LIVE TEXT | Război în Ucraina. Noi alerte de raiduri aeriene, centrala de la Zaporojie, deconectată de la rețeaua electrică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 237-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Alerte de raiduri aeriene s-au auzit în toată Ucraina, în timp ce centrala Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă. Zelenski afirmă că Ucraina a respins mai multe atacuri cu drone.

Atac cu dronă asupra Kievului | Război în Ucraina | 17 octombrie 2022 Foto AFP
Atac cu dronă asupra Kievului | Război în Ucraina | 17 octombrie 2022 Foto AFP

UPDATE 21.20 Țara care nu va instrui militari ucraineni: „Nu este o idee bună”

Uniunea Europeană (UE) a pregătit un plan prin care țările din blocul comunitar vor instrui mii de soldați ucraineni, însă Ungaria a decis să nu participe. „Azi s-a luat decizia ca UE să efectueze o misiune de pregătire pentru soldații armatei ucrainene", a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto,  adăugând că Ungaria nu susține această decizie. Detalii aici 


UPDATE 20.45 Două bombardiere strategice ale Rusiei au zburat deasupra Oceanului Pacific

Ministerul rus al Apărării a anunţat marţi că două dintre bombardierele sale strategice Tu-95MS au efectuat un zbor de peste 12 ore deasupra Oceanului Pacific şi mărilor Bering şi Ohoţk. Aeronavele, care pot transporta inclusiv focoase nucleare, au fost escortate de avioane de luptă MiG-31 şi au realimentat în aer, a menţionat ministerul, precizând că a fost vorba de un „zbor programat deasupra apelor neutre" conform cu regulile aviatice internaţionale. Detalii aici


UPDATE 19.05 Mărturiile unui fost mercenar Wagner

Potrivit lui Aleksandr Zlodeev, fost membru Wagner, această companie militară cunoscută ca armata din umbră a Kremlinului este un proiect comun al GRU și al Ministerului rus al Apărării. Însă, odată cu apariția lui Evgheni Prigojin în proiect, cooperarea a mers prost din cauza unor certuri cu Ministerul Apărării. Detalii aici

UPDATE 18.17 Escaladarea războiului din Ucraina accelerează declinul demografic al Rusiei

Invazia Ucrainei și escaladarea războiului prin mobilizarea rezerviștilor dă peste cap obiectivul lui Putin de a stopa declinul demografic al Rusiei, a cărei rată de natalitate e în cădere liberă, potrivit unei analize Bloomberg.

Perturbările economice generate de război se combină cu o criză a populării avându-și rădăcinile în anii ’90, o perioadă de dificultăți economice extreme ce a urmat destrămării URSS.

Guvernul de la Kremlin își propusese să inverseze declinul demografic până în 2022, înainte ca rata natalității să fie din nou pozitivă. Un raport intern întocmit înainte de decretarea mobilizării rezerviștilor, în septembrie, a concluzionat că obiectivele nu puteau fi atinse din cauza impactului pandemiei și al emigrărilor.

Potrivit previziunilor demografului Igor Efremov de la Institutul Gaidar din Moscova, dacă Rusia continuă războiul din Ucraina, natalitatea va scădea la sub 1,2 milioane de nașteri anul viitor, un minim istoric. Detalii aici

UPDATE 14.35 Kremlinul declară că mobilizarea nu s-a încheiat „deocamdată“

Mobilizarea parţială a sute de mii de rezervişti pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina nu s-a încheiat 'deocamdată', deşi mai multe regiuni au finalizat deja procesul, a afirmat Kremlinul marţi, conform Agerpres.

'Deocamdată nu există încă un decret prezidenţial' care să pună capăt mobilizării, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Declaraţia sa intervine la o zi după ce primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat închiderea centrelor de mobilizare militară în capitala rusă, deschise de aproape o lună. Detalii aici...

UPDATE 14.17 Kremlinul susține că nu „deține informații” despre utilizarea dronelor iraniene în Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că nu are informații despre utilizarea dronelor iraniene în războiul din Ucraina, relatează Interfax.

Afirmația a fost făcută de Peskov, după ce a fost întrebat, marți, în timpul conferinței de presă cu privire la informațiile conform cărora armata rusă a utilizat drone din Iran în atacurile lansate, luni, împotriva capitalei Ucrainei și a altor orașe ucrainene. 

Jurnaliștii acreditați la Kremlin l-au întrebat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului dacă Rusia a achiziționat drone din Iran. 

Nu, nu avem astfel de informații. Echipamentul rusesc este folosit, știți despre el asta, cu nume rusești. Toate celelalte întrebări pot fi adresate ministerului Apărării”, a replicat Peskov. Detalii aici...

UPDATE 14.15 Moscova anunță că umbrela sa nucleară acoperă şi teritoriile ucrainene recent anexate

Cele patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le-a anexat în ultimele săptămâni se află sub protecţia arsenalului nuclear al Rusiei, a transmis marţi Kremlinul.

  Într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat în acest sens: "Aceste teritorii sunt părţi inalienabile ale Federaţiei Ruse şi securitatea lor este asigurată la acelaşi nivel ca restul teritoriului Rusiei". Detalii aici...

UPDATE 13.22 SUA iau în calcul să finanțeze menținerea Starlink în Ucraina

Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite nu au încredere în Elon Musk și plănuiesc să finanțeze activitatea Starlink Internet în Ucraina.

SUA ar asigura finanțarea din fondurile Inițiativei de Asistență pentru Securitatea Ucrainei, menită să ofere sprijin continuu armatei ucrainene în fața invaziei ruse.

Potrivit Politico, un oficial care a participat la discuțiile organizate pe această temă la Pentagon a declarat că nu există nicio certitudine că Elon Musk poate fi de încredere. Tocmai acest lucru a determinat Pentagonul să caute o modalitate de a menține Starlink în funcțiune sau de a atrage un alte furnizor din domeniu în Ucraina.

Anterior, Elon Musk a propus un fel de plan pentru încheierea războiului din Ucraina, sugerând inclusiv concesii teritoriale. Această propunere a provocat un val de indignare în societatea ucraineană. Detalii aici

UPDATE 12.35 Investitorul Bill Ackman susține „planul de pace” propus de Elon Musk

Investitorul miliardar Bill Ackman susține „planul de pace” propus de directorul general al Tesla, Elon Musk, afirmând că Ucraina ar trebui să renunțe la orice pretenții asupra Crimeei în schimbul încheierii ostilităților, relatează Fortune.

Managerul companiei de fonduri speculative Pershing Square este cel mai recent om de afaceri care s-a declarat în favoarea încetării focului, solicitând ca sprijinul militar al SUA să continue doar atâta timp cât Ucraina își readuce frontierele la ceea ce erau înainte de invazia din luna februarie. 

Dacă ne întoarcem la status quo-ul ex ante 2/24, Rusia nu este răsplătită pentru agresiunea sa, iar Ucraina poate începe imediat să reconstruiască cu sprijinul Occidentului”, se arată într-o postare a miliardarului american, care a fost publicată duminică seara, pe Twitter. 

 „Mii de vieți vor fi salvate și resursele vor fi investite pentru a reconstrui Ucraina, mai degrabă decât într-un război care va duce doar la mai multe distrugeri și moarte”. Detalii aici

UPDATE 12.07 Noi alerte de raiduri aeriene în toată Ucraina, pe fondul unor atacuri ruseşti

Sirenele au sunat şi marţi pe teritoriul Ucrainei, dând alarma de raiduri aeriene şi atacuri cu drone kamikaze din partea Rusiei, în timp ce autorităţile de la Kiev au precizat că bombardamentele ruseşti au vizat în special instalaţiile electrice din mai multe mari oraşe, între care Kiev.

Autorităţile din multe regiuni - inclusiv Harkov, Dnipropetrovsk şi Nikolaev (Mikolaiv) - au comunicat marţi că apărarea lor aeriană a fost activă, dar rachetele au lovit în continuare în multe locuri.

„Au fost trei lovituri asupra instalaţiilor electrice” în estul Kievului, a indicat Kirilo Timoşenko, un consilier apropiat al preşedinţiei ucrainene, într-un mesaj postat pe o reţea de social media.

Primarul oraşului, Vitali Kliciko, a indicat că explozii au fost semnalate în cartierul Desnianski, în nord-estul Kievului, după un bombardament asupra unei „infrastructuri esenţiale”.

Timoşenko a adăugat că alte două lovituri au vizat o infrastructură energetică din oraşul Dnipro (centru), provocând „pagube grave”.

Mai multe cartiere din oraşul Dnipro - centrul administrativ al regiunii Dnipropetrovsk - au rămas fără curent electric, a anunţat la rândul său guvernatorul local.

Conform autorităţilor ucrainene, a fost bombardat şi Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Alte bombardamente au lovit oraşul Jitomir, situat la vest de Kiev, potrivit consilierului Timoşenko. Alimentarea cu apă şi electricitate a fost întreruptă, a precizat pe o reţea de socializare primarul Serghii Suhomlin.

În nord-est, a fost lovită o „întreprindere industrială” din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, potrivit primarului Igor Terehov, care spune că „în cinci minute au avut loc două explozii”. Circulaţia trenurilor a fost oprită în metrou, transformat provizoriu în adăpost antiaerian pentru civili.

La Nikolaev, o clădire rezidenţială a fost lovită de un tir cu rachetă în timpul nopţii, iar forţele de intervenţie au recuperat cadavrul unui bărbat de sub dărâmături, potrivit guvernatorului Vitali Kim.

„Ucraina este sub atacul ocupanţilor. Ei continuă să facă ceea ce ştiu să facă cel mai bine: să terorizeze şi să ucidă civili”, a reacţionat preşedintele Volodimir Zelenski, indicând că ruşii au bombardat piaţa de flori şi Parcul Castanilor din Nikolaev, nişte „locuri absolut paşnice”. Detalii aici

UPDATE 11.27 Recruții ruși își cumpără propriile echipamente, chiar dacă Rusia a achiziționat 300.000 de seturi de veste antiglonț

Ministerul Apărării din Marea Britanie a afirmat, joi, că mulți recruți ruși sunt nevoiți să-și cumpere singuri echipamentul, în ciuda faptului că în urmă cu doi ani Rusia a furnizat armatei sale 300.000 de seturi de armură Ratnik, relatează The Jerusalem Post.

Serviciile britanice de informații susțin în evaluarea zilnică că principala cauză a „performanței slabe” a Rusiei în Ucraina este „corupția endemică și logistica slabă”. 

 Rezerviștii ruși trebuie să își achiziționeze singuri vestele antiglonț, în special vestele moderne 6B45, care s-au vândut pe site-urile rusești cu 40.000 de ruble (circa 640 de dolari). 

Surse ucrainene, britanice și ruse au raportat condiții dificile pentru forțele ruse încă de la începutul războiului. Detalii aici

UPDATE 11.21 Rusia, acuzată de Kiev de sechestrarea altor doi responsabili de la centrala nucleară Zaporojie

Compania de stat pentru energie nucleară din Ucraina, Energoatom, a acuzat marţi Rusia de „răpirea” altor doi responsabili de rang înalt de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forţele ruse în sudul Ucrainei.

Şeful departamentului de tehnologie a informaţiei, Oleh Kostiukov, şi Oleh Oşek, consilier al directorului uzinei, au fost sechestraţi luni, anunţă Energoatom pe contul său Telegram marţi.

În prezent, nu se ştie nimic despre locul în care ei s-ar putea afla sau despre starea lor”, se arată în comunicatul companiei.

Energoatom cere şefului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi întregii comunităţi internaţionale "să ia toate măsurile posibile" pentru a ajuta la eliberarea celor doi responsabili ucraineni. Detalii aici

UPDATE 10.58 Avionul militar prăbușit în Rusia. Bilanțul oficial numără cel puțin 13 morți

Cel puțin 13 persoane au murit după ce un avion de luptă rusesc SU-34 s-a prăbușit luni într-o clădire rezidențială din orașul de vest Yeysk, în timpul unui zbor de antrenament, potrivit presei și autorităților de stat ruse, transmite CNN.

Incidentul s-a produs din cauza incendiului izbucnit la unul dintre motoare, a informat agenția de știri de stat RIA Novosti, care a citat Ministerul Apărării al Rusiei.

„Potrivit raportului piloților care s-au catapultat, cauza prăbușirii avionului a fost aprinderea unuia dintre motoare în timpul decolării. La locul prăbușirii avionului Su-34 în curtea unuia dintre cartierele rezidențiale, combustibilul avionului s-a aprins”, a declarat ministerul într-o declarație pentru RIA.

RIA a raportat că 13 morți, inclusiv trei copii. Victimele au fost scoase marți dimineață dintre dărămături, potrivit Ministerului pentru Situații de Urgență. Rapoartele anterioare din presa de stat spuneau că cel puțin 25 de persoane au fost rănite. Detalii aici

UPDATE 10.55 Un primar rus oferă pachete cu legume proaspete familiilor bărbaților înrolați să lupte în Ucraina

Familiilor unor militari ruși mobilizați în Ucraina li s-a oferit un pachet alimentar de către primarul orașului lor: o pungă de legume gratuită, respectiv varză, cartofi, morcovi, ceapă și sfeclă roșie.

Jurnalistul BBC Francis Scarr a postat luni un clip tradus de la televiziunea rusă pe Twitter. În clip, primarul Evgeny Grigoriev, un oficial din orașul siberian Yakutsk, a declarat că familiile rezidenților mobilizați vor putea primi „un pachet de alimente” în această lună. Detalii aici

UPDATE 10.54 Rusia post-Putin: scenarii despre cum s-ar putea raporta Occidentul la un nou lider la Kremlin

O luptă shakespeariană pentru putere, lideri regionali scăpați de sub control și un arsenal nuclear drept pârghie politică sunt o parte dintre scenariile imaginate de analiști, diplomați și oficiali europeni pentru o lume post-Putin, relatează Politico.

„Voi fi prudent să speculez prea larg cu privire la situația politică internă din Rusia”, a spus recent secretarul general al NATO Jens Stoltenberg când a fost întrebat despre cum se pregătește alianța pentru momentul în care Putin va pleca din funcție.

El a indicat însă că NATO se pregătește pentru toate scenariile în ceea ce privește Ucraina și sprijinul de care va avea nevoie această țară invadată de Rusia.

Consensul printre analiști, foști diplomați și actuali oficiali europeni este însă că tranziția va aduce cu sine numeroase probleme, susceptibile să stârnească tensiuni printre aliați. Cât de mult ar trebui să se implice în procesul de succesiune? Cum ar trebui procedat în cazul în care o republică din Rusia ar decide să se rupă de Rusia? Ce fel de relații ar trebui să fie stabilite cu un potențial succesor al lui Putin? Detalii aici

UPDATE 05.55 Centrala Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă

Centrala Zaporojie a pierdut din nou conexiunea la ultima linie electrică rămasă, dar primește energie electrică de la rețea printr-un sistem de rezervă, potrivit directorului AIEA, Rafael Grossi, relatează news.ro

Echipa de experți AIEA prezentă la centrala nucleară din Zaporojie a fost informată că linia a fost deconectată în jurul orei 4 dimineața. 

UPDATE 05.00 Canada impune noi sancțiuni presei ruse

Canada a impus sancţiuni jurnaliştilor şi presei din Rusia, precum şi actorilor consideraţi "complici ai dezinformării" în legătură cu războiul din Ucraina, conform unui anunţ făcut luni de ministerul de externe de la Ottawa, informează AFP.

Războiul regimului rus se bazează pe minciuni şi înşelăciune", a declarat Melanie Joly, şefa diplomaţiei canadiene. „Pe măsură ce numărul încălcărilor drepturilor omului comise de Rusia continuă să crească, Canada ia măsuri pentru a contracara propaganda care încearcă să le scuze”, a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Printre ţintele noilor sancţiuni se numără postul de televiziune Zvezda, deţinut de ministerul rus al apărării, Dmitri Viktorovici Guberniev, prezentator de televiziune, dar şi Vladimir Maşkov, actor vedetă în Rusia, fervent susţinător al preşedintelui Vladimir Putin şi al războiului din Ucraina.  

UPDATE 03.00 UE ia în considerare posibilitatea de a-l plăti pe Elon Musk ca acesta să ofere în continuare acces ucrainenilor la internet

Propunerea UE a venit după ce Elon Musk a avertizat că nu va plăti la nesfârșit pentru accesul ucrainenilor la Starlink. Vineri, cei de la SpaceX au transmis Pentagonului că ar putea sista serviciul de internet în Ucraina dacă Pentagonul nu va achita câteva zeci de milioane de dolari lunar.

Elon Musk a precizat că operațiunea Starlink din Ucraina a produs costuri de 80 de milioane de dolari pentru SpaceX, iar suma ar putea crește la peste 120 de milioane de dolari până la finalul anului, potrivit Digi24

Citește continuarea aici

UPDATE 02.00 Zelenski afirmă că Ucraina a respins mai multe atacuri cu drone

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, că armata rusă a lansat un nou val de atacuri cu drone. El a asigurat cetățenii ucraineni că o mare parte din drone au fost doborâte.

Șeful statului ucrainean nu a indicat și locurile în care au avut loc atacurile cu drone. Forțele ruse au atacat cu zeci de drone mai multe orașe printre care se numără și capitala Kiev. Mai multe atacuri cu drone au dus la moartea a cel puțin patru persoane într-un bloc de locuințe în Kiev, potrivit Agerpres.

UPDATE 00:00 Casa Albă cataloghează atacurile forțelor armate ruse de luni drept crime de război

Conducerea de la Casa Albă a anunțat că Rusia va fi trasă la răspundere pentru crimele de război, la puțin timp de la atacurile din orașele ucrainene cu drone chiar la orele de vârf ale dimineții. În urma atacurilor cu drone au murit cel puțin patru persoane în Kiev.

Cadavre exhumate zilnic în Donețk

Poliția din regiunea Donețk a confirmat că sunt exhumate cel puțin 10-15 cadavre pe zi în zonele din regiune care au fost ocupate de ruși. 

„Până acum, în regiunea Donețk sunt cunoscute 43 de gropi comune”, a declarat Oleksandra Havrylko, ofițer de presă al Poliției din regiunea Donețk.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite