Reacția Rusiei după rezoluția PE privind tezaurul. „Datoriile României faţă de Rusia depăşesc de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a reacționat la rezoluția Parlamentului European privind tezaurul României trimis la Moscova. Maria Zaharova spune, într-o postare pe Telegram, că „datoriile României faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică depăşesc, „potrivit calculelor experţilor”, de 20-25 de ori valoarea întregului tezaur românesc ce fusese predat Rusiei spre păstrare în anii 1916-1917“.

Maria Zaharova FOTO Profimedia jpg

România, care cere să i se restituie tezaurul, vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pe Telegram.

România încearcă să pună pe umerii Rusiei „datoriile sale fantomă” vechi de un secol, ca să amelioreze starea dezastruoasă a economiei sale naţionale, a adăugat Zaharova.

Potrivit Komsomolskaia Pravda, care o citează pe Maria Zaharova, în 1949, Moscova „i-a iertat României aproape toată datoria sa pentru distrugerile provocate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Publicaţia rusă mai scrie că în 2022 România a cerut Rusiei plata a 4 miliarde de euro în contul tezaurului său.

„Odată, Rusia a transferat deja rezerve semnificative de aur guvernului român. Potrivit materialelor istorice, în 1935, guvernul sovietic, în semn de bunăvoință, a trimis la București 1.436 de tone de bunuri de valoare (17 vagoane!) rămase din vremea țarismului. La mai puțin de 6 ani mai târziu, România a atacat URSS împreună cu al Treilea Reich.

Dar aproape toată datoria României față de Uniunea Sovietică pentru necazurile și distrugerile cauzate poporului și țării noastre în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei a fost iertată de Moscova încă din 1949. În ciuda tuturor atrocităților pe care aliații români ai lui Hitler le-au comis pe pământul nostru. Și aceasta este nu mai puțin de 300 de milioane de dolari în reparații, adică, dacă este convertit în banii de astăzi, va fi ceva în jurul valorii de 4 miliarde de dolari.

Dacă numărăm toate datoriile românești față de Rusia și Uniunea Sovietică, după cum cred unii experți, este cca 1365–1665 de tone de aur, adică de 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur românești trimis în Rusia în 1916–1917. În plus, Rusia a returnat aproape tot aurul românesc și alte bunuri de valoare în timpul dezvoltării relațiilor sovieto-române. În special, Ceaușescu a scris în jurnalele sale că 80% din rezerva regală a fost repatriată în România în 1948–1949.

În 2012, Ministerul rus de Externe a vorbit deja pe această temă: „Nu este prima dată când parlamentarii români încearcă să internaționalizeze un subiect care și-a pierdut de mult actualitate. Credem că încercările de a răscoli trecutul în condiții moderne sunt contraproductive și nu pot decât să trezească emoții inutile și să distragă atenția de la rezolvarea unor probleme specifice cu adevărat presante ale cooperării bilaterale.”

Și acum, în loc să construiască relații constructive cu vecinii săi, Bucureștiul a început să zdruncine situația din Republica Moldova vecină. Astăzi, contrar voinței poporului moldovenesc, el deschide de fapt calea către absorbția unui stat independent pe Nistru de către agenții săi, înrădăcinați în înalte funcții la Chișinău. România, fost aliat al lui Hitler, folosește platforme rusofobe, de exemplu, Parlamentul European, care este pregătit pentru orice umplutură anti-rusă, pentru a încerca să atârne de noi datoriile sale fantoma de un secol, aparent cu scopul de a corecta deplorabila situație din economia națională pe fondul grevelor agricole în toată țara“. a fost declarația purtătoarei de cuvânt al MAE rus.

Reacția vine în contextul în careParlamentul European a votat joi o rezoluție în care arată că Rusia trebuie să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers. Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţi români, a reprezentat prima punere pe tapet în Parlamentul European a chestiunii tezaurului României însuşit ilegal de Rusia.

„Într-o rezoluție adoptată joi, eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia.

Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă eurodeputații”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Banca Națională a României a depus la Moscova între decembrie 1916 și iulie 1917- 91,48 tone de aur fin.

Pe lângă aur, alte valori ale Băncii Naționale a României, cât și ale altor instituții (Academia Română, Casa de Depuneri și Consemnațiuni și alte bănci, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Antichități, Pinacoteca Statului, ministere, mănăstiri), au fost depozitate tot în sala Armelor, la Kremlin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite