Alegeri SUA 2016. Sănătatea lui Hillary Clinton, noua ţintă a taberei Trump în campania prezidenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În pierdere de puncte, republicanul Donald Trump a găsit o nouă temă pentru a ataca pe contracandidata sa democrată Hillary Clinton: sănătatea. Pe internet circulă cele mai fanteziste teorii ale conspiraţiei pentru a arunca o umbră de îndoială asupra candidatei democrate.  Hillary Clinton respinge speculaţiile că ar avea probleme de sănătate .

Clinton nu are "rezistenţa fizică şi mentală" pentru a fi preşedintă, a repetat în mai multe rânduri, în ultimele zile, opozantul ei republican Donald Trump la mitinguri, în contextul în care candidata democrată, în vârstă de 68 de ani, călătoreşte de luni de zile şi şi-a petrecut o bună parte din weekend colectând fonduri.

"Unde este Hillary? Doarme!!!!!", a scris Trump într-un mesaj postat pe Twitter.

În anturajul republicanului, unii au alimentat aceste acuzaţii. "Cred că Hillary este obosită... Pare bolnavă", a declarat luni, pentru Fox News, Rudy Giuliani - democrat, independent iar apoi republican şi fost primar al New York-ului.

Giuliani a declarat, cu o zi înainte, că "presa nu a subliniat anumite semne de boală ale ei". "Este de ajuns să intri pe Internet (...). Intraţi pe Internet şi tastaţi «Hillary Clinton boală» şi uitaţi-vă la înregistrări video", a insistat el pe Fox.

O purtătoare de cuvânt a campaniei lui Trump, Katrina Pierson, a vorbit deja despre "disfazie" săptămâna trecută şi a spus că Clinton "îşi ia mult timp liber în campanie", noteză AFP, preluată de news.ro.

Potrivit medicului ei personal Lisa Bardack, Hillary Clinton este "într-o condiţie fizică excelentă şi aptă se servească în calitate de preşedintă a Statelor Unite". Ea nu are nicio sechelă de pe urma unei comoţii cerebrale pe care a suferit-o la sfârşitul lui 2012, subliniază medicul.

FEBRA COMPLOTULUI

Declaraţia lui Giuliani, postată de Fox News pe Twitter, este ilustrată cu fotografii în care Clinton are cearcăne sau este straniu de palidă, dar şi de un montaj foto în care dă de mai multe ori, în mod bizar, din cap.

Unii dintre criticii ei nu au ezitat să vorbească despre Parkinson, epilepsie, tulburări neurologice şi fac adesea legătura cu comoţia cerebrală pe care a suferit-o. A tresărit? A tuşit? Se aşează rapid pe un scaun? Ei văd tot atâtea semne în acest sens.

Alimetând febra complotului, site-ul conservator Breitbart - al cărui patron, Steve Bannon, a devenit noul director general al campaniei lui Trump - a declarat în weekend că "sănătatea lui Clinton este pe cale să devină o problemă majoră în campanie".

El a citat în trecere mai multe cuvinte-cheie de pe reţele de socializare, între care #HillaryHealth (sănătatea lui Hillary) şi #HillaryStools (taburetele lui Hillary).

Scrisoarea medicului ei de anul trecut? "O faţadă", a apreciat Bannon.

Medicul Lisa Bardack a declarat în iulie 2015 că Hillary Clinton se află "într-o excelentă condiţie fizică", o declaraţie reiterată în urma zvonurilor.

La sfârşitul lui 2012, Clinton, pe atunci secretar de Stat, a suferit din cauza unui virus gastric, a dezhidratării şi o comoţie cerebrală, după care a leşinat.

Un cheag de sânge a fost descoperit, ulterior, între creier şi craniu, iar Clinton a prezentat tulburări de vedere, afirmă Bardack în scrisoarea respectivă.

Însă ea a adăugat că o vizită de control, în 2013, a "arătat o rezolvare completă a tuturor efectelor comoţiei şi o dizolvare completă a cheagului".

Potrivit lui Jeanne Zaino, o expertă în politcă de la Iona College à New York, problema sănătăţii candidaţilor la preşedinţie este o problemă "gravă şi normală. Vrei  să fii sigur că persoana pentru care votezi poate să-şi facă treaba".

Cu atât mai mult cu cât Donal Trump, în vârstă de 70 de ani, ar putea să devină cel mai bătrân preşedinte care ajunge la Casa Albă, iar Hillary Clinton a doua, după Ronald Reagan, care avea 69 de ani şi 11 luni când a prreluat funcţia.

Însă, în opinia lui Zaino atacurile pe tema sănătăţii lui Clinton nu ar urma să producă prea multe probleme, mai puţin în cazul unei lovituri de teatru.

"Dacă eşti obiectiv, este dificil să spui că unuia sau altuia îi lipseşte rezistenţa", a subliniat ea.

"Însă acest lucru le permite (republicanilor) să contracareze problema impozitelor sale", a declarat ea, referindu-se la refuzul lui Trump de a-şi publica declaraţia de avere.

Hillary Clinton respinge speculaţiile că ar avea probleme de sănătate

Hillary Clinton a respins speculaţiile că ar avea probleme de sănătate care ar face-o inaptă să conducă Statele Unite. Candidata democrată la preşedinţie a spus că acuzaţiile sunt parte dintr-o strategie a rivalului ei republican Donald Trump de a împinge dezbaterea electorală într-o „realitate paralelă” care nu are nimic de-a face cu problemele reale ale alegătorilor. 

„Sunt nevoită să răspund la întrebări cum ar fi: dacă sunt în viaţă, cât voi mai fi în viaţă şi aşa mai departe”, a spus Clinton, adăugând că ea, una, nu pune la îndoială sănătatea lui Trump. „Cred că este sănătos ca un cal”, a spus ea într-o apariţie la televiziunea ABC. A fost prima oară când Clinton a vorbit despre zvonurile referitoare la sănătatea ei, alimentate de Trump şi suporterii lui.

Un judecător ordonă revizuirea a încă 14.900 de documente legate de Hillary Clinton 

Şi problemele pentru Hillary Clinton nu se opresc aici. Un judecător a ordonat luni Departamentului de Stat american să revizuiască şi să determine posibila desecretizare a 14.900 documente referitoare la candidata democrată la preşedinţia SUA, fosta secretară de stat Hillary Clinton. Potrivit agenţiei Reuters, preluată de agerpres.ro, se crede că majoritatea documentelor respective ar fi e-mailuri trimise sau primite de Clinton, identificate ca urmare a unei anchete a Biroului Federal de Investigaţii (FBI) privind utilizarea unui server privat pentru corespondenţa oficială. 

 Documentele fac parte dintr-o arhivă predată de FBI Departamentului de Stat, la finalul anchetei care a conchis că Clinton a fost "extrem de neglijentă" în manipularea unor informaţii sensibile. FBI nu a recomandat însă inculparea ei din acest motiv.

Departamentul de Stat ar putea face publică prima tranşă de documente în octombrie, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie. Adversarii candidatei Partidului Democrat încearcă să dovedească, folosind scandalul e-mailurilor, că fosta secretară de stat nu prezintă încredere ca preşedinte.

Judecătorul de curte districtuală a Statelor Unite James Boasberg, care coordonează un grup de procese intentate pentru a face publice e-mailurile lui Hillary Clinton, a făcut anunţul privind noul pachet de documente în aceeaşi zi în care organizaţia conservatoarea Judicial Watch a publicat o tranşă de e-mailuri obţinute printr-un proces. Documentele la care se referă magistratul nu ar face parte, potrivit Reuters, dintre cele 55.000 de pagini de e-mailuri predate deja de Clinton Departamentului de Stat după ce scandalul a devenit public anul trecut. Un oficial guvernamental a declarat agenţiei, sub rezerva anonimatului, că ar fi vorba mai ales de e-mailuri trimise sau primite de Clinton, unele personale, altele de lucru.

Potrivit organizaţiei, e-mailurile arată că unii donatori către fundaţia caritabilă a familiei Clinton încercau să ajungă la Hillary Clinton, în timpul mandatului ei la Departamentul de Stat între 2009 şi 2013. 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite