UE îl trimite pe Dmitri Medvedev la psihiatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Diplomatic Extern al Uniunii Europene, Peter Stano, a comentat declarația vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev , potrivit căreia Kiev și Odesa sunt orașe rusești și a-i recomandat fostului lider de la Kremlin să consulte un psihiatru, scrie Interfax-Ucraina.

Dmitri Medvedev Foto EPA EFE
Dmitri Medvedev Foto EPA EFE

Solicitat de jurnaliști să evalueze recenta declarație a lui Medvedev, potrivit căreia Kievul și Odesa sunt orașe rusești și că Rusia ar trebui să ajungă la Kiev, Stano a răspuns: „Nu comentăm declarații ciudate, mai ales din partea unor oameni care caută cu disperare atenție, mai ales dacă sunt numărul doi (în țară - n.r.). Deși este drăguț că persoana pe care ați menționat-o ne împărtășește public diagnosticul stării sale psihice. Cred că nu putem decât să îi recomandăm consiliere și ajutor psihiatric. Dar nu sunt sigur că statul rus, cu miliardele pe care le risipește pe un război ilegal împotriva Ucrainei, își poate permite cu adevărat să investească în asistență socială și asistență medicală pentru oameni.”

În același timp, purtătorul de cuvânt al diplomației UE a subliniat recenta reuniune a miniștrilor de externe ai UE, care „au arătat foarte clar că suntem hotărâți să continuăm să sprijinim Ucraina în apărarea sa legitimă împotriva agresiunii, mai ales că ne apropiem de tristul moment în care se împlinesc doi ani de la începutul invaziei la scară largă.”

Anterior, fostul președinte rus și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia nu va accepta niciodată existența unei Ucraine independente și că va relua războiul împotriva acesteia din nou și din nou.

Trupele ruseşti vor merge mult mai departe în Ucraina, cucerind oraşul Odesa din sudul ţării şi ar putea chiar să avanseze într-o zi până în capitala Kiev, a declarat joi fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, aliatul de lungă durată al lui Vladimir Putin, care, de la invazia rusă în Ucraina, s-a transformat în vocea publică radicală a Kremlinului, relatează Reuters.

Unde ar trebui să ne oprim? Nu ştiu", a spus Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, într-un interviu acordat presei ruse. „Va trebui să facem treabă foarte mult şi foarte serios", a adăugat el.

Va fi vorba de Kiev? Da, probabil că ar trebui să fie Kievul. Dacă nu acum, atunci după un timp, poate într-o altă fază a dezvoltării acestui conflict", a menţionat el.

Medvedev a declarat că Rusia doreşte, de asemenea, să cucerească portul Odesa de la Marea Neagră. „Odesa, vino acasă. Am aşteptat Odesa în Federaţia Rusă din cauza istoriei acestui oraş, ce fel de oameni trăiesc acolo, ce limbă vorbesc. Este oraşul nostru rusesc-rusesc", le-a spus Medvedev jurnaliştilor ruşi.

Medvedev, văzut cândva ca un reformator, s-a reinventat de la începutul războiului devenind o voce radicală. El a emis o serie de declarații belicoase, atacând Occidentul şi avertizând asupra riscului unei apocalipse nucleare.

În interviul acordat joi, Medvedev a reluat teza lui Vladimir Putin că ruşii şi ucrainenii sunt o singură naţiune şi că guvernul ucrainean, pe care Moscova îl numeşte "regimul de la Kiev", "trebuie să cadă".

"În general, ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor. Acestea nu sunt două popoare frăţeşti. Despre aceasta a început să se vorbească abia în secolul al XX-lea, după prăbuşirea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Este vorba de un singur popor", a insistat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, citat de TASS.

"Toţi oficialii ucraineni sunt nişte marionete care nu au nici conştiinţă, nici teamă pentru viitorul ţării lor, iar toate deciziile sunt luate în străinătate şi la sediul NATO", a adăugat Medvedev.

În cadrul acestui interviu, fostul preşedinte rus a mai spus că negocierile cu Ucraina vor deveni posibile atunci când regimul de la Kiev se va schimba, notează TASS.

"Problema nu este el (preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski - n.r.). Problema este că elitele care conduc acum la Kiev trebuie să plece. Unii de bunăvoie, alţii cu forţa!", a susţinut Medvedev, afirmând că după aceea "ar trebui să apară oameni complet diferiţi care să fie conştienţi de responsabilitatea lor pentru viitorul oamenilor care locuiesc în această entitate complexă, care încă mai există, numită Ucraina".

"Iar când vor apărea astfel de oameni, vom putea cumva negocia cu ei", a spus el, susţinând că Rusia nu a refuzat negocierile nici măcar cu "regimul de la Kiev", dar că Occidentul nu poate să-şi convingă "protejaţii" să se aşeze la masa tratativelor.

Actuala conducere ucraineană nu doreşte să se aşeze la masa negocierilor pentru că înţelege bine ce viitor o aşteaptă, a afirmat de asemenea Medvedev.

"Ei înţeleg că, de îndată ce vor spune 'Suntem gata de negocieri cu Federaţia Rusă', iar condiţiile începerii negocierilor sunt clare - recunoaşterea realităţilor din teren (câştigurile teritoriale în urma operaţiunii speciale militare) -, le vor zbura imediat capetele, vor fi înlăturaţi. Prin urmare, în mod firesc, încearcă pe cât posibil să întârzie momentul în care trebuie să-şi facă bagajele şi să plece la Varşovia sau Londra, dar asta în cel mai bun caz. În cel mai rău caz, este clar ce se va întâmpla", a declarat Medvedev, sugerând probabil moartea sau "închisoarea în Rusia".

În interviul său, Medvedev nu i-a ocolit nici pe liderii occidentali. Actualii lideri ai ţărilor europeni sunt nişte "tehnocraţi terni", mai mult preocupaţi de "idealurile euroatlantice" decât de problemele naţionale, a spus el, conform TASS.

Medvedev a precizat că există şi excepţii, precum premierul ungar Viktor Orban sau prim-ministrul slovac Robert Fico, „dar asta nu face decât să confirme regula". „Iar restul sunt oameni care nu au propria poziţie”, a declarat el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite