Anatomia negării lui Trump. Năvala „barbarilor” în Biroul Oval şi punctul de turnură
0Începând din noaptea alegerilor şi până în ultimele zile ale mandatului său, Donald Trump, este în continuă prăbuşire şi a tras America după el până în punctul în care susţinătorii săi au invadat Capitoliul. Al doilea episod al unei serii Axios dedicată degringoladei lui Trump, „Barbarii din Biroul Oval”, arată că preşedintele în exerciţiu a încetat să-i mai asculte pe consilierii săi plecând urechea asupra argumentelor lui Rudy Giuliani.
Pe 7 noiembrie, când majoritatea reţelelor americane anunţau victoria lui Joe Biden, Donald Trump, abia întors de e terenul de golf, şi-a chemat echipa de campanie şi consilierii în Camera Ovală Galbenă. Managerul campaniei de realegere Bill Stepien, consilierul senior Jason Miller, activistul conservator şi consultantul extern David Bossie şi managerul-adjunct de campanie Justin Clark, printre alţii, i-au prezentat singura cale posibilă spre victorie: voturile din Arizona şi Georgia şi câştigarea unei contestaţii referitoare la practicile electorale din Wisconsin.
Clark i-a spus lui Trump: „Aveţi între 4 şi 5% şanse ca toate astea să se întâmple. Dar toate aceste lucruri simultan trebuie să meargă bine”. Trump a ascultat şi a decis că planul merită încercat.
Nu s-a mai concretizat, întrucât un plan B alternativ prindea deja contur sub condeiul lui Rudy Giuliani şi al unei echipe de conspiraţionişti. Iar de la un moment dat, consilierii lui Trump n-au mai putut decât să-fie martori. Curând, demersul legal oficial al campaniei a fost confiscat şi substituit unui plan paralel centrat pe ideea că rezultatele scrutinului pot fi răsturnate.
Confruntare mută
Pe 4 noiembrie, personalul superior de campanie, avocatul specializat în drept electoral Matthew Morgan şi Jared Kushner s-au reunit la sediul de campanie din Arlington, Virginia în scopul de a găsi o cale solidă către cele 270 de voturi din Colegiul Electoral prin intermediul unor contestaţii legale credibile. Ca apoi să-şi facă apariţia Giuliani, Sidney Powell şi alţii din echipa de conspiraţionişti - care au intrat la propriu în sala de conferinţe.
Cele două grupuri - personalul oficial şi cabala lui Giuliani- s-au aşezat împreună la o masă lungă de conferinţă cu pereţi de sticlă mată şi întâlnirile comune au continuat câteva zile. O rutină bizară s-a instaurat, scrie Axios. Şedinţele începeau cu propunerea unor strategii legale plauzibile din partea personalului oficial. Apoi Giuliani şi Powell, un avocat cunoscut pentru teorii ale conspiraţiei privind „statul profund”, preluau controlul discuţiilor punând pe masă acuzaţii nebuneşti despre un complot al democraţilor de a fura alegerile.
Consternaţi, consilierii de campanie se uitau unii la alţii, întrebându-se din priviri ce naiba se întâmplă. Apoi, unul câte unul, au început să iasă din sală pentru a se reuni în biroul lui Stepien, managerul de campanie. La un moment dat, Giuliani îşi dădea seama că grupul său a rămas singur în sala de conferinţă şi pornea pe coridor spre biroul lui Stepien, unde înghesuiţi pe câteva fotolii, se refugiaseră circa 8 consilieri. „Hei, unde aţi plecat? Este ceva serios!”, îi lua la rost Giuliani.
Această desfăşurare a fost confirmată de două surse prezente la acele întâlniri. Axios i-a contactat pe toţi cei implicaţi pentru un punct de vedere. Powell a trimis un comunicat prin email: „Relatarea vostră este material falsă, dar sunt singură că în spatele ei se află clasa elitistă a consultanţilor care scoate milioane de dolari din minciunile spuse americanilor. Ea este cea care avansează această propagandă”.
Oficialii de campanie şi consilierii legali menţionaţi mai sus, cei care au avut un rol-cheie în victoria lui Trump din 2016, s-au străduit să-l oprească pe Giuliani să apară în presă, să fugă la preşedinte şi în general să compromită strategia legală a campaniei. Dar au fost depăşiţi, mai ales că Donald Trump îşi desfăşura pe Twitter propria tiradă de conspiraţii.
La un moment dat, când procentele din Pennsylvania şi Georgia arătau tot mai rău oră de oră, oficialii de vârf au înţeles că o cale spre victorie se îndepărtează accelerat. Chiar şi şedinţele fără Giuliani intrau în colaps.
Casa albă, un oraş pustiit
La câteva zile după alegeri, Casa Albă devenise un oraş pustiit cu un preşedinte preocupat şi tulburat de pierderea alegerilor. Trump era greu de distras de la ele pentru a-şi îndrepta atenţia asupra chestiunilor importante de pe agenda sa.
În conversaţiile sale din Biroul Oval, Trump pierdea firul şi părea să-şi recunoască înfrângerea, observând: „Poţi să crezi că am pierdut în faţa acelui tip? Acelui cadavru ambulant?”
Personalul din Aripa de Vest, inclusiv şeful de personal Mark Meadows, pricepuse că Trump a pierdut alegerile, doar că nimeni nu era dispus să-i spună în faţă, preferând să -l evite.
Unii membri ai personalului superior au subliniat că Trump ar fi trebuit să folosească această perioadă pentru a-şi asuma meritele pentru performanţele în Congres ale republicanilor, dar şi să pună bazele moştenirii sale, menţionând realizările sale şi Operaţiunea Warp Speed de dezvoltare a vaccinurilor anti-COVID-19.
Numai că Trump nu a permis echipei sale să meargă mai departe şi toţi cei din preajma lui trebuiau să accepte interacţiuni marcate de negare. Consilierii săi nu aduceau vorba de realitatea pierderii alegerilor decât în contexte private. O echipă „COVID” îşi continua întrunirile în Roosevelt Room pentru a discuta distribuţia vaccinurilor şi în 2021, iar aici nimeni nu pomenea de faptul că cei mai mulţi nu vor mai fi la Casa Albă.
Consilierii săi apropiaţi şi-au propus să-i acorde spaţiu pentru a trece prin fazele de doliu necesare, doar că Trump nu a trecut decât rareori de etapa negării. Astfel mulţi dintre ei se făceau nevăzuţi după cum puteau, îngrijoraţi că ar putea fi nevoiţi să susţină acţiuni legale costisitoare.
Dar cei mai devotaţi dintre ei încercau să-i ridice moralul, chiar dacă asta însemna să-i ţină isonul şi să-i întărească iluziile. Câteodată era greu de distins dacă făceau haz de necaz sau fuseseră antrenaţi în lumea fantastică a preşedintelui care se proclama câştigător. De pildă, la sfârşitul lui noiembrie, şeful personalului Biroului Prezidenţial le-a spus colegilor că ar trebui să se întrunească pentru a discuta priorităţile celui de-al doilea mandat.
Momentul de turnură
Pe 12 noiembrie, Biden a fost declarat câştigător în Arizona cu peste 11.000 de voturi avans. A fost momentul în care echipa de campanie i-au spus lui Trump că o cale spre victorie nu mai există şi nu se mai poate face nimic. Drept răzbunare, Trump a încetat să-i mai asculte. Giuliani, care devenea tot mai influent, vorbea direct cu preşedintele şi cerea să preia conducerea echipei legale.
Un episod a surprins acest moment de turnură. Pe 13 noiembrie, când echipa de campanie era în Camera Cabinetului pentru a se sfătui în privinţa unei strategii de comunicare , Clark, adjunctul managerului de campanie, a fost chemat în Biroul Oval pentru a fi consultat într-o chestiune legală.
Trump era cu Giuliani la telefon pe speaker. Avocatul personal al preşedintelui nu era conştient de prezenţa lui Clark când s-a apucat să facă praf strategia juridică a echipei de campanie în Georgia, susţinând în schimb o teorie infirmată a conspiraţiei despre sistemele de vot Dominion.
„Hei, Justin e lângă mine. Ce crezi, Justin?”, l-a întrerupt Trump. Acesta a detaliat procesul legal în Georgia şi a explicat că legislaţia statului permite o solicitare de renumărare a voturilor abia după certificarea alegerilor în stat.
„Vă spun minciuni, domnule”, a izbucnit atunci Giuliani. „Nu minţim. Rudy, eşti un nemernic”, a ripostat Clark.
Rudy Giuliani prezintă căi de răsturnare a rezultatelor alegerilor FOTO EPA-EFE
În noaptea următoare, fără a-şi notifica stafful de campanie, Trump anunţa că îl pune pe Giuliani să conducă contestaţiile alături cu alţi avocaţi pro-Trump.
Oficialii Comitetului Republican Naţional nu au fost deloc încântaţi de veşti şi au respins o solicitare de finanţare a unor reclame care să prezinte scrutinul ca furat. Au dat însă verde conferinţei de presă din 19 noiembrie care marca debutul noii echipe juridice.
În acea conferinţă, un Giuliani transpirat, cu dâre de vopsea pe faţă, bătea câmpii despre o conspiraţie a democraţilor de a frauda votul în oraşele importante. La rândul ei, Powell, odată un procuror federal respectat, a susţinut că la mijloc sunt comploturi comuniste ale Cubei, Chinei, Venezuelei, ale lui George Soros şi ale Fundaţiei Clinton.
Oficialii superiori din partid au fost oripilaţi, dar nu mai puteau face nimic, de acum era spectacolul lui Giuliani, scrie Axios. Barbarii luaseră în stăpânire Biroul Oval.