„Acea națiune va fi zdrobită foarte curând”. Trump spune că încearcă să salveze Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat într-un interviu acordat lui Jeffrey Goldberg, redactorul-șef al revistei „The Atlantic”, că, prin eforturile administrației sale de a negocia pacea, încearcă să „salveze” Ucraina de la a fi „zdrobită” de Rusia.

Donald Trump a discutat cu The Atlantic despre disputa din Biroul Oval cu Zelenski FOTO PROFIMEDIA
Donald Trump a discutat cu The Atlantic despre disputa din Biroul Oval cu Zelenski FOTO PROFIMEDIA

Goldberg, care în martie a dezvăluit că înalți oficiali americani din domeniul apărării au discutat despre planuri de război ale SUA într-un chat Signal, a purtat o conversație cu Trump despre primele 100 de zile de mandat.

Întrebările au atins subiectul războiului purtat de Rusia în Ucraina, apelul său direct către Vladimir Putin „să se oprească”, relația cu Volodomir Zelenski, dar și perspectiva negocierilor de pace și ce ar face SUA în scenariul în care Rusia ar continua cu mai mare intensitate bombardamentele.

Interviul are loc în contextul în care, recent, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că următoarea săptămână va fi hotărâtoare pentru a decide dacă SUA vor rămâne angajate în procesul de pace sau se vor retrage complet din postura de mediator.

Rusia a reacționat arătându-se dispusă să înceapă negocieri directe, fără condiții, după care a reiterat cerințele maximaliste pentru un acord de pace pe care îl dorește permanent, și anume păstrarea teritoriilor ocupate, dar și oprirea înarmării Ucrainei. În același timp, Putin a anunțat un armistițiu temporar de trei zile, în perioada aniversării Zilei Victoriei. Ucraina a solicitat un armistițiu total și abia apoi negocieri propriu-zise de pace.

„Cred că acea națiune va fi zdrobită foarte curând. Este o mașinărie de război uriașă [...] Cred că fac un mare serviciu Ucrainei. Am această convingere”, a spus Trump.

Când i s-a pus în vedere că ucrainenii nu împărtășesc neapărat această perspectivă, Trump a insistat că invazia la scară largă nu ar fi avut loc dacă ar fi câștigat alegerile din 2020 - o afirmație pe care o face ori de câte ori este întrebat cu privire la politica sa Ucraina-Rusia, notează Kyiv Independent. În același timp, el evită să dea un răspuns cu privire la asistența actuală sau viitoare pentru Kiev.

Trump și-a reiterat, de asemenea, amenințările că va abandona procesul de pace dacă viitoarele discuții nu vor da rezultatele așteptate de SUA. „Va trebui să vedem ce se întâmplă în următoarea perioadă de aproximativ o săptămână. Suntem la ultimele retușuri”, a spus el, adăugând că  „acesta este războiul lui (fostul președinte american Joe) Biden. Nu voi fi împovărat – nu vreau să fiu împovărat cu el. Este un război teribil. Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Nu ar fi avut loc niciodată”.

Donald Trump spune că este de „partea Ucrainei”

Întrebat dacă vreo acțiune a lui Putin l-ar convinge să fie de partea lui Zelenski, Trump a spus că este mai degrabă de partea Ucrainei, și „nu neapărat” a președintelui ucrainean, după ce acesta s-a dovedit recalcitrant în Biroul Oval, potrivit The Atlantic.

„Am avut mari probleme cu Zelenski”, a spus el despre acel episod.

„Tot ce trebuia să facă era să tacă. Își impusese punctul de vedere”, a subliniat Trump, care a explicat că Zelenski trebuia să se oprească atunci când președintele american l-a asigurat: „Lucrăm să rezolvăm problema. Încercăm să ajutăm.” În schimb, președintele ucrainean a insistat: „Nu, nu, avem nevoie și de securitate”.

„Nici măcar nu știu dacă vom fi în stare să-l încheiem”, a declarat Trump că i-ar fi spus omologului său în acele momente tensionate.

Jurnalistul The Atlantic l-a chestionat pe președintele american și în legătură cu mesajul său „Vladimir, oprește-te!”, după ce Rusia a lansat unul dintre cele mai sângeroase atacuri asupra Kievului de la începutul războiului.

Acesta s-a arătat sceptic că președintele rus ar asculta de un astfel de îndemn, la care Trump a răspuns: „Ai fi surprins”.

„Dacă avansează, dacă are mai multe succese militare” și continuă să bombardeze, a continuat jurnalistul, „Vedeți vreo situație în care ați interveni, nu cu trupe, ci cu mai mult armament, cu sprijin total pentru ca Ucraina să își păstreze integritatea teritorială?

„Nu trebuie să fie neapărat arme. Există multe forme de arme. Nu trebuie să fie arme cu gloanțe. Pot fi arme cu sancțiuni. Pot fi arme cu bănci. Pot fi multe alte tipuri de arme”, a răspuns Trump.

Pe de altă parte, vicepreședintele SUA, JD Vance, a spus într-un interviu pentru un comentator conservator că un scenariu în care Rusia se prăbușește și Ucraina învinge, recuperându-și toate teritoriile, nu este „realitatea în care trăim”, iar dincolo de alte milioane de morți de ambele părți, riscurile continuării războiului sunt uriașe pe termen lung, inclusiv un război nuclear.

„Uneori ești incredibil de frustrat de ucraineni, alteori ești incredibil de frustrat de ruși. Trebuie doar să continui”, a spus el, subliniind că „Nu pot spune cu o certitudine de 100% că vom reuși”.

„Cred că există această iluzie, promovată în mass-media, conform căreia dacă războiul mai continuă câțiva ani, Rusia va colapsa, Ucraina își va recăpăta teritoriile și totul va reveni la situația de dinainte de război. Nu este realitatea în care trăim”, a spus vicepreședintele american.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite