Prigojin încerca să-și salveze imperiul de afaceri de sub controlul Kremlinului în zilele dinaintea morții sale, potrivit unui raport

0
Publicat:

Evgheni Prigojin și-a petrecut ultimele zile străbătând Africa în încercarea frenetică de a-și proteja imperiul său global de planurile Kremlinului de a-l prelua, potrivit unui raport al Wall Street Journal.

Evgheni Prigojin FOTO Profimedia
Evgheni Prigojin FOTO Profimedia

The Journal a declarat că a reconstituit mișcările sale în urma intervievării unor oficiali guvernamentali și militari, a unor dezertori din grupul său Wagner și a unor dovezi precum jurnalele de chat și datele de zbor.

Prigojin a murit miercuri, când un avion privat care îl transporta pe el și pe alte persoane s-a prăbușit în zona rurală a Rusiei, în drum spre Sankt Petersburg.

Vineri, Kremlinul a negat că ar fi ordonat moartea lui Prigozhin, în ciuda evaluărilor larg răspândite ale experților și ale agențiilor de informații că a fost într-adevăr un asasinat, potrivit Insider.

Conform relatării WSJ, accidentul de avion a întrerupt un efort al lui Prigojin de a-și menține rețeaua vastă de contracte de mercenariat. În ultima sa călătorie în străinătate, săptămâna trecută, The Journal a afirmat că acesta a vizitat două țări africane pentru a consolida sprijinul aliaților străini de acolo.

Potrivit raportului, acesta s-a aflat vinerea trecută în Republica Centrafricană, unde s-a întâlnit cu oficiali din această țară, dar și cu rebelii care luptă în Sudanul vecin.

A doua zi, se spune în raport, el s-a deplasat în Mali, un alt stat în care Wagner are interese.

The Journal a spus că Prigojin s-a aflat într-o cursă cu Kremlinul, care încerca în același timp să convingă clienții lui Wagner pentru ca aceștia să trateze direct cu oficialii ruși în locul lor.

Respectatul Institut pentru Studiul Războiului a raportat, citând bloggeri militari ruși, că Kremlinul făcea tot posibilul pentru a desființa prezența Wagner în Orientul Mijlociu și Africa, prin formarea de noi companii militare private din personalul Wagner existent.

ȘefulWagner a înființat una dintre cele mai misterioase și complicate organizații corporative din lume, care includea, pe lângă activitățile sale de mercenariat, întreprinderi în domeniul mass-media, logistică, minerit, cinematografie și catering, potrivit unei investigații a Centrului de Dosare.

Potrivit The Journal, printre alte surse de venit pentru Prigojin se numără aurul din Sudan, precum și diamantele și lemnul din Republica Centrafricană. Rămâne neclar ce se va întâmpla cu această rețea tentaculară acum că liderul ei nu mai este.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite