Economia Rusiei se prăbușește. Inflația a accelerat, în timp ce UE urmează să impună un nou pachet de sancțiuni

0
Publicat:

Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia, până la 8,9% în ritm anual, a anunţat Oficiul federal de statistică, înainte de o reuniune de politică monetară la Banca Rusiei, la care ar putea fi decisă o nouă majorare a dobânzii de bază, care este deja la un nivel record în ultimii 20 de ani.

Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia FOTO Shutterstock
Inflaţia a accelerat în luna noiembrie în Rusia FOTO Shutterstock

În luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în Rusia, alimentată în special de războiul din Ucraina şi consecinţele sale, a atins 8,5%, cu mult peste obiectivul oficial de 4%, potrivit Agerpres.

Creşterea preţurilor afectează puterea de cumpărare a ruşilor. Recent, explozia preţurilor la unt şi ulei de floarea soarelui a făcut titluri în presa rusească, readucând în memorie panica provocată în 2023 de explozia preţurilor la ouă.

Accelerarea inflaţiei ar putea să convingă Banca Rusiei să majoreze, la reuniunea din 20 decembrie, cu unul şi chiar cu două puncte procentuale dobânda de referinţă care este deja la 21%, nivel fără precedent după 2003. Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina insistă în fiecare săptămână că vrea să facă totul pentru a frâna creşterea preţurilor.

Inflaţia în Rusia este alimentată în special de explozia cheltuielilor militare pentru războiul din Ucraina, de efectele sancţiunilor şi de creşterea salariilor, o consecinţă directă a penuriei de mână de lucru pe piaţa muncii, companiile fiind forţate să ofere salarii atractive pentru a recruta muncitorii de care au nevoie. Penuria de muncitori este rezultatul plecării pe frontul ucrainean, sau în străinătate, a mii de bărbaţi ruşi, începând din luna februarie 2022.

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de agresiune contra Ucrainei, a anunţat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Aceasta a afirmat că noile măsuri vizează nave din ţări terţe ce susţin războiul Rusiei contra Ucrainei şi adaugă noi nume pe lista indivizilor şi entităţilor supuse sancţiunilor.

„Salut adoptarea celui de-al 15-lea pachet de sancţiuni al nostru, ce vizează în special flota fantomă a Rusiei'', a scris pe platforma X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Inflaţia şi sancţiunile pun presiuni şi asupra rublei, care este la cel mai redus nivel, în raport cu dolarul şi moneda euro, de după luna martie 2022.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite