Serviciile secrete ucrainene susţin că elita rusă ia în considerare înlăturarea lui Putin de la putere. Cine ar putea să-i ia locul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Potrivit informaţiilor serviciilor secrete ucrainene, elita rusă are în vedere mai multe opţiuni pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui rus Vladimir Putin. Printre acestea: otrăvirea, o boală bruscă sau un accident.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, un grup de oameni influenţi care se opun preşedintelui rus Vladimir Putin se formează în rândul elitei de afaceri şi politice ruseşti, scrie publicaţia ucraineană zn.ua.

„Scopul lor este îndepărtarea rapidă a lui Putin de la putere şi restabilirea legăturilor economice cu Occidentul, distruse din cauza războiului din Ucraina”, susţin agenţii ucraineni.

Potrivit Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, o anumită parte a elitei politice ruse îl consideră pe directorul FSB Aleksander Bortnikov drept succesorul lui Putin. Se observă că Bortnikov a fost cel care a căzut recent în dizgraţia liderului de la Kremlin. Motivul oficial ar fi fost greşelile de calcul fatale din războiul împotriva Ucrainei. Bortnikov şi departamentul său au fost responsabili pentru analizarea stării de spirit a populaţiei Ucrainei şi a forţelor armatei ucrainene.

Aleksander Bortnikov este una dintre cele mai discrete persoane din cercul puterii ruse. Acesta este un adevărat „cardinal gri” al ţării. Un om cu o mare influenţă, dar deloc vizibil public. Are o activitate de patruzeci de ani în KGB şi apoi FSB.


Aleksander Bortnikov şi Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Aleksander Bortnikov si Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Nu se cunoaşte mare lucru despre el, spre deosebire, de exemplu, de predecesorul său, Nikolai Patruşev. Potrivit surselor oficiale, Aleksander Bortnikov s-a născut la 15 noiembrie 1951, în Perm.

A absolvit Institutul de Ingineri de Căi Ferate din Leningrad în 1973.  Din 1975 până în 2004, a lucrat în KGB şi succesorul acestuia, FSB, la Sankt Petersburg. Din iunie 2003 până în martie 2004, a fost şeful Direcţiei Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Sankt Petersburg şi Regiunea Leningrad. Între 24 februarie 2004 şi 12 mai 2008, a fost şef al Serviciului de securitate economică al FSB şi director adjunct al FSB. Îl cunoaşte pe Vladimir Putin de când lucrau pentru KGB la Leningrad în anii 1970. La 12 mai 2008, a fost numit director al FSB de către preşedintele Dmitri Medvedev şi a fost considerat de unii analişti de securitate a fi apropiat de Medvedev. 

„Se ştie că Bortnikov şi alţi reprezentanţi influenţi ai elitei ruse iau în considerare diverse opţiuni pentru înlăturarea lui Putin de la putere. În special, otrăvirea, îmbolnăvirea bruscă sau alt „accident” nu pot fi excluse. Este posibil ca recenta «scurgere» a locaţiei unităţilor cecene din nordul Kievului să fie legată de aceste procese”, se arată în raportul serviciilor secrete ucrainene, care notează că informaţia despre ceceni a venit din partea rusă.

„Probabil, aşa încearcă conducerea FSB-ului să slăbească influenţa lui Kadîrov. Poate fi, de asemenea, o încercare de a stabili cooperarea cu autorităţile ucrainene în avans, ocolind actuala conducere a Federaţiei Ruse”, a adăugat Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Apărării.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite