Rusia își reface arsenalul într-un ritm accelerat. Ar putea produce de trei ori mai multă muniție decât SUA și Europa la un loc
0Rusia produce în prezent aproximativ 250.000 de obuze de artilerie pe lună, deși continuă să piardă echipamente militare, tancuri și muniție într-un ritm accelerat pe frontul din Ucraina. Astfel, capacitatea de producție a Rusiei din sectorul apărării pare să compenseze rapid aceste pierderi, a avertizat joi, 3 aprilie, un important general american în fața Congresului SUA.

Generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al forțelor aliate NATO în Europa, a declarat, în cadrul unei audieri în Senatul american, că Rusia produce în prezent aproximativ 250.000 de obuze de artilerie pe lună, ceea ce ar putea duce la un stoc de muniție de trei ori mai mare decât cel al SUA și Europei combinate, relatează Business Insider.
„Armata rusă, în ciuda pierderilor masive suferite în Ucraina, se reface și se extinde într-un ritm mai rapid decât anticipau majoritatea analiștilor”, a afirmat Cavoli, menționând că Moscova înlocuiește rapid pierderile de trupe, vehicule blindate și muniție.
În comparație, SUA produc în prezent doar 40.000 de obuze de artilerie de 155 mm pe lună, cu un obiectiv de a ajunge la 90.000 de unități abia în 2026. La rândul său, UE s-a angajat să producă 2 milioane de obuze pe an, echivalentul a aproximativ 167.000 de obuze pe lună, dar acest prag ar putea fi atins abia la sfârșitul anului 2025.
Cifrele ridică îngrijorări în rândul aliaților NATO, mai ales în contextul în care o mare parte din această muniție este trimisă în Ucraina, în timp ce statele membre trebuie să-și mențină și propriile rezerve.
Generalul Cavoli a avertizat că Rusia este pe cale să fabrice anual 1.500 de tancuri, de peste zece ori mai mult decât producția anuală a SUA, care se ridică la doar 135 de unități. Potrivit datelor prezentate Congresului, forțele terestre ruse au pierdut anul trecut aproximativ 3.000 de tancuri, 9.000 de vehicule blindate, 13.000 de sisteme de artilerie și peste 400 de sisteme de apărare antiaeriană. Totuși, ritmul actual de producție ar permite înlocuirea tuturor acestor pierderi.
În contextul unor posibile schimbări în structura de comandă a NATO, care ar putea presupune renunțarea la conducerea americană a forțelor aliate din Europa, Cavoli a avertizat că o astfel de decizie ar putea complica grav capacitatea SUA de a-și coordona forțele nucleare din regiune.
„Am putea ajunge în situația în care, într-un scenariu reglementat de articolul 5 al tratatului NATO, să avem pentru prima dată de la Primul Război Mondial un număr mare de trupe americane aflate sub comandă non-americană”, a spus generalul.