Rusia ar putea profita de taxele impuse de Trump. „Dacă întreaga lume este implicată într-un război comercial, nimănui nu-i va păsa de Rusia și Ucraina”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova ar putea avea de câştigat după ce administraţia Trump a declanşat un adevărat război economic global, prin creşterea semnificativă a taxelor vamale, care nu se aplică, însă, pentru Rusia şi Belarus.

Donald Trump a prezentat lista cu noite tarife vamale. FOTO: X/@PopBase
Donald Trump a prezentat lista cu noite tarife vamale. FOTO: X/@PopBase

Pe termen scurt, Rusia ar putea profita de escaladarea războiului comercial la nivel global şi ar putea deveni principalul furnizor de energie către China, înlocuind astfel SUA. Cu toate aceste, este puțin probabil ca Moscova să beneficieze economic în mod semnificativ de pe urma tarifelor pe termen lung, pentru că analiştii prognozează deja o încetinire economică globală care sva reduce cererea de petrol și gaze rusești. Dar, în contextul unei crize globale, războiul din Ucraina ar putea trece în plan secundar.

Miercuri, Donald Trump a anunţat un tarif minim de 10% pentru toți partenerii comerciali ai SUA, precum și așa-numitele „acțiuni reciproce” pentru zeci de alte țări, inclusiv pentru Uniunea Europeană, despre care preşedintele afirmă că au practicat o politică economică în defavoarea americanilor.

În acest context, mai ales războiul comercial dintre SUA și China poate avea ca efect secundar creşterea cererii pentru unele produse rusești. Exportatorii agricoli din țările terțe, inclusiv Rusia, ar putea beneficia de pe urma rupturii dintre China și SUA, a scris pe Telegram Andrei Sizov, șeful companiei de consultanță agricolă Sovecon, citat de The Moscow Times.

„Nu se ştie cât de mult va dura războiul comercial cu SUA, dar, dacă se prelungește, America de Sud va fi în mod natural prima care va beneficia. (...) Poate că aprovizionarea cu produse de origine animală din Rusia va fi puțin mai activă și poate că Beijingul va reveni la problema admiterii complete a grâului rusesc pe piața sa”, a spus el.

Energia, atuul Moscovei

Potrivit aceleiaşi surse, se aşteaptă, de asemenea, ca Rusia să își crească exporturile de energie către China. De exemplu, China ar putea înlocui livrările de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA prin creșterea volumelor de GNL rusesc sau de gaz rusesc.

Cu toate acestea, există o limită în ceea ce privește măsura în care Rusia poate crește livrările de petrol și gaze către China, pentru că aceasta are și alte opțiuni pentru furnizorii de energie în afară de Rusia, cum ar fi Myanmar și Kazahstan.

„Beijingul a aderat de mult timp la o politică de diversificare a surselor de energie, iar livrările rusești dețin deja o cotă semnificativă din piața chineză de petrol și cărbune”, potrivit analistului Alexander Firanchuk.

Ruşii sunt, însă, optimişti, pentru că mai au şi alte produse de oferit. De pildă, Ilya Seredyuk, guvernatorul regiunii Kemerovo, un important centru de extracție a cărbunelui, a declarat că Rusia se va strădui să își crească exporturile către China, în contextul tarifelor impuse de Beijing cărbunelui american.

Pe de altă parte, însă, în timp ce un război comercial SUA-China ar putea stimula cererea de petrol și gaze rusești pe termen scurt, comerțul riscă să afecteze creșterea economică globală pe termen lung, ceea ce ar putea reduce cererea de resurse energetice. Acest lucru, la rândul său, va duce la scăderea veniturilor din petrol și gaze ale Rusiei.

„Rusia va avea, de asemenea, mult de suferit dacă lanțurile logistice sunt rupte. În prima linie vor fi țările din Asia de Sud-Est cu exporturile lor excesive, precum China și Vietnam, iar apoi vor suferi țările care exportă resurse către aceste țări”, apreciază economistul Dmitri Nekrasov.

Sunt şi analişti care au lansat teoria că tarifele lui Donald Trump ar putea îndepărta economiile mari, cum ar fi China, și le-ar face mai deschise la ignorarea sancțiunilor americane atunci când fac comerț cu Rusia. Washingtonul, care a impus sancțiuni petroliere de amploare Rusiei în ianuarie, aplică aceste sancțiuni nu numai companiilor americane, ci și firmelor din țări terțe care încalcă restricțiile impuse Rusiei și altor state.

Conflictele comerciale dintre SUA și China „ar putea crește probabilitatea ca societățile chineze să accepte să cumpere petrol rusesc, în ciuda riscurilor de sancțiuni existente”, spune analistul Alexander Franchuk.

Un alt aspect sesizat de analişti este faptul că Moscova ar fi în avantaj şi în războiul din Ucraina, pentru că, pe fondul unei crize economice globale, monitorizarea aplicarii sancţiunilor împotriva Rusiei ar putea fi mai slabă şi ajutorul pentru Ucraina mult mai mic.

„Dacă întreaga lume este implicată într-un război comercial, cu siguranță nimănui nu-i va mai păsa de Rusia și Ucraina”, a declarat economistul Dmitri Nekrasov atunci când a descris amploarea posibilei confruntări dintre SUA și alte economii mari.

Rusia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite