Rusia, acuzată de Kiev de sechestrarea altor doi responsabili de la centrala nucleară Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a acuzat marţi Rusia de "răpirea" altor doi responsabili de rang înalt de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forţele ruse în sudul Ucrainei.

Centrala de la Zaporojie FOTO: Profitmedia
Centrala de la Zaporojie FOTO: Profitmedia

Şeful departamentului de tehnologie a informaţiei, Oleh Kostiukov, şi Oleh Oşek, consilier al directorului uzinei, au fost sechestraţi luni, anunţă Energoatom pe contul său Telegram marţi.

"În prezent, nu se ştie nimic despre locul în care ei s-ar putea afla sau despre starea lor", se arată în comunicatul companiei.

Energoatom cere şefului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi întregii comunităţi internaţionale "să ia toate măsurile posibile" pentru a ajuta la eliberarea celor doi responsabili ucraineni.

Înainte, forţele ruse au sechestrat alţi înalţi oficiali de la centrala nucleară din Zaporojie - cea mai mare din Europa. Astfel, la 1 octombrie a fost sechestrat directorul uzinei Igor Muraşov, care după aceea nu a mai dorit să revină în funcţie. La 11 octombrie, Kievul anunţa sechestrarea lui Valeri Martîniuk, director adjunct pentru resurse umane la centrala din Zaporojie pe fondul procedurii declanşate de Moscova pentru însuşirea uzinei.

De luni de zile, Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente în perimetrul uzinei, care se află nu departe de linia frontului, ceea ce suscită îngrijorări în legătură cu posibilitatea unei catastrofe de genul celei de la Cernobîl.

Pentru a asigura securitatea uzinei, şeful AIEA a întreprins deja o serie de vizite la Kiev şi Moscova, propunând crearea unei zone de securitate în jurul centralei, în timp ce Kievul insistă asupra demilitarizării uzinei, unde Rusia a desfăşurat trupe şi armament, transformând centrala nucleară practic într-o bază militară, conform Unian.

Rusia susţine în principiu crearea unei zone de protecţie a securităţii nucleare în jurul centralei nucleare din Zaporojie, dar exclude demilitarizarea ei completă, a declarat luni seara Konstantin Voronţov, adjunctul directorului Departamentului de neproliferare şi de control al armelor din cadrul Ministerului de Externe rus, la o reuniune a Comisiei I (securitate şi dezarmare) din cadrul Adunării Generale a ONU, informează agenţia de stat rusă TASS în pagina sa electronică.

"În urma vizitei efectuate la centrală, directorul AIEA, Rafael Grossi, a avansat iniţiativa privind crearea unei zone de protecţie şi de securitate nucleară în jurul centralei. În principiu, o susţinem, dar este necesar să ne punem de acord asupra parametrilor acestei zone", a spus diplomatul rus.

"Dar excludem cu desăvârşire o aşa-numită demilitarizare a centralei nucleare Zaporojie şi a perimetrului din jurul acesteia, întrucât aceasta - în opinia noastră - va duce la scăderea gradului de securitate a uzinei, la creşterea ameninţării cu acte teroriste, precum şi la apariţia condiţiilor pentru o contraofensivă a a forţelor armate ucrainene", a declarat responsabilul diplomatic rus în reuniunea Comisiei ONU.

Acesta a afirmat că uzina este extrem de importantă (pentru Rusia) şi nu poate fi lăsată fără pază 'nici măcar un minut'. De aceea, a spus el, 'unităţi ale Gărzii Naţionale ruse (Rosgvardia) vor continua să protejeze centrala Zaporojie', notează TASS.

În cursul nopţii de luni spre marţi, Rusia a efectuat două lovituri asupra oraşului Zaporojie - centrul administrativ al regiunii omonime controlat de forţele ucrainene. Primul atac a fost efectuat cu o dronă kamikaze de fabricaţie iraniană Shahed-136, celălalt - cu o rachetă, transmite agenţia de presă Unian, citându-l pe şeful administraţiei militare ucrainene Oleksandr Staruh.

În urma atacului cu dronă, potrivit acestuia, un incendiu a izbucnit la o instalaţie de infrastructură, în timp ce racheta a lovit un depozit din unul dintre cartierele din Zaporojie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite