Putin le ordonă mercenarilor Wagner să jure credință Rusiei după moartea lui Prigojin
0Vladimir Putin a ordonat tuturor luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de credință față de statul rus. Kremlinul, deși a respins afirmațiile occidentale potrivit cărora Prigojin a fost ucis la ordinul președintelui rus ca fiind o „minciună absolută”, a refuzat să confirme definitiv moartea acestuia, declarând că este nevoie mai întâi de rezultatele testelor.

Autoritatea aviatică din Rusia a raportat că Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, se afla la bordul unui avion privat care s-a prăbușit la nord-vest de Moscova, fără a lăsa supraviețuitori, la două luni după ce a condus o revoltă eșuată împotriva șefilor armatei.
Vladimir Putin, în timp ce exprima condoleanțe familiilor victimelor accidentului și vorbea despre Prigojin la trecut, a indicat că informațiile preliminare sugerau că Prigojin și asociații săi din Wagner au fost uciși cu toții, notează jurnaliștii Reuters. El a recunoscut contribuțiile lui Prigojin la campania militară a Rusiei în Ucraina, dar a remarcat și unele „greșeli grave” pe care acesta le-a făcut.
Mercenarii, sub un control mai strict după revolta lui Prigojin
Jurământul obligatoriu, introdus de Putin pentru angajații Wagner și ai altor contractori militari privați, este văzut ca o măsură pentru a aduce aceste grupuri sub un control mai strict al statului.
Decretul, publicat pe site-ul Kremlinului, cere ca orice persoană implicată în armată sau care sprijină „operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina să depună un jurământ oficial de credință față de Rusia. Această măsură este descrisă în decret ca un efort de a întări bazele spirituale și morale ale apărării Rusiei.
Politicieni și comentatori occidentali au speculat, fără a furniza dovezi, că Vladimir Putin a ordonat asasinarea lui Prigojin ca pedeapsă pentru revolta din 23-24 iunie împotriva conducerii armatei, care a reprezentat, de asemenea, cea mai importantă provocare la adresa puterii lui Putin de când acesta a preluat puterea în 1999.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins aceste acuzații și alte acuzații similare ca fiind false, subliniind necesitatea faptelor și a acțiunilor de investigare pentru a stabili adevărul în jurul accidentului aviatic și a morții tragice a pasagerilor.
Anchetatorii ruși au inițiat o investigație privind accidentul, dar nu au dezvăluit încă nicio suspiciune cu privire la cauzele care au dus la prăbușirea bruscă a avionului. De asemenea, aceștia nu au confirmat oficial identitatea celor zece cadavre recuperate din epavă.
Moscova încă nu confirmă moartea lui Prigojin
Peskov a declarat că vor fi efectuate toate testele necesare, inclusiv cele genetice, iar rezultatele oficiale vor fi publicate imediat ce vor fi gata. De asemenea, el a precizat că nu este clar cât timp vor dura testele și munca de investigație.
Nigel Gould-Davies, fost ambasador al Marii Britanii în Belarus și actual membru senior al Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS), a subliniat semnificația înmormântării. El a remarcat că, dacă Putin ar fi vrut să sublinieze că Prigojin a murit ca un trădător, ar fi ignorat înmormântarea.
Cu toate acestea, susținătorii lui Prigojin ar putea folosi evenimentul pentru a-l lăuda pe acesta și pentru a critica modul în care Kremlinul a condus războiul, ceea ce ar putea intensifica animozitatea unui grup de bază al loialiștilor lui Wagner față de Kremlin.
În timp ce serviciile de informații militare britanice au declarat că nu există nicio dovadă definitivă că Prigojin se afla la bordul avionului prăbușit, au considerat că este „foarte probabil” ca acesta să fie mort. Pentagonul a împărtășit, de asemenea, o evaluare inițială care indica faptul că Prigojin a fost ucis. Postul independent de știri „Baza” din Rusia a raportat că anchetatorii iau în considerare posibilitatea ca una sau două bombe să fi fost amplasate în avion.
Întrebat despre viitorul Grupului Wagner, care are numeroase contracte profitabile în Africa și un contingent în Belarus care antrenează armata de acolo, dar care acum pare fără lider, Peskov a spus că nu poate lansa nicio ipoteză.
Incidentul și urmările sale ridică mai multe întrebări cu privire la viitorul contractorilor militari privați din Rusia și la controlul exercitat de Kremlin asupra acestor grupuri. De asemenea, evidențiază provocările cu care se confruntă Kremlinul în gestionarea unor figuri controversate precum Prigojin, dar și a acțiunilor grupurilor militare private ca Wagner.