SUA au tăiat România din programul Visa Waiver după anularea alegerilor din decembrie 2024, arată un document al administrației Trump
0România a fost exclusă din programul de scutire de vize al SUA din cauza anulării alegerilor prezidențiale care ar fi trebuit să aibă loc pe 8 decembrie, arată un document intern al administrației Trump.

Departamentul pentru Securitate Internă al SUA (DHS) a anunțat în martie că România a pierdut accesul la programul de scutire de vize, parțial pentru a „asigura securitatea granițelor și a imigrației”. Însă un memoriu intern, anterior neraportat, al Consiliului de Securitate Națională (NSC), obținut de jurnaliști, a arătat că administrația Trump a luat în calcul și un alt factor: eșecul României de a respecta ceea ce Casa Albă considera a fi norme democratice, după ce a anulat un scrutin electoral anul trecut, scrie POLITICO.
Tensiuni interne în SUA pe tema excluderii României
Documentul intitulat „rezumatul concluziilor”, rezultat din ședința comitetului de coordonare a politicilor NSC din 14 martie, arată că au existat unele disensiuni interne legate de această decizie.
Ambasada SUA la București a transmis că „eliminarea României din programul de scutire de vize ar putea afecta imaginea Statelor Unite”, potrivit acestuia. Totuși, comitetul, condus de directorul senior al NSC pentru Europa și Eurasia, Andrew Peek, a subliniat că este important ca România „să respecte procesul democratic și să organizeze alegeri libere, corecte și transparente”.
Întâlnirea a fost convocată pentru a stabili cum poate contribui administrația la un „efort mai larg de a preveni degradarea normelor și practicilor democratice în Europa, în ansamblul ei”, conform memoriului.
Cum justifică americanii excluderea din program
„Protejarea integrității sistemului nostru de imigrare și vize este esențială pentru securitatea națională”, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru NSD. „Există cerințe stricte pentru a beneficia de programul de scutire de vize, iar nu era clar dacă România le îndeplinea cu adevărat în momentul în care administrația Biden a grăbit procesul în ultimele sale zile. Avem, de asemenea, îngrijorări separate legate de acțiuni antidemocratice în Europa, inclusiv folosirea legii împotriva anumitor opinii.”
Purtătoarea de cuvânt a DHS, Tricia McLaughlin, a transmis într-o declarație că „apreciază parteneriatul strâns cu România de-a lungul anilor pentru consolidarea cooperării în domeniul securității” și că țara ar putea fi luată din nou în considerare pentru program în viitor.
Un purtător de cuvânt al Ambasadei României a afirmat, într-o declarație, că astfel de considerații privind normele democratice „nu au făcut parte din dialogul nostru cu oficialii americani” și că „în baza evaluării agențiilor americane care a condus la desemnarea României ca țară eligibilă pentru VWP, România a îndeplinit cerințele statutare ale programului”.
„România își reiterează disponibilitatea deplină de a se angaja în discuții cu Statele Unite, în calitate de parteneri strategici apropiați, privind modalități de a aborda această problemă în viitor”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Decizia de a interzice candidatura domnului Călin Georgescu a fost luată în cadrul constituțional existent de către o autoritate independentă — nu de către guvernul României.”
Excluderea României din Visa Waiver
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri 2 mai că Departamentul de Securitate Naţională al SUA a luat decizia de a reconsidera includerea României în programul Visa Waiver.
Inițial, pe 10 ianuarie 2025, înainte ca Joe Biden să fie înlocuit de Donald Trump la Casa Albă, administraţia americană anunța oficial intrarea României în programul Visa Waiver şi urma ca cetățenii români să poată călători fără vize în SUA după 31 martie.
Administrația americană suspendase pe termen nelimitat includerea României în programul Visa Waiver
Vicepreședintele SUA a criticat anularea alegerilor
În luna februarie, vicepreședintele american JD Vance a criticat anularea alegerilor prezidențiale din România, afirmând că decizia a fost luată „pe baza unor suspiciuni slabe formulate de o agenție de informații și sub presiunea enormă exercitată de vecinii continentali ai României.”
Anularea alegerilor
La 6 decembrie 2024 - cu două zile înainte de a avea loc turul doi între Georgescu și Lasconi - Curtea Constituțională a României a anulat alegerile prezidențiale, constatând că mai multe nereguli și încălcări ale legislației electorale au compromis integritatea acestora.
Decizia Curții s-a bazat pe rapoarte recent declasificate ale serviciilor secrete românești care descriu un efort online la scară largă de promovare agresivă a candidaturii lui Georgescu înainte de primul tur.
Potrivit rapoartelor, campania online a fost coordonată pe canalele Telegram și Discord, susținută de un actor de stat și desfășurată în mare parte pe TikTok, unde influențatori plătiți și rețele de conturi au amplificat conținutul și hashtag-urile asociate cu candidatura lui Georgescu.