Rusia a obţinut un teritoriu bogat în ţiţei din zona arctică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a primit recent o suprafaţă mai mare ca Elveţia din Cercul Arctic, potrivit dispoziţiilor Comisiei ONU privind Limitele Platoului Continental (CLCS), bogată în resurse de subsol pe care Moscova plănuieşte să le valorifice. Acţionând discret, Rusia pregăteşte terenul pentru a achiziţiona mari suprafeţe de la Polul Nord, potrivit temerilor experţilor, prviziunile lor fiind susţinute de planurile lui Putin de a crea noi baze militare în zonă.

În timp ce a indus în eroare întreaga comunitate internaţională cu aparentul plan de cucerire a Ucrainei, Rusia şi-a dus la bun sfârşit demersul de achiziţionare a unei suprafeţe de aproape 52.000 de kilometri pătraţi Marea Ohotsk (partea marginală a vestului Oceanului Pacific), despre car se cunoaşte că deţine bogate resurse de ţiţei.

Pentru această „cucerire” Moscova nu a fost nevoită să mobilizeze trupe, ci a intrat în posesia teritoriului printr-o decizie a CLCS, forul aprobând cererea Rusiei pe 15 martie. Moscova aşteaptă de 13 ani să primească acest teritoriu, fiind nevoită să demonstreze că aparţine platformei continentale ruse, iar nu celei oceanice.

„Zona din Marea Ohotsk are multe resurse biologice şi naturale, (...) care vor fi incluse în planurile noastre pe termen lung”, a declarat Sergei Donskoi, ministrul rus al Resurselor Naturale şi Ecologiei, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia 1. El a mai susţinut ca în adânc ar putea exista un miliard de tone de hidrocarburi. Anterior, oficialul a descris regiunea drept „o peşteră a lui Ali Baba în ceea ce priveşte resursele”, adăugând că ele vor aduce „oportunităţi de dezvoltare pentru economie”, citează cotidianul britanic „The Daily Mail”.

Acestă mişcare a fost dezvăluită pe fondul tensiunilor internaţionale legate de competiţia tot mai puternică pentru resursele încă neexploatate din zona arctică. Iar Rusia dă semne că este dispusă să întrebuinţeze orice metode sunt necesare pentru a-şi asigura partea cea mai profitabilă din Cercul Arctic.

Acum două săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat planurile pentru crearea unui „sistem unit de baze navale pentru vase şi submarine de ultimă generaţie în zona arctică”, cu scopul de a apăra interesele Federaţiei Ruse în regiune. „Conductele de gaz, unităţile de producţie şi terminalele în construcţie trebuie protejate de terorişti şi de potenţialele ameninţări”, a continuat liderul de la Kremlin.

Pe de altă parte, Chuck Hagel, şeful Pentagonului, a prezentat în urmă cu o săptămână intenţiile Statelor Unite privind aceeaşi regiune, informează Ground Report. „Topirea gheţii va conduce la deschiderea unei noi zone de explorare şi exploatare a resurselor, însă există posibilitatea izbucnirii unui conflict acolo”, a avertizat oficialul american.

În afara de Statele Unite şi de Rusia, Canada, Norvegia şi Danemarca mai au interese în regiune. Iar această achiziţie este văzută de experţi ca un prim pas către un proiect mult mai ambiţios: revendicarea Polului Nord, o regiune controversata şi bogata în resurse, susţine Daily Mail.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite