pentagonul recunoaşte că au existat victime colaterale, dar le pune pe seama exploziilor „secundare” rezultate din cauza materialului explozibil transportat de şofer.
Cu patru zile înainte de a fi ucis, Ezmarai Ahmadi, 43 de ani, depusese o cerere de emigrare în Statele Unite.
Acest atac a avut loc la câteva zile după ce un kamikaze al SI-K a provocat o explozie puternică în apropierea aeroportului din Kabul, ucigând peste 100 de afgani, precum şi 13 militari americani.
Întrebat despre ancheta publicată de NYT, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus că armata SUA efectuează propria anchetă şi a dat asigurări că „nicio armată din lume nu doreşte mai mult decât cea americană să evite victimele civile”.
„Lovitura s-a bazat pe informaţii bune şi continuăm să credem că a împiedicat o ameninţare iminentă împotriva aeroportului”, a subliniat Kirby.
Armata SUA a părăsit Afganistanul la 30 august, după două decenii de război împotriva terorismului.