Rusia face pregătiri pentru parada de Ziua Victoriei. Sute de soldaţi au mărşăluit pe străzile Moscovei FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Rusia face pregătiri pentru parada de luni, 9 mai, când este sărbătorită Ziua Victoriei Rusiei împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Observatorii internaţionali văd parada de anul acesta drept un moment prielnic în care Putin vrea să trimită un mesaj Occidentului.

GALERIE FOTO

Sub conducerea lui Vladimir Putin, Ziua Victoriei a devenit o demonstraţie de forţă a trupelor şi a echipamentelor militare, precum şi o şansă de a aminti sacrificiile celui de-al Doilea Război Mondial. 27 de milioane de cetăţeni sovietici au murit, de departe cea mai mare pierdere a oricărei ţări, în ceea ce ruşii numesc Marele Război Patriotic, scrie BBC.

În acest an, evenimentul a căpătat o semnificaţie proprie. Din 24 februarie, Rusia poartă un război împotriva Ucrainei, „misiune” care este departe de a elibera Europa de nazişti. În prezent, pentru Rusia nu există o şansă reală de victorie, astfel că la paradă nu pot sărbători aşa ceva.

În loc să sărbătorească răsturnarea guvernului Ucrainei, Kremlinul va trebui să se mulţumească cu capturarea unei părţi importante din oraşul Mariupol.

Anul acesta vor fi mai puţine echipamente şi mai puţine trupe decât în 2021. Vor  fi aproximativ 10.000 de militari şi 129 de piese de echipament militar. Unul dintre cele mai noi tancuri ale Rusiei, T-80BVM, precum şi sistemul de rachete antiaeriene Pantsir-S1 nu vor apărea la paradă. De asemenea, în acest an  nu vor fi prezenţi nici lideri internaţionali.

Pe 9 mai, regimentele care au jucat un rol cheie în război vor defila în faţa preşedintelui, iar Vladimir Putin va ţine un discurs.

În timp ce evenimentele vor avea loc în întreaga Rusie, în ţările vecine ziua de 9 mai a devenit din ce în ce mai puţin semnificativă. Ucraina a înregistrat unele dintre cele mai mari pierderi din război, iar un sondaj de opinie recent a sugerat că data ar trebui văzută mai degrabă ca o zi a comemorării decât a victoriei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite