Administrația Trump blochează temporar interviurile pentru vizele de student. Anunţul Ambasadei din România

0
Publicat:

Administraţia preşedintelui Donald Trump a ordonat misiunilor sale din străinătate să nu mai programeze noi interviuri pentru solicitanţii de vize de student şi de schimb de vizitatori.

Trump blochează temporar interviurile pentru vizele de student FOTO: Arhivă, Adevărul
Trump blochează temporar interviurile pentru vizele de student FOTO: Arhivă, Adevărul

Ambasada SUA din România anunţă, de altfel, că va implementa un nou sistem de programare a interviurilor pentru viză în data de 30 mai 2025 şi, ca urmare, serviciul de programări (call center) nu este disponibil în intervalul marţi, 27 mai –  joi, 29 mai 2025.

Potrivit sursei citate, solicitanţii de viză nu se vor putea programa/reprograma în intervalul marţi, 27 mai-joi, 29 mai 2025. Solicitanţii de viză care au deja interviuri programate trebuie să se prezinte la programare în ziua şi la ora respectivă. Solicitanţii de viză care au interviuri programate în intervalul 27 mai 2025-joi, 29 mai 2025 pot anticipa întârzieri la livrarea paşaportului, precizează Ambasada SUA în România.

Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, declară în telegrama diplomatică văzută de Reuters că Departamentul de Stat va emite directive actualizate privind verificarea prin intermediul reţelelor sociale a solicitanţilor de vize pentru studenţi şi vizitatori (în cadrul schimburilor culturale sau profesionale) după finalizarea unei analize. Rubio a recomandat secţiilor consulare să oprească programarea unor astfel de interviuri pentru viză.

Măsura vine în contextul în care administraţia Trump a încercat să intensifice expulzările şi să revoce vizele pentru studenţi, ca parte a eforturilor sale de amploare de a-şi îndeplini programul său dur în materie de imigraţie.

Oficialii administraţiei Trump au avertizat că deţinătorii de vize de student şi de green card sunt supuşi expulzării din SUA din cauza sprijinului lor pentru palestinieni şi a criticilor aduse comportamentului Israelului în războiul din Gaza, numind acţiunile lor o ameninţare la adresa politicii externe a SUA şi acuzându-i că sunt pro-Hamas.

Zilele trecute, administraţia Trump a luat măsuri pentru a revoca capacitatea Universităţii Harvard de a înscrie studenţi internaţionali. Cei aproximativ 6.800 de studenţi străini reprezintă 27% din numărul total de studenţi înscrişi la Harvard.

Fost bursier român la Harvard: „Este o decizie revoltătoare”

Decizia administrației Trump de a suspenda temporar autorizarea Universităţii Harvard de a primi studenți străini stârnește controverse. Printre vocile care se ridică împotriva acestei măsuri se numără și un român, fost bursier şi absolvent al universităţii americane.

Printre cei revoltaţi de situaţia creată la Universitatea Harvard se numără şi Tinu Bosînceanu, absolvent al universităţii și, în acelaşi timp, fondator al Upgrade Education, o companie care consiliază elevi români pentru admiterea la universități internaționale de top.

Tinu Bosînceanu s-a născut la Suceava şi a fost un elev de excepţie, fiind admis cu bursă completă la Cambridge, Imperial, UCL și Durham în Marea Britanie, dar și la Harvard, UPenn, Rice, Vanderbilt sau Colgate în SUA.

A ales să meargă la Harvard, unde a studiat matematica şi a avut parte o experiență extraordinară, care i-a marcat profund parcursul personal și profesional.

După ce timp de câţiva ani a lucrat în SUA în domeniul financiar, a revenit în ţară, unde a fondat Upgrade Education, cu scopul de a facilita accesul elevilor români la cele mai bune universități din lume.

„Este o decizie revoltătoare. Îmi este greu să cred că o instituție care mi-a oferit atâtea oportunități ajunge acum să fie împinsă de autorități într-o direcție care contrazice tot ce am învățat acolo: deschidere, diversitate, curiozitate internațională”, declară Tinu Bosînceanu.

Harvard a decis să conteste în instanță decizia administraţiei Trump, iar un judecător a emis deja un ordin temporar de suspendare a acestei măsuri. Cu toate acestea, verdictul final întârzie, iar studenții - actuali sau viitori - sunt prinși într-o stare de așteptare și confuzie.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite