Văduva lui Navalnîi a anunțat că va candida la funcţia de preşedinte al Rusiei. „Adversarul meu politic este Putin”
0Iulia Navalnaia. văduva lui Alexei Navalnîi, a declarat pentru BBC că intenţionează să candideze pentru a deveni preşedintele Rusiei.
Navalnaia știe că riscă să fie arestată dacă se întoarce în Rusia, în timp ce președintele Putin este încă la putere. Administrația sa a acuzat-o de participare la extremism.
Aceasta nu este o amenințare deșartă. În Rusia, aceasta poate duce la moarte.
Soțul ei, cel mai vocal critic al președintelui Putin, a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru extremism, acuzații care au fost considerate motivate politic. El a murit în februarie într-o colonie penală din Cercul Arctic. Președintele american Joe Biden a declarat că nu există „nicio îndoială” că Putin este de vină. Rusia neagă uciderea lui Navalnîi, scrie bbc.com.
Iulia Navalnaia, care a acordat la Londra interviul pentru BBC, arată și pare a fi succesoarea lui Navalnîi, avocatul devenit politician care visa la o altă Rusie.
În timp ce lansează Patriot, cartea de memorii pe care soțul ei o scria înainte să moară, Iulia Navalnaia își reafirmă planurile de a continua lupta acestuia pentru democrație.
Când va fi momentul potrivit, „voi participa la alegeri... în calitate de candidat”, a declarat ea pentru BBC.
„Adversarul meu politic este Vladimir Putin. Și voi face totul pentru ca regimul său să cadă cât mai curând posibil”.
Ea spune că atât timp cât Putin este la conducere, nu se poate întoarce. Dar Iulia așteaptă cu nerăbdare ziua care, crede ea, va veni inevitabil, când epoca Putin se va încheia și Rusia se va deschide din nou.
La fel ca soțul ei, ea crede că va exista șansa de a organiza alegeri libere și corecte. Când acest lucru se va întâmpla, ea spune că va fi acolo.
Durerea ei personală este canalizată în mesaje politice, cel puțin în public. Dar spune că, de la moartea lui Alexei, se gândește și mai mult la impactul pe care convingerile și deciziile politice comune ale cuplului l-au avut asupra copiilor lor, Dasha, 23 de ani, și Zakhar, 16 ani.
„Înțeleg că nu ei au ales asta”.
Dar ea spune că nu i-a cerut niciodată lui Navalnîi să schimbe cursul.
Comisia Electorală Centrală a Rusiei i-a interzis să candideze la președinție.
Investigațiile prin intermediul Fundației sale Anticorupție au fost vizionate de milioane de persoane online, inclusiv un videoclip postat după ultima sa arestare, în care susținea că Putin și-a construit un palat de un miliard de dolari la Marea Neagră.
Președintele a negat.
Iulia spune: „Când trăiești în interiorul acestei vieți, înțelegi că el nu va renunța niciodată și pentru asta îl iubești”.
Navalnîi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Novichok în 2020.
El a fost transportat cu avionul în Germania pentru tratament, iar cancelarul german a cerut răspunsuri din partea regimului lui Putin.
Navalnîi a colaborat cu investigatorii de surse deschise Bellingcat și a trasat otrăvirea până la serviciul de securitate al Rusiei, FSB. El a început să își scrie memoriile pe măsură ce se recupera.
El și Iulia s-au întors în Rusia în ianuarie 2021, unde el a fost arestat după aterizare. Mulți se întreabă de ce s-au întors.
„Nu putea fi nicio discuție. Trebuie doar să îl susții. Știam că vrea să se întoarcă în Rusia. Știam că vrea să fie alături de susținătorii săi, a vrut să fie un exemplu pentru toți acești oameni cu curajul și curajul său pentru a arăta oamenilor că nu trebuie să se teamă de acest dictator. Nu mi-am lăsat niciodată creierul să se gândească că ar putea fi ucis... am trăit această viață timp de decenii și este vorba despre faptul că împărtășești aceste dificultăți, împărtășești aceste opinii. Îl sprijiniți”.
După încarcerare, Navalnîi și-a continuat cartea prin însemnări în carnețel, postări pe rețelele de socializare și jurnale de închisoare, publicate pentru prima dată. O parte din scrierile sale au fost confiscate de autoritățile penitenciare, a spus el.
Patriotul este revelator - și devastator. Cunoaștem cu toții capitolul final al lui Navalnîi, ceea ce face ca descrierile tratamentului său - și curajul său în fața acestuia - să fie și mai emoționante.
Navalnîi a petrecut 295 de zile în izolare, fiind pedepsit, potrivit cărții, pentru încălcări care includeau descheierea nasturelui de sus al costumului său. A fost privat de apeluri telefonice și vizite.
Iulia Navalnaia a spus: „De obicei, practica normală este alungarea doar pentru două săptămâni și este cea mai severă pedeapsă. Soțul meu a petrecut acolo aproape un an”.
Într-un jurnal de închisoare din august 2022, Navalnîi scrie de la izolare:
”Este atât de cald în celula mea încât abia poți respira. Te simți ca un pește aruncat pe țărm, tânjind după aer proaspăt. Cel mai adesea, însă, este ca o pivniță rece și umedă..... Este invariabil izolată, cu muzică tare în permanență. În teorie, acest lucru este menit să împiedice prizonierii din celule diferite să poată striga unii la alții; în practică, este menit să înece țipetele celor torturați”.
Navalnaia spune că a fost împiedicată să își viziteze sau să vorbească cu soțul ei timp de doi ani înainte ca acesta să moară. Ea spune că Alexei a fost torturat, înfometat și ținut în „condiții îngrozitoare”.
După moartea sa, SUA, UE și Regatul Unit au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei. Printre acestea se numără înghețarea activelor a șase șefi de închisori care conduceau colonia penală Arctic Circle și alte sancțiuni împotriva judecătorilor implicați în procedurile penale împotriva lui Navalnîi.
Iulia califică reacția comunității internaționale la moartea sa drept „o glumă” și îi îndeamnă să se teamă „un pic mai puțin” de Putin. Ea vrea să îl vadă pe președinte închis.
„Nu vreau să fie în închisoare, undeva în străinătate, într-o închisoare frumoasă, cu un computer, mâncare bună... Vreau să fie într-o închisoare rusească. Și nu e vorba doar de asta - vreau să fie în aceleași condiții în care a fost Alexei. Dar este foarte important pentru mine”.
Rușii susțin că Navalnîi a murit din cauze naturale. Iulia crede că președintele Putin a ordonat uciderea.
„Vladimir Putin răspunde pentru moartea și pentru asasinarea soțului meu”.
Ea spune că Fundația Anticorupție pe care o conduce acum în locul soțului ei are deja „dovezi” pe care le va dezvălui atunci când vor avea „imaginea de ansamblu”.
Cartea este atât o lucrare politică, cât și o carte de memorii, un strigăt de mobilizare pentru toți cei care cred într-o Rusie liberă. Cartea va fi publicată și în limba rusă, ca ebook și audiobook. Dar editorii nu vor trimite copii tipărite în Rusia sau Belarus, deoarece spun că nu pot garanta că cartea va trece de vamă.
Cât de mulți ruși vor îndrăzni să o cumpere, chiar și în format electronic, este neclar - iar impactul pe care l-ar putea avea rămâne discutabil.
Mesajul gravat pe fiecare pagină este că Navalnîi nu a renunțat niciodată. Spiritul său pătrunzător strălucește.
El spune că, în celula de pedeapsă, primește „gratuit” experiența de a păstra tăcerea, de a mânca puțină mâncare și de a se îndepărta de lumea exterioară pentru care plătesc „oamenii bogați care suferă de o criză a vârstei mijlocii”.
O singură dată împărtășește că s-a simțit „zdrobit”, în timpul grevei foamei pe care a întreprins-o în 2021 pentru a cere îngrijiri medicale din partea medicilor civili. „Pentru prima dată, mă simt la pământ emoțional și moral”, scrie el într-o intrare.
Dar Iulia spune că nu și-a făcut niciodată griji că el ar putea fi de fapt distrus de regim.
„Sunt absolut convinsă că acesta este motivul pentru care, în cele din urmă, au decis să îl omoare. Pentru că și-au dat seama că el nu va renunța niciodată”.
Chiar și cu o zi înainte de a muri, când a apărut în instanță, Navalnîi a fost filmat în timp ce glumea cu judecătorul.
Iulia spune că râsul a fost „superputerea” lui.
„Râdea cu adevărat, cu adevărat, de acest regim și de Vladimir Putin. Acesta este motivul pentru care Vladimir Putin îl ura atât de mult”. Scrisul este presărat cu o mare doză de ironie.