Rusia interzice accesul astronauţilor americani la Staţia Spaţială Internaţională prin racheta sa

0
0
SUA nu poate ajunge la SSI fără Rusia
SUA nu poate ajunge la SSI fără Rusia

Moscova a anunţat că va interzice accesul Statelor Unite la Staţia Spaţială Internaţională (SSI) şi nu va  mai permite americanilor să folosească rachetele sale pentru a-şi lansa sateliţii, ca răspuns la sancţiunile economice impuse Rusiei de către Washington, în urma crizei din Ucraina. Măsura va fi pusă în aplicare din 2020, după ce se vor încheia actualele acorduri, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Pe Staţia Spaţială Internaţională operează un echipaj mixt ruso-american, însă lansările sunt realizate exclusiv cu racheta rusească Soyuz. Cooperarea dintre agenţiile spaţiale ale SUA şi Rusiei a continuat cu succes indiferent de evoluţia relaţiilor politice dintre cele două state, însă criza din Ucraina a provocat divergenţe profunde.

Potrivit declaraţiilor făcute de Rogozin, Rusia intenţionează să folosească în continuare Staţia Spaţială, întrucât „segmentul rusesc poate funcţiona independent, fără cel american, care nu poate face acelaşi lucru“.

SUA anunţase anterior că îşi va menţine echipajul pe SSI până în 2024, prelungind cu patru ani termenul iniţial. Programul american derulat la Staţia Spaţială Internaţională se ridică la o valoare de 100 miliarde de dolari.

NASA încercă să dezvolte un serviciu de taxi spatial pentru a-şi recapata capacitatea de a face transporturi către Statia Spaţială Internaţională până în 2017, dar în prezent SUA plăteşte către Rusia peste 60 milioane de dolari pentru fiecare astronaut trimis la Staţia Spaţială Internaţională.

Mai mult, vicepremierul Rusiei a avertizat că Rusia va suspenda funcţionarea celor 11 situri de GPS de pe teritoriul său începând cu luna iunie şi intenţionează să discute cu Washingtonul deschiderea unor situri similare în Statele Unite pentru sistemul rusesc de navigare prin satelit, Glonass. Dacă SUA nu va accepta acest acord atunci Moscova va închide permanent siturile GPS de pe teritoriul său în septembrie, a mai spus ROgozin, insistând că aceste măsuri nu vor afecta operarea sistemului GPS din Rusia, folosit de milioane de ruşi pentru navigaţia din maşini sau de pe smartphone-uri.

Moscova a criticat în repetate rânduri sancţiunile impuse de Washington, dar şi de Bruxelles, ameninţând că va riposta la aceste măsuri „exagerate şi incorecte“.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite