Război în Ucraina. Wagner caută carne de tun din afara Rusiei

0
Publicat:

Compania militară privată Wagner, care luptă pentru regimul Putin împotriva Ucrainei, folosește rețelele de socializare Facebook și Twitter pentru a face rost de carne de tun din întreaga lume.

Evgheni Prigojin angajat într-o discuție cu pușcăriași ruși FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin angajat într-o discuție cu pușcăriași ruși FOTO Profimedia

Anunțurile de recrutare ale Wagner sunt publicate în diverse limbi, inclusiv în vietnameză și indoneziană, pentru a ajunge la un număr cât mai mare de posibili recruți de pe glob, scrie POLITICO, care citează un studiu realizat de Logically, un grup de cercetare axat pe dezinformare.

Wagner caută recruți pentru o gamă largă de posturi, chiar și experți cibernetici, medici și psihologi. Anunțurile sale prezintă un cadru de muncă comod, cu promisiuni de „concedii plătite, asistență medicală, oportunitatea de a lucra în întreaga lume și bonusuri bune pentru rezultate”, notează POLITICO.

Potrivit Logically, postările de recrutare ale Wagner au strâns aproape 120.000 de vizualizări pe Facebook și Twitter în ultimele zece luni.

Un oficial guvernamental occidental a declarat pentru sursa citată că cel puțin două numere de telefon incluse în aceste postări pot fi asociate fie de Grupul Wagner, fie de un serviciu secret rusesc.

Contactat de Business Insider pe această temă, un purtător de cuvânt al Meta, care deține Facebook, nu a oferit niciun comentariu până la publicarea materialului, în timp de Twitter a răspuns printr-un emoji ce denotă fecale.

De la preluarea Twitter de către Elon Musk, în toamna anului trecut, această platformă de microblogging este suspectată că a lăsat liber răspândirii propagandei și dezinformării regimurilor autoritare, cum sunt cele din Rusia și China.

Wagner este cea mai cunoscută companie militară privată aflată în slujba Kremlinului, mai ales pe câmpul de luptă din Ucraina. Șeful ei, oligarhul Evgheni Prigojin, își permitea acum un an să recruteze pușcăriași din închisorile din Rusia în schimbul recăpătării libertății după șase luni petrecute în prima linie.

Însă mulți dintre pușcăriașii recrutați au murit pe front, în timp ce Wagner s-a trezit cu obstacole de încorporare în Rusia din cauza agravării conflictului dintre Prigojin și conducerea militară de la Moscova. În plus, șeful Wagner a început să lanseze critici voalate la adresa lui Vladimir Putin și a regimului său, amenințându-i recent pe „birocrații” de la Kremlin cu o reacție a poporului rus din cauza cenzurii adoptate împotriva companiei sale militare.

Wagner a înregistrat pierderi imense în bătălia de la Bahmut, fapt recunoscut de Evgheni Prigojin. Potrivit acestuia, circa 200.000 de mercenari Wagner au murit în bătălia pentru acest oraș din estul Ucrainei. Însă estimările neutre arată pierderi mai grave pentru Wagner. Așadar, Prigojin are nevoie din nou de carne de tun.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite