Virusolog român din SUA, avertisment: „Omicron şi Delta ar putea crea un virus mai periculos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Dr. Cristian Apetrei, medic virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, avertizează că variantele Omicron şi Delta ar putea crea un virus cu transmisibilitate crescută şi patogenitate mai mare.

Dr. Cristian Apetrei a analizat un studiu realizat de specialiştii unei şcoli de medicină din Hong Kong. În cadrul cercetării, s-a măsurat potenţialul replicativ al Omicron comparativ cu Delta şi Wuhan.

„Autorii studiului raportează că Omicron replică de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta şi Wuhan, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului. 

În schimb, în alveole, Omicron replică de 10 ori mai puţin eficient decât Delta şi Wuhan, ceea ce probabil sugerează o infecţie mai puţin patogenă, adică o boală mai puţin severă. 

Autorii mai remarcă şi că rezultatele trebuie privite cu o oarecare reţinere, deoarece severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci şi de raspunsul organismului la infectie”, scrie dr. Apetrei, pe pagina sa de Facebook.

Virusologul avertizează asupra faptului că variantele Omicron şi Delta ar putea crea un virus cu transmisibilitate crescută şi patogenitate mai mare, în condiţiile în care Omicron nu reuşeşte să înlocuiască Delta şi variantele vor circula în paralel. 

Dr. Cristian Apetrei este un virusulog român stabilit în SUA şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

„În momentul de faţă, întrebarea-cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculaţia lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezultă un virus cu transmisibilitate crescută şi patogenitate mai mare”, spune dr. Cristian Apetrei. 

Profesorul Cristian Apetrei este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF). Este specialist în boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

Vă recomandăm şi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”

 

Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite