Regimul lui Putin, tot mai aproape de colaps în stil sovietic decât ne-am imagina

0
Publicat:

Ucraina pierde încet conflictul de trei ani pe câmpul de luptă. Rusia pierde încet conflictul economic într-un ritm aproximativ egal. Veniturile Kremlinului din exporturile de petrol sunt prea mici pentru a susține un război de mare intensitate și nimeni nu îi va împrumuta lui Vladimir Putin nici o copeică, scrie The Telegraph.

Nori negri deasupra Kremlinului/ FOTO:Arhiva
Nori negri deasupra Kremlinului/ FOTO:Arhiva

Economia de război supraîncălzită a Rusiei seamănă foarte mult cu economia de război disfuncțională a Germaniei de la sfârșitul anului 1917, care rămăsese fără forță de muncă calificată și se afla sub linia de plutire după trei ani de blocadă aliată.

„Limitele puterii militare ruse au fost deja dezvăluite”, spunea expertul Tim Ash de la Bluebay Asset Management, remarcând cum Putin se află într-o poziție de vulnerabilitate fără precedent pe plan internațional.

Victoria pe care Putin o visa în Ucraina nu mai pare atât de sigură. Iar faptul că regimul Assad din Siria a căzut – punând capăt unui important aliat al Rusiei în Orientul Mijlociu – adâncește și mai mult izolarea Kremlinului. În fața acestui eșec, Putin nu poate decât să observe cum își pierde credibilitatea nu doar în Orientul Mijlociu, dar și în Sahel.

Turcia a devenit acum principala putere regională. Chiar și generalii ruși au fost nevoiți să ceară ajutor pentru a fi salvați de trupele turcești. Dacă Putin va reuși să păstreze baza navală de la Tartus – un „dacă” major – aceasta va fi, fără îndoială, o concesie în termenii Turciei.

„Putin intră acum în discuțiile de pace cu Ucraina dintr-o poziție de slăbiciune”, a spus Ash.

Anton Barbashin de la Riddle Russia spune că Donald Trump a impus Rusiei 40 de runde de sancțiuni. El spune că liderii Rusiei se așteaptă ca Trump să lanseze ultimatumuri atât Kievului, cât și Moscovei: dacă Volodimir Zelenski se opune termenilor de pace, SUA vor întrerupe orice ajutor militar; dacă Putin va trage de timp, SUA vor spori sprijinul militar și vor lovi economia Rusiei.

În ultimele luni, economia Rusiei a început să tremure serios. Banca centrală a fost nevoită să crească dobânzile la 21% pentru a stopa inflația, iar acest lucru adâncește criza financiară. „Economia nu poate funcționa mult timp așa. Este o provocare imensă pentru afaceri și bănci”, avertiza German Gref, directorul Sberbank.

Sergei Cemezov, șeful Rostec, gigantul de apărare rus, a atras atenția asupra pericolului falimentelor în masă. „Dacă continuăm așa, majoritatea companiilor vor da faliment. Nu știu nicio afacere care să poată înregistra profit cu dobânzi de peste 20%”, spunea el.

În timp ce Rusia pune tot mai mult accent pe revitalizarea complexului militar-industrial, acest lucru are un preț: economiile civile sunt din ce în ce mai afectate. Aproape 800.000 de tineri educați au părăsit țara, iar numărul celor uciși sau răniți în conflictul din Ucraina depășește deja 500.000. Pe lângă pierderile umane, Rusia se confruntă cu o lipsă gravă de forță de muncă. Aproape 600.000 de lucrători IT lipsesc din industrie, iar în domeniul apărării sunt 400.000 de posturi vacante.

Scădere drastică a veniturilor din exporturile de petrol

De asemenea, Rusia înregistrează o scădere drastică a veniturilor din exporturile de petrol, de la 1,2 miliarde de dolari pe zi la mijlocul anului 2022, la mai puțin de 600 milioane de dolari în prezent. Kremlinul se vede nevoit să recurgă la fonduri externe, dar acest lucru nu face decât să adâncească criza economică. Fondul Național de Prosperitate a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani, iar rezervele de aur ale Rusiei au scăzut cu aproape 50% în ultimul an și jumătate.

În fața unei scăderi constante a prețului petrolului și a unui conflict tot mai acut cu Arabia Saudită, Rusia riscă o prăbușire economică similară celei care a dus la colapsul Uniunii Sovietice în anii 1980. Dacă prețul petrolului va scădea sub 40 de dolari pe baril, Rusia va pierde controlul economic.

Sancțiunile impuse de G7, care au vizat reducerea veniturilor Rusiei din exportul de petrol, au avut un succes parțial, obligând Kremlinul să formeze o flotă fantomă pentru a transporta petrolul în Asia, acoperind însă doar o mică parte din pierderile economice.

Pe măsură ce Rusia se zbate să-și mențină economia în viață, tehnologiile vestice devin tot mai greu de înlocuit. Rusia a încercat să dezvolte propriile soluții, dar a eșuat în fața unui blocaj tehnologic evident. În plus, sancțiunile impuse asupra băncilor rusești au complicat semnificativ comerțul extern, afectând grav economia țării.

Dacă Rusia nu reușește să găsească o soluție rapidă la criza economică și politică în care se află, este posibil ca regimul lui Putin să se prăbușească, similar cu Uniunea Sovietică în 1989. Iar în acest scenariu, războiul din Ucraina ar putea avea o rezolvare neașteptată: la Riyadh, în Arabia Saudită, acolo unde se joacă o parte importantă a geopoliticii globale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite