Alegeri SUA 2016. Ce şanse are Donald Trump să ajungă preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republicanul Donald Trump şi democrata Hillary Clinton sunt, potrivit rezultatelor obţinute până acum în cursele interne din cadrul Partidului Republican, respectiv Democrat, favoriţi în vederea nominalizării pentru a intra în cursa prezidenţială din Statele Unite.

Însă discursul dur adoptat de Trump în privinţa imigranţilor şi atitudinea sa referitoare la chestiuni ce ţin de politica externă a Statelor Unite, care se distanţează puternic de linia adoptată de numeroşi membri influenţi ai Partidului Republican, ridică semne de întrebare privind şansele magnatului din domeniul imobiliarelor de a câştiga chiar nominalizarea din partea partidului.

Unii comentatori politici sunt de părere că aparatul Partidului Republican ar încerca să găsească o cale pentru a bloca, la Convenţia din iulie, din Cleveland, drumul lui Trump spre obţinerea învestiturii, în favoarea senatorului de Texas Ted Cruz. De altfel, chiar miliardarul s-a plâns că s-ar efectua manevre în acest sens.

În plus, există şi analişti politici care pun la îndoială faptul că americanii s-ar arăta dispuşi să-l voteze pe Trump la alegerile din 8 noiembrie, în cazul în care acesta va obţine nominalizarea. Cercetări sociologice recente arată că este foarte probabil ca miliardarul să nu aibă câştig de cauză chiar dacă va intra în cursă.

Ce şanse are Donald Trump să ajungă preşedinte, potrivit sondajelor

Conform unui sondaj Associated Press-GfK realizat online în perioada 31 martie - 4 aprile, pe un eşantion de 1.076 de persoane, chiar şi atunci când americanii au fost întrebaţi cine ar fi mai bun pentru a face „America măreaţă“ (promisiunea centrală din campania lui Trump), aceştia au înclinat să o indice pe Clinton.

Cercetarea sociologică, având o marjă de eroare de plus/minus 3,3% arată că 37% dintre alegători o sprijină pe democrată, în timp ce Trump este susţinut de 31% dintre votanţi. 

În privinţa unor chestiuni legate de imigraţie, sănătate, dar chiar şi de economie, o problemă fierbinte în rândul alegătorilor din Statele Unite, Clinton are câştig de cauză în faţa lui Trump. 

Cu toate că Hillary Clinton este preferată, numai 20% dintre alegători spun că democrata le reprezintă foarte bine punctele de vedere cu privire la chestiunile importante pentru ei, în timp ce 23% afirmă că le reprezintă la un nivel bun. 

Rezultatele în cazul lui Trump sunt mult mai slabe - 15% din americani consideră că acesta le reprezintă punctele de vedere foarte bine, în timp ce 14% consideră că nivelul de reprezentare este bun.

Un alt sondaj, dat publicităţii la sfârşitul lunii martie de CNN, arată că Hillary Clinton ar obţine sprijinul a 56% dintre votanţi, în timp ce Trump ar avea de partea sa numai 42% dintre alegători.

Totodată, 51% dintre persoanele chestionate în cadrul acestui sondaj au afirmat că fostul secretar de stat înţelege mai bine problemele clasei mijlocii, aceeaşi părere despre Trump fiind exprimată de numai 36%. 

Solicitaţi să desemneze cel mai bun viitor „comandant suprem“, 55% dintre cei chestionaţi au ales-o pe Clinton şi numai 36% pe Trump.

Ce şanse are Donald Trump să ajungă preşedinte, după părerea lui Obama

Opiniile lui Trump cu privire la imigraţie şi la securitatea naţională şi chiar şi cele ale rivalului său din partid Ted Cruz îi ajută, de fapt, pe democraţi. Cel puţin aşa susţine actualul lider de la Casa Albă, Barack Obama.

„Cred că Donald Trump şi Ted Cruz ne-au făcut un serviciu“, a spus Obama, la sfârşitul săptămânii trecute, la o întâlnire cu donatori ai Partidului Democrat, făcând referire la poziţii precum restricţionarea intrării musulmanilor şi mexicanilor în SUA.

De asemenea, actualul preşedinte american a afirmat că nu crede ca Donald Trump va fi succesorul său. De altfel, Barack Obama şi-a exprimat de mai multe ori convingerea că omul de afaceri din New York nu îi va urma la Casa Albă în 2017.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite