Putin mizează pe o victorie a lui Trump pentru noua sa ordine mondială

0
Publicat:

Din momentul în care Trump a fost ales, cuvântul Ialta a devenit unul dintre cele mai populare în rândul oficialilor de la Kremlin. Acum speră din nou.

Vladimir Putin şi Donald Trump la summitul G20 din Japonia FOTO EPA-EFE

Nu știu la ce moment din istoria Americii se gândește Donald Trump când spune "Make America great again" ("Să facem America măreaţă din nou").

El nu a dat niciodată un răspuns clar în niciun discurs sau interviu. Dar știu exact ce moment își imaginează Vladimir Putin în propria sa viziune asupra măreției Rusiei. Este februarie 1945, când Stalin, Roosevelt și Churchill au împărțit lumea, în Crimeea, scrie jurnalistul rus Mihail Zigar, în Vanity Fair.

Mai erau trei luni până la capitularea Germaniei naziste, dar era clar că Aliații erau învingători. Pentru a stabili cum va arăta lumea după înfrângerea celui de-al Treilea Reich, președintele american, premierul britanic și liderul sovietic au mers în orașul Ialta, o stațiune din Peninsula Crimeea. Stalin a obținut tot ceea ce își dorea: și-a convins aliații de atunci că ar trebui să aibă propria sa "sferă de influență", care includea toată Europa de Est - Polonia, Ungaria, Bulgaria, România, fosta Cehoslovacie și fosta Iugoslavie. De asemenea, cei trei lideri au conceput Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, în cadrul căruia au obținut locuri de membru permanent pentru țările lor.

Această structură a existat pentru următorii 45 de ani, prăbușindu-se de facto odată cu Uniunea Sovietică. Putin a numit odată dispariția blocului estic "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX". De-a lungul președinției sale, Putin a afirmat în mod repetat că lumea are nevoie de o "nouă Ialta". Dacă vechea ordine mondială nu mai funcționează, trebuie inventată una nouă.

El a început să vorbească despre acest lucru în 2007, în timpul celebrului său discurs de la München, în care a contestat pentru prima dată ordinea mondială unipolară dominată de SUA, și a repetat propunerea de multe ori de atunci, inclusiv în discursul său la ONU din 2015, la Davos în 2021 și în discursurile sale în fața parlamentului rus aproape în fiecare an.

Putin speră la o nouă Ialta

Dar pentru un o nouă Ialta, Putin are nevoie de parteneri potriviți, inclusiv de un președinte al SUA care ar fi de acord să împartă lumea cu el.

Încă din perioada sovietică, la Kremlin a existat un stereotip: este mai ușor să negociezi cu republicanii decât cu democrații. Acest lucru provine de la destinderea dintre URSS și SUA în timpul administrațiilor Nixon și Ford; Jimmy Carter, se spune, a acordat prea multă atenție drepturilor omului. Oficialii de la Kremlin încă mai cred că republicanii sunt parteneri constructivi, în timp ce democrații sunt ipocriți care pozează în sfinți.

La început, Putin l-a considerat pe George W. Bush un partener potrivit. Dar după 2004, când SUA au sprijinit Revoluția Portocalie din Ucraina și alte "revoluții de culoare" din fosta URSS, Putin a început să se teamă că Bush vrea să îl răstoarne și pe el. Mai mult, Kremlinul credea sincer că Bush vrea să devină dictatorul militar al lumii. Putin a fost uimit când, după uraganul Katrina, ratingul lui Bush a scăzut vertiginos și acesta nu s-a agățat de putere, nu a încercat să schimbe Constituția, nu a încercat să obțină un al treilea mandat - lucruri pe care Putin însuși ar fi gata să le facă pentru putere.

Putin nu a avut niciodată încredere în Barack Obama. În 2011 și 2012, Putin credea că protestele în masă împotriva celui de-al treilea mandat au fost organizate și finanțate de Departamentul de Stat condus de Hillary Clinton. Prin urmare, în 2016, nu avea îndoieli. El a văzut candidatul democrat ca pe un inamic personal.

Porecla folosită pentru Trump la Kremlin este Gorbaciov american

Din momentul în care Trump a fost ales, cuvântul Ialta a devenit unul dintre cele mai populare în rândul oficialilor de la Kremlin. Aceștia erau încrezători că Trump era persoana potrivită pentru a fi de acord cu un astfel de spectacol. Acest lucru nu însemna că autoritățile ruse îl considerau pe Trump "marioneta lor" - Kremlinul nu a avut niciodată mijloace pentru a-l influența. Putin a crezut pur și simplu că Trump îi era apropiat din punct de vedere moral: un coleg cinic care credea, de asemenea, că banii rezolvă totul.

Cu toate acestea, scandalul legat de amestecul Rusiei în alegerile americane a stricat toate aceste planuri. Nu a avut loc nicio apropiere. Mai mult, în afară de câteva întâlniri scurte din timpul summit-urilor internaționale, Putin și Trump au purtat o singură negociere – la Helsinki în 2018.

Dar acum Kremlinul crede că dacă Trump va câștiga în noiembrie, totul va fi diferit. Speră că nu va mai acorda atenție presei liberale sau criticilor democraților. Mai mult, Kremlinul este convins că Trump este gata (cel puțin retoric) să demonteze vechea ordine mondială și să revendice meritul pentru crearea uneia noi, scrie Mihail Zigar.

Fanteziile strategilor de la Kremlin s-au dezvoltat astfel: O nouă Conferință Ialta cu Putin și Trump ar putea să nu aibă loc neapărat în Crimeea. Pentru un simbolism mai mare, ar fi mai potrivit undeva în Oceanul Pacific, aproximativ echidistant de Rusia și SUA. Sursele din Moscova ale jurnalistului, care doresc să rămână anonime din motive de securitate, sugerează că un astfel de summit ar putea arăta bine în Fiji. Arhipelagul din Pacific este convenabil de echidistant de Rusia și SUA.

Anturajul lui Putin înțelege că, în ciuda ambițiilor sale, el nu este ca Stalin în 1945, iar Rusia de astăzi nu se compară cu Uniunea Sovietică. Prin urmare, visele actualilor locatari de la Kremlin sugerează că un alt participant la noul "Big Three" ar trebui să fie China, reprezentată de Xi Jinping. Ei cred că adevăratul Război Rece începe între China și SUA, astfel încât viitoarea "Ialta/Fiji" ar trebui să formuleze regulile acestei confruntări. Iar Putin este gata să se mulțumească cu rolul de al treilea partener, un fel de Churchill al zilelor noastre. Desigur, el dorește să își asigure locul în consiliul de administrație global care este Consiliul de Securitate al ONU și se așteaptă să i se aloce sfera sa de influență: țările din fosta Uniune Sovietică.

În timp ce visează la viitorul SUA sub Trump, Kremlinul nutrește un alt vis. Îl vede ca pe o răzbunare finală pentru înfrângerea din Războiul Rece și prăbușirea URSS. Consilierii actuali ai lui Putin sunt încrezători că SUA se vor dezintegra în cele din urmă, rupându-se în mai multe bucăți, așa cum a făcut-o în cele din urmă Uniunea Sovietică. Acest lucru ar necesita condițiile potrivite și un lider care ar putea arunca țara în haos. Porecla folosită pentru Trump la Kremlin este Gorbaciov american.

Pentru ei, Mihail Gorbaciov nu este un democrat sau un reformator. Pentru foștii ofițeri KGB, Gorbaciov este un demagog și un narcisist care dorea cu disperare să placă publicului, dar nu avea niciun plan de acțiune; un președinte ale cărui politici au fost atât de haotice încât imperiul a început să se destrame, diferite părți declarându-și independența. Aceasta este o iluzie, dar cercul interior al lui Putin ar dori să creadă că Trump ar putea deveni un astfel de președinte, susține Mihail Zigar, în Vanity Fair.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite