Rusia ridiculizează Statele Unite pentru intenţia de a achiziţiona sistemul antirachetă al Israelului, Iron Drome

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ar putea achiziţiona sistemul de apărare antirachetă al Israelului, Iron Drome, fapt ce a condus la ironiile şi batjocura Rusiei, informează The National Interest.

„Israelul doreşte să vândă sistemul de apărare anti-rachetă Iron Drome, un sistem care, în mod fundamental, reprezintă un  eşec”, a fost titlu de luna trecută din publicaţia Sputnik News.

Povestea începe în luna septembrie, atunci când Statele Unite au testat sistemul Iron Dome ca parte a achiziţionării unui nou sistem de apărare aeriană pentru rachete cu rază de acţiune scurtă sau medie - sau SHORAD - cu scopul de a opri drone şi avioane de luptă, cât şi rachete şi proiectile de artilerie. Deşi acest sistem a fost testat în condiţii de luptă, iar dezvoltatorul acestui sistem Rafael a avut parteneriate cu o cunoscută firmă de armament americană, Raythenon - sistemul nu are garantată câştigarea acestui contract. În ciuda acestui fapt, mass media din Israel a amplificat speculaţiile cu privire la achiziţionarea de către Statele Unite a acestui sistem, în condiţiile în care Pentagonul a contribuit cu aproximativ 900 milioane de dolari la dezvoltarea acestuia.

Ştirile cu privire la o posibilă achiziţie din partea Pentagonului se pare că a oferit Rusiei ocazia unui răspuns ironic, chiar dacă ţinta exactă, fie Statele Unite, Israel sau chiar sistemul Iron Dome, a acestuia nu este clară.

Articolul publicat de Sputnik citează pe larg analizele realizate de către Ted Postol, fost profesor la MIT şi un cunoscut sceptic al acestor sisteme de apărare. Postol a atras atenţia că, în estimarea sa, rata de interceptare a sistemului Iron Dome în conflictul din Gaza din 2012 a fost de doar 5%, şi nu de 90% aşa cum susţin oficialii statului evreu. Unul din factorii analizaţi de acesta, de exemplu, este numărul cererilor de despăgubire înaintate companiilor de asigurări în zonele aflate sub umbrela de protecţia a Iron Dome. Faptul că numărul acestora nu a scăzut deloc în perioadă analizată, ridică semne de întrebare cu privire la „rata incredibilă de succes a sistemului Iron Dome”.

Cu alte cuvinte, oficialii Israelului au minţit. Cu toate că articolul din Sputnik a inclus şi un link la un studiu ce critică concluziile lui Postol, idea central a articolului este evidentă: eficienţa Iron Dome este îndoielnică, iar Statele Unite ar face o greşeală evidentă în achiziţionarea acestuia.

Într-o serie de declaraţii pentru National Interrest, Postol şi-a declarat scepticismul cu privire la capacitatea utilizării acestui sistem de a doborî atât drone cât şi rachete. „Doborârea unei drone reprezintă un efort complet diferit comparativ cu distrugerea unui proiectil de artilerie. Oricine susţine că o rată de succes ridicată împotriva dronelor, elicopterelor sau a avioanelor ce zboară la înălţimi mici este echivalentă cu demonstrarea capabilităţilor împotriva focului de artilerie şi a rachetelor nu are absolut nicio ideea despre acest subiect”, susţine cercetătorul american.

„Poate că Statele Unite consideră că asemenea capabilităţi ar umple un gol în necesităţile armatei americane. Cu toate acestea, din moment ce Statele Unite controlează întotdeauna spaţiul aerian, cel mai probabil nu există o necesitate militară reală de a achiziţiona un asemenea sistem de apărare pentru apărarea forţelor terestre americane”, a completat Postol.

În aceste condiţii, care ar putea fi scopul criticilor din partea Rusiei a achiziţionării unui sistem de apărare din partea SUA? Un posibil motiv ar putea fi că Rusia nu doreşte ca Statele Unite să aibă în dotare un asemenea sistem. Sau put şi simplu ar putea profita de ocazie pentru a lovi în competiţia internaţională - atât Rusia cât şi Israelul sunt ţări exportatoare de armamnet.

Pe de altă parte, este posibil ca Rusia că adopte această cale pentru simplul motiv că poate. 

„Personal, aş avertiza împotriva atribuirii unei logici şi a unei strategii clar definite în acest caz”, susţine Olga Oliker, directoare a programului destinat Rusiei şi Eurasiei din cadrul Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale din Washington. „Estimarea mea este că Sputnik a văzut ştirea cu privire la posibila achiziţie şi a căutat punctele negative. Nu-mi pot imagina un articol în publicaţia Sputnik care să afecteze alegerile şi politicile publice ale Israelului, şi cu atât mai puţin, ale Statelor Unite”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite