UPDATE Liderul de la Kremlin: Rusia are cu ce să răspundă la „scutul antirachetă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amplasarea elementelor de apărare antirachetă în Europa creează un pericol real la adresa Rusiei, iar ţara este nevoită să reacţioneze la această situaţie, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin, în timpul marii conferinţe de presă anuală, care se desfăşoară astăzi la Moscova şi la care sunt prezenţi 1300 de jurnalişti ruşi şi străini.

Una dintre variantele de răspuns la aceste acţiuni este amplasarea de rachete tactice Iskander în ţinutul Kaliningrad, a menţionat preşedintele.

„Însă Iskander nu este singurul mod de apărare şi reacţie, este doar unul dintre elementele posibilului răspuns. Deşi, în segmentul său, este una dintre cele mai eficiente arme din lume”, a spus Putin.

Rusia nu a staţionat "pentru moment" rachete de tip nuclear în Kaliningrad

Liderul de la Kremlin a precizat că Rusia nu a staţionat "pentru moment" rachete de tip nuclear în enclava Kaliningrad, reacţionând faţă de informaţii publicate în presa germană, care au provocat îngrijorări în Europa, relatează AFP.

"Nu am adoptat, pentru moment, o asemenea decizie, să fie siguri", a răspunsul şeful statului rus când a fost întrebat, în conferinţa de presă anuală, despre staţionarea unor rachete cu rază scurtă de acţiune ce pot fi echipate cu ogive nucleare.

"Există arme tactice nucleare în Europa. Europenii nu le controlează", a replicat Putin.

El a adăugat că Rusia este necesar să reacţioneze faţă de instalarea în Europa a unor elemente aparţinând scutului american antirachetă.

"Am spus în mai multe rânduri că scutul antirachetă constituie o ameninţare pentru noi, pentru potenţialul nostru (de disuasiune) nucleară. Şi că este necesar să reacţionăm faţă de acest lucru într-un fel sau altul", a subliniat el.

Şeful statului rus a amintit faptul că Kremlinul a anunţat în trecut că staţionarea unor rachete de tip Iskander pe teritoriul enclavei Kaliningrad este doar "una dintre opţiuni" ca reacţie faţă de scutul antirachetă.

Putin susţine că nu ştie cine i-ar putea succeda la preşedinţie

 Întrebat care politician contemporan consideră că ar putea fi aproape la fel de influent ca el, Putin a declarat că sunt mulţi astfel de politicieni şi că sunt destul de cunoscuţi. El i-a menţionat pe liderul Partidului Comunist, Ghennadi Ziuganov, liderul PDPR Vladimir Jirinovski, pe liderul partidului Rusia Dreaptă Serghei Mironov şi pe premierul Dmitri Medvedev.

Putin a declarat că împărtăşeşte multe idei sugerate de Ziuganov şi Jirinovski.

"Eu l-am invitat pe Serghei Mironov să vină la Moscova. El a devenit un politician federal independent şi serios. Avem, de asemenea, partidul de guvernământ condus de premierul Dmitri Medvedev. El are o mare experienţă de guvernare dar acum s-a concentrat pe munca economică", a declarat preşedintele rus.

El a declarat, de asemenea, că au apărut şi noi lideri ai opoziţiei în Rusia. "Firesc, principala lor misiune este să îl critice pe şef. Este o practică standard în lume, un truc comun. Ei încearcă să iasă din proprii papuci", a subliniat Putin.

"Dar se confruntă cu riscul de a rămâne fără papuci. Este bine dacă au ce să ofere. Altfel, situaţia poate fi destul de confuză", a avertizat Putin opoziţia.

Rusia ajută Ucraina în calitate de „ţară-soră“

 Cât despre acordul cu Kievul, liderul de la Kremlin a precizat că Rusia ajută Ucraina în calitate de "ţară-soră şi popor-frate". "Spunem adesea că este un popor-frate, o ţară soră, iar atunci trebuie să acţionăm ca nişte rude apropiate şi să susţinem poporul ucrainean care se află într-o situaţie dificilă", a adăugat Putin, întrebat pe tema celor 15 miliarde de dolari şi unei diminuări cu o treime a preţului gazelor naturale, acordate marţi de către Rusia Kievului. Şeful statului rus susţine că protestele din Kiev nu au legătură cu relaţiile dintre Ucraina şi UE, ci sunt provocate de lupta politică internă din Ucraina, nu de semnarea sau nesemnarea acordului de asociere cu UE. „Cei care acum îşi promovează ideile legate de semnarea acordului cu UE, au fost recent la putere în Ucraina. De ce nu au făcut atunci ceea ce cer acum?  a întrebat retoric Putin. El a subliniat că „în orice caz, Rusia va coopera cu Ucraina în acel format şi volum, care vor fi acceptabile pentru poporul ucrainean”.

„Nu critic valorile occidentale“

Şeful statul rus a mai spus că nu intenţioneză să critice valorile occidentale. „Pentru mine este important să-i protejez pe cetăţenii Rusiei de comportamentul agresiv al câtorva grupuri sociale, care, după părerea mea, nu doar că se comportă cum vor, ci îşi impun în mod special poziţia lor altora”, a declarat preşedintele rus.

„Rusia este o ţară cu o cultură veche profundă. Noi trebuie să acordăm atenţie valorilor ruseşti tradiţionale, fără ele societatea se degradează, noi trebuie să revenim la ele şi pe această bază să avansăm. Este o abordare conservatoare, dar nu împiedică dezvoltarea”, a subliniat preşedintele.

Putin nu exclude că activiştii de pe Arctic Sunrise au fost plătiţi să perturbe lucrările din Rusia. „Am o părere pozitivă în legătură cu cei care se ocupă cu ocrotirea naturii, însă este inacceptabil ca acest lucru să devină o sursă de PR”, a declarat preşedintele Rusiei, răspunzând la întrebarea ziariştilor referitoare la opinia lui faţă de activiştii Greenpeace.

Preşedintele a mai adăugat că speră că Greenpeace va avea o activitate productivă cu Rusia. „În ceea ce priveşte zarva din jurul navei Arctic Sunrise, nu eu am provocat-o, ci mass-media, apărându-i pe cei care au încălcat legea”, a declarat preşedintele. „Nu exclud că activiştii de pe Arctic Sunrise au primit comanda să perturbe lucrările Rusiei pe platforma arctică. Pentru noi este o problemă serioasă”, a subliniat Putin.

 Liderul de la Kremlin exclude manifestaţii neautorizate la Moscova, asemenea celor de la Kiev

 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că va fi obligat să restabilească ordinea în cazul în care manifestaţii de amploare neautorizate precum acelea care au loc în Ucraina ar fi organizate în Rusia, relatează AFP.

"Orice acţiune, de orice fel, trebuie să rămână în cadrul legii. Dacă cineva iese din acest cadru, statul este atunci obligat şi, vreau să subliniez, nu este vorba despre voinţa politică, ci de obligaţiile organismelor puterii, să restabilească ordinea", a declarat preşedintele rus cu o voce fermă, răspunzând unei întrebări la conferinţa de presă anuală. "În caz contrar, o astfel de evoluţie a evenimentelor poate duce la haos", a adăugat el.

Putin nu-l cunoaşte pe Snowden

Liderul de la kremlin a susţinut că nu-l cunoaşte pe fugarul american Edward  Snowden, dar i se pare interesant. „Nu-l cunosc personal pe Snowden şi nu m-am întâlnit niciodată cu el”, a declarat preşedintele rus. „El are reprezentările sale despre viaţă, nu ascund faptul că mi se pare interesant. Cred că el a schimbat mult în mintea politicienilor occidentali. Este un tânăr foarte interesant. Are treburile sale, eu le am pe ale mele. I-am dat posibilitatea să locuiască la noi, nu vrem să ne ocupăm de propagandă antiamericană. În planul operativ nu lucrăm şi nici nu am lucrat niciodată”, a spus preşedintele.

Putin afirmă că îl va graţia pe  Hodorkovski

 Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi că se pregăteşte să semneze un decret de graţiere a fostului magnat al petrolului Mihail Hodorkovski.

"Decretul de graţiere va fi semnat foarte curând", a declarat Putin. Potrivit preşedintelui, Hodorkovski, aflat în detenţie din 2003, a scris o cerere de graţiere, ceea ce până în prezent a refuzat.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite