Alegeri SUA 2016. Republicanul Donald Trump, în pană de noi votanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul alegătorilor republicani, respectiv democraţi nou înregistraţi pentru a vota în cadrul caucusurilor din Iowa nu a înregistrat o creştere semnificativă, fapt ce le-ar fi fost de folos, potrivit analiştilor politici, în special republicanului Donald Trump şi democratului Bernie Sanders.

Analiştii au explicat  că votanţii nou înregistraţi joacă un rol important în privinţa rezultatului votului în caucusurile ce vor avea loc luni în Iowa, SUA. Aceste caucusuri ("convenţii locale") dau startul procesului electoral pentru nominalizarea candidatului republicanilor, respectiv democraţilor pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite, ce vor avea loc în noiembrie.

Atât Sanders, cât şi Trump contau pe o creştere considerabilă a numărului acestora, pentru a obţine un avantaj în faţa rivalilor lor interni în cursa pentru obţinerea nominalizării pentru candidatura la şefia Casei Albe, notează thedailybeast.com.

Dacă în anul 2008, Barack Obama a reuşit să se impună în mod surprinzător în faţa lui Hillary Clinton în contextul în care numărul votanţilor înregistraţi a crescut de la 596.259 în iunie 2007 la 606.209 în ianuarie 2008, Bernie Sanders nu crede că o astfel de situaţie s-ar putea repeta în acest an. "Prezenţa a fost atunci extraordinară, nimeni nu se aştepta la aşa ceva", a firmat Sanders. "Dacă eu consider că vom putea să ne ridicăm la acest nivel? Mi-ar plăcea, sper că putem (...) dar, sincer, nu cred", a afirmat Sanders, care se luptă pentru nominalizarea din partea democraţilor cu Hillary Clinton, care conduce în sondaje.

În tabăra republicană, bătălia se dă între Ted Cruz şi Donald Trump, dar există reale semne de întrebare privind capacitatea celui din urmă de a învinge, întrucât nu este clar dacă simpatizanţii lui Trump înţeleg şi participă la procesul electoral intern.

Recent, pe website-ul lui Trump a fost afişat un link referitor la caucusul din Iowa. În acest timp, echipa de campanie a lui Cruz a mizat şi continuă să mizeze pe structura sa organizatorică puternică pentru a obţine victoria.

Dubii privind simpatizanţii lui Trump

"Dacă Trump chiar atrage noi votanţi, aşa cum se pretinde, te-ai aştepta să vezi asta la nivelul înregistrării votanţilor pentru Iowa, dar cifrele pur şi simplu nu sunt acolo", a declarat pentru thedailybeast.com Rick Tyler, director de comunicare în cadrul campaniei lui Cruz. 

La nivel general, în tabăra republicanilor s-a înregistrat o creştere mică a votanţilor în perioada iunie 2015 - ianuarie 2016, respectiv de la 609.020 de votanţi la 612.112.

În ceea ce priveşte Iowa, Tyler mizează pe sprijinul alegătorilor evanghelişti, în rândul cărora Cruz se bucură de sprijin. Kevin Hall, directorul de comunicare al Secretariatului de Stat din Iowa, care se ocupă de statisticile privind numărul votanţilor, a subliniat că numărul celor înregistraţi în 2008 a reflectat entuziasmul legat de Barack Obama.

În condiţiile în care anul acesta nu se mai poate vorbi de o astfel de situaţie nici în rândul democraţilor, nici în rândul republicanilor, există dubii că Trump se va ridica, la votul de luni, la nivelul de vedetă cu foarte mulţi simpatizanţi, un statut pe care a pretins că îl are. "Rămâne de văzut", a declarat Hall."Sunt sigur că unii vor apărea", a adăugat acesta.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite