UPDATE Ru┼čii au ├«nceput s─â voteze ├«n alegerile preziden┼úiale. Mai multe nereguli semnalate de observatori

0
0
Alegeri în Rusia
FOTO Arhiv─â

Ru┼čii au ├«nceput s─â voteze s├ómb─ât─â seara ├«n Extremul Orient, ├«n cadrul unui scrutin ├«n care Vladimir Putin este sigur c─â va ob┼úine al patrulea mandat la Kremlin, scrie The Associated Press.

UPDATE 17.15 Prezen┼úa la urne ├«n alegerile preziden┼úiale de duminic─â a dep─â┼čit 50% a anun┼úat Comisia electoral─â centrl─â (CEC), scrie The Associated Press.

├Än total 51,9% dintre cei 111 milioane de ru┼či cu drept de vot ┼či-au exprimat op┼úiunile politice p├ón─â la ora local─â 17.00 (16.00, ira Rom├óniei), a precizat CEC.

Reprezentanţi ai autorităţilor electorale au subliniat totodată că încurajarea unei prezenţe mari la vot respectă legislaţia rusă.

UPDATE 12.00 Comisia electoral─â central─â (CEC) rus─â a anun┼úat c─â site-ul s─âu a fost ┼úinta unei ├«ncerc─âri nereu┼čite de atac informatic ├«n timpul alegerilor preziden┼úiale, relateaz─â The Associated Press.

Pre┼čedinta Comisiei, Ella Pamfilova, a declarat pentru pres─â c─â a fost vorba despre o tentativ─â de atac prin negarea distribuit─â a serviciului (DDoS) provenind de la computere din 15 ┼ú─âri, f─âr─â s─â le numeasc─â.

Asemenea atacuri sunt frecvente.

Eforturi de perturbare a site-ului au avut loc în timp ce alegători din Extremul Orient votau deja, însă ele au fost respinse de autorităţile ruse, a declarat ea.

├Än contextul ├«n care autorit─â┼úile americane ancheteaz─â presupuse atacuri informatice ruse ┼či alte amestecuri ├«n alegerile care l-au adus pe Donald Trump la Casa Alb─â ├«n 2016, autorit─â┼úile ruse au avertizat c─â puteri str─âine ├«ncearc─â s─â se amestece ├«n scrutinul de duminic─â.

┬áUPDATE 11.30┬áOpozi┼úia rus─â ┼či organiza┼úii neguvernamentale au denun┼úat mai mult de o mie de nereguli la alegerile preziden┼úiale de duminic─â din Rusia, destinate ├«ndeosebi s─â creasc─â participarea la scrutinul la care pre┼čedintele Vladimir Putin ar urma s─â fie reales f─âr─â probleme pentru al patrulea mandat, informeaz─â AFP.

Organiza┼úia neguvernamental─â Golos, specializat─â ├«n monitorizarea alegerilor ┼či care a ├«ntocmit o hart─â cu fraude pe site-ul s─âu internet, a raportat la ora 11:00 GMT 1.839 de cazuri de nereguli, cum ar fi umplerea urnelor cu buletine de vot, cazuri de voturi multiple ┼či obstruc┼úionarea activit─â┼úii observatorilor.

Golos ┼či-a manifestat ├«ngrijorarea fa┼ú─â de constr├óngerile exercitate de c─âtre angajatori sau de universit─â┼úi, care i-au obligat pe angaja┼úi ┼či pe studen┼úi s─â voteze nu la locul lor de re┼čedin┼ú─â, ci la locul lor de munc─â sau de studiu "unde se poate controla participarea lor la scrutin".

Mi┼čcarea principalului adversar al Kremlinului, Aleksei Navaln├«i, care sus┼úine c─â a trimis peste 33.000 de observatori la birourile de votare, raporteaz─â, de asemenea, sute de cazuri de fraud─â, ├«n special la Moscova ┼či ├«n regiune, la Sankt-Petersburg ┼či Ba┼čkortostan, ├«n Urali.

Navalnîi - care a fost împiedicat să participe la scrutin din cauza unei condamnări penale pe care el a catalogat-o ca fiind orchestrată de putere - a difuzat pe contul său de Twitter duminică dimineaţă o înregistrare video care arată -potrivit lui - introducerea în urnă a mai multor buletine la o secţie de votare din Extremul Orient al Rusiei, iar Comisia electorală a promis să investigheze cazul.

Militan┼úi ai opozi┼úiei au indicat de asemenea c─â aleg─âtori au fost transporta┼úi cu autobuzul la sec┼úii de votare de c─âtre poli┼úie sau distribuiri de cupoane cu reduceri ru┼čilor care merg la urne.

Simpatizan┼úii s─âi trimi┼či ca observatori denun┼ú─â de asemenea c─â sunt ├«mpiedica┼úi s─â-┼či exercite calitatea de observatori.┬á

UNPATE 11.15 Furie ├«n Ucraina, care nu le permite ru┼čilor s─â voteze ├«n alegerile preziden┼úiale

For┼úe ├«n domeniul securit─â┼úii ├«ncercuiesc duminic─â instala┼úii ruse ├«n Ucraina, unde Guvernul refuz─â s─â le permit─â ru┼čilor s─â-┼či exprime op┼úiunile politice ├«n alegerile preziden┼úiale ruse, relateaz─â The Associated Press.

Poli┼úia ucrainean─â p─âze┼čte Ambasada Rusiei la Kiev ┼či misiunile consulare la Odesa ┼či ├«n alte ora┼če.

Kievul a anun┼úat c─â doar unor oficiali diplomatici ru┼či li se va permite s─â voteze duminic─â, ├«n scrutinul ├«n care pre┼čedintele rus ├«n exerci┼úiu Vladimir Putin urmeaz─â s─â primeasc─â al patrulea mandat.

Milioane de etnici ru┼či tr─âiesc ├«n Ucraina, ├«ns─â num─ârul aleg─âtorilor ru┼či ├«nregistra┼úi ├«n aceast─â fost─â republic─â sovietic─â este neclar.

Ucraina protestează astfel faţă de scrutnul organizat în Crimeea, anexată de Rusia în urmă cu exact patru ani.

UPDATE 10.15 Vladimir Putin a asigurat duminică, după ce a votat la un birou de votare din Moscova, că va fi mulţumit cu orice scor care îi va permite să fie reales pentru al patrulea mandat, relatează AFP.

├Äntrebat despre procentul de voturi pe care ├«l consider─â satisf─âc─âtor, pre┼čedintele rus a r─âspuns, conform imaginilor difuzate de AFP TV:"Nu conteaz─â at├ót timp c├ót ├«mi d─â dreptul de a ocupa func┼úia de pre┼čedinte".

"Sunt sigur de programul pe care ├«l propun ┼ú─ârii", a ad─âugat el, prezent├óndu-se la sec┼úia de vot nr. 2151 din cadrul Academiei de ┼×tiin┼úe din Moscova, unde a votat de mai multe ori ├«n ultimii ani, ├«mbr─âcat ├«n costum negru ┼či purt├ónd o cravat─â vi┼činie.

├Än acest context, portalul newsru.com remarc─â faptul c─â niciun fel de program nu a fost postat pe site-ul candidatului Vladimir Putin, unde s-a g─âsit loc doar pentru lozinca "Un pre┼čedinte puternic- o Rusie puternic─â!" ┼či extrase cu unele promisiuni.


Sec┼úiile de votare s-au deschis duminic─â, la ora local─â 8.00 (s├ómb─ât─â, 22.00, ora Rom├óniei) ├«n regiunile Ciukotka ┼či Kamciatka ┼či se vor ├«nchide duminic─â la ora local─â 20.00 (20.00, ora Rom├óniei) ├«n enclava Kaliningrad.

├Än contextul ├«n care Putin este sigur c─â va ob┼úine o victorie, autorit─â┼úile depun eforturi s─â scoat─â lumea la vot, pentru a-i asigura o legitimitate mai mare. Unii muncitori ru┼či au denun┼úat presiuni intense la care sunt supu┼či de angajatori s─â demonstreze c─â au votat.

Evgheni Roizman, primarul din Ekaterinburg, al patrulea cel mai important ora┼č rus, a declarat c─â oficiali locali ┼či angaja┼úi ai statului au primit ordine ÔÇŁde susÔÇŁ s─â se asigure c─â prezen┼úa la urne este de peste 60%.

ÔÇ×Folosesc totul, ┼čcoli, gr─âdini┼úe, spitale - b─ât─âlia pentru prezen┼úa (la vot) este f─âr─â precedentÔÇŁ, a declarat Roizman, unul dintre extrem de pu┼úinii reprezentan┼úi ai opozi┼úiei ├«n func┼úii alese importante.

O doctoriţă de la un spital din Ekaterinburg a prezentat AP un tip de presiune menit să scoată oamenii la vot.

Doctori┼úa, care s- prezentat drept Ekaterina, de teama unor repercusiuni, a declarat c─â at├ót ea c├ót ┼či colegii s─âu au fost ├«ndemna┼úi s─â completeze formulare care cer detalii nu doar cu privire la locul unde ├«┼či exprim─â op┼úiunea, c├ót ┼či numele ┼či datele a doi ÔÇŁalia┼úiÔÇŁ pe care i-au convins s─â voteze.

ÔÇ×Nu ai ce s─â comenteziÔÇŁ, a declarat ea s├ómb─ât─â, ├«ntr-o cafenea. ÔÇŁOamenii s-au indignat la ├«nceput, au spus ┬źei ne ├«ncalc─â drepturile┬╗, dar ce po┼úi s─â faci?ÔÇŁ.

Ekaterina a declarat c─â nu ┼čtie ce va face cu buletinul de vot ┼či c─â se g├ónde┼čte c─â ar putea scrie pe el ÔÇ×Putin este un cretinÔÇŁ. ├Äns─â ea crede c─â dac─â nu se va prezenta la vot ├«i este ├«n pericol locul de munc─â, iar ┼čeful ei, pe care-l place, va ie┼či ├«ntr-o lumin─â proast─â.

Ea subliniaz─â c─â nu s-ar duce s─â voteze dac─â nu ar fi obligat─â.

ÔÇ×Ce rost are? ┼×tim deja rezultatul. Este doar un circÔÇŁ, a declarat ea.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite