SUA: Propunerile de securitate ale Rusiei incluse într-un „Tratat” şi „Acord” vor fi discutate după consultările cu partenerii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale menite să limiteze drastic în vecinătatea acesteia influenţa americană şi a NATO, iar SUA s-au declarat pregătite să le discute după consultarea cu aliaţii şi partenerii europeni, atenţionând Rusia însă că nu vor face compromisuri asupra principiilor cheie pe care se bazează securitatea europeană, relatează Agerpres citând Reuters şi AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Occidentului „garanţii juridice” de securitate pentru a reduce tensiunile din Europa şi a dezamorsa criza în privinţa Ucrainei - Rusia nu cere doar garanţii că Ucraina nu va fi primită în NATO, ci limitarea desfăşurării trupelor şi armelor NATO pe flancul estic şi renunţarea la expansiunea de după 1997 care include Polonia, fostele ţări sovietice (Estonia, Lituania şi Letonia) şi ţările balcanice.

„Suntem pregătiţi să discutăm'', chiar dacă ''documentele (cu propunerile formulate de Moscova) cuprind unele lucruri despre care ruşii ştiu că sunt inacceptabile'', a declarat un înalt responsabil american vorbind sub condiţia anonimatului.

„Reflectăm aşadar la modul de a face acest lucru în aşa fel încât statele vizate să fie la masa negocierilor, iar când vorbim despre securitatea europeană toţi cei care au interese aici să participe.

Vom avea, presupun, şi o listă cu subiecte de preocupare cu privire la poziţia şi comportamentul Rusiei, pe care le vom aduce la masa negocierilor'”, a spus el.

Incluse de Moscova în două texte pe care le-a denumit ''Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate'' şi ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre'' ale NATO, aceste propuneri cuprind în special renunţarea la orice nouă extindere a Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv către Ucraina.

Printre altele, Moscova mai cere NATO să nu desfăşoare niciun fel de activitate militară (crearea de baze, utilizarea infrastructurilor etc.) în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, iar Statele Unite şi Rusia să renunţe fiecare la desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme, scrie Agerpres.

Principalele puncte ale acestor propuneri ale Rusiei, rezumate de agenţia rusă RIA şi preluate de Agerpres sunt:

- Excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina.

- Nedesfăşurarea de trupe şi arme suplimentare în afara ţărilor în care acestea erau în mai 1997 (înainte extinderii NATO către Europa de Est), cu excepţia unor cazuri speciale şi cu consimţământul Rusiei şi al statelor NATO.

- Abandonarea oricărei activităţi militare a NATO în Ucraina, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală.

- Nedesfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi intermediară de acţiune în amplasamente de unde pot lovi cealaltă parte şi dezafectarea oricărei infrastructuri militare deja existente pentru amplasarea unor asemenea arme.

- Exerciţiile militare să se desfăşoare cu cel mult o brigadă într-o zonă frontalieră convenită şi să se realizeze periodic schimburi de informaţii despre exerciţiile militare.

- Ambele părţi (Rusia de o parte, SUA şi NATO de cealaltă) să confirme că nu o consideră pe cealaltă un adversar şi să convină asupra soluţionării paşnice a tuturor disputelor şi să se abţină de la folosirea forţei.

- Angajamentul ambelor părţi că nu vor crea condiţii care pot fi percepute de cealaltă drept o ameninţare.

- Crearea unor linii telefonice speciale pentru contact în situaţii de urgenţă. 

Vorbind vineri la Bruxelles, la o conferinţă de presă comună cu prim-ministrul Kiril Petkov, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că a primit propunerile de securitate, subliniind însă că orice dialog cu Rusia ar trebui, de asemenea, să abordeze preocupările NATO cu privire la acţiunile Rusiei şi să aibă loc după consultări cu partenerii europeni ai NATO precum Ucraina, relatează VOA citând agenţiile de presă internaţionale.

Stoltenberg a spus că aliaţii NATO au pus clar în vedere că ei „sunt pregătiţi să lucreze la consolidarea măsurilor de construire a încrederii” numai dacă Rusia e dispusă la măsuri concrete pentru a reduce tensiunile din regiune.

După publicarea pachetului de propuneri, adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov a declarat pentru jurnaliştii ruşi că Moscova este gata să negocieze.

„Suntem gata să începem imediat, chiar mâine — literalmente mâine, sâmbătă, 18 decembrie — să pornim discuţii cu SUA într-o ţară terţă”. El a spus că Rusia a sugerat Geneva oficialilor americani.

Riabkov a mai spus că relaţiile Rusiei cu SUA şi aliaţii săi NATO s-au apropiat de un „punct periculos”, menţionând că desfăşurarea de forţe ale alianţei şi exerciţiile în apropierea Rusiei au creat ameninţări „inacceptabile” la adresa securităţii sale.

La rândul său, administraţia Biden a transmis săptămâna asta Moscovei că va plăti un „preţ teribil” dacă va invada Ucraina, preşedintele american Joe Biden referindu-se la ceea ce a descris ca fiind sancţiuni devastatoare.

„Obiectivul nostru continuă să fie să ne menţinem pe o cale diplomatică care să ducă la detensionare”, a declarat marţi, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

'„Nu vom face niciun compromis faţă de principiile fondatoare ale securităţii europene, în special asupra faptului că toate ţările au dreptul să decidă asupra propriului lor viitor şi politicii lor externe fără a fi supuse unei influenţe externe'', a adăugat ea.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite